Mèdia06/11/2013

Anunci de tancament de Canal 9

El govern valencià respon a l'anul·lació judicial de l'ERO anunciant que tancarà RTVV

Salvador Almenar
i Salvador Almenar

València.El govern de la Generalitat Valenciana va acordar ahir el tancament de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) després que el Tribunal Superior de Justícia tombés l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) d'aquesta empresa pública que va deixar al carrer gairebé 1.000 treballadors. La decisió del govern presidit pel líder del PP valencià, Alberto Fabra, va arribar només set hores després que es conegués la sentència que anul·lava el procés d'acomiadament col·lectiu i que obligava l'empresa a readmetre els treballadors acomiadats.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En un concís comunicat remès als mitjans de comunicació, la Generalitat Valenciana va justificar la seva decisió al·legant la incapacitat econòmica de l'administració de fer front als sous dels 1.700 treballadors de l'ens públic i els seus costos de manteniment. El govern va explicar que la seva intenció "des d'un primer moment" va ser "redimensionar" l'empresa per "mantenir oberta" RTVV i per això va optar per "encarregar a una empresa externa l'execució de l'ERO". Aquesta via, però, ahir va quedar tancada amb la decisió del TSJ valencià.

Cargando
No hay anuncios

Després de conèixer la decisió judicial, s'infereix que el govern valencià no es va plantejar cap altra opció per mantenir en funcionament RTVV, i segons el mateix comunicat va acordar "procedir a la supressió del servei públic de la ràdio i la televisió d'àmbit autonòmic", atès que la "readmissió de més de mil empleats fa la seva continuïtat inviable". La Generalitat Valenciana va xifrar el cost de la radiotelevisió pública en 72 milions d'euros corresponents als sous dels treballadors, als quals caldria sumar la quantitat "de la despesa de funcionament i manteniment". "Un cost que la Generalitat no pot assumir en aquests moments", conclou la nota.

En poques hores el futur de RTVV va fer un gir de 180 graus. Si al matí els treballadors celebraven que la justícia els hagués donat la raó i estimés la demanda de nul·litat plantejada pels sindicats CCOO, UGT, CGT i Intersindical Valenciana, a la nit la notícia era que ni els acomiadats ni els treballadors que van mantenir els seus llocs de treball després de l'ERO seguiran a l'empresa on molts d'ells treballaven des de la seva obertura, fa 24 anys.

Cargando
No hay anuncios

La decisió sobtada del govern valencià amaga, segons els treballadors, una clara intencionalitat política, atès que podrien plantejar-se altres solucions, com la preparació d'un altre expedient o la negociació amb els empleats per aconseguir la viabilitat de l'empresa. El govern valencià va justificar aquesta decisió que posa fi a l'única radiotelevisió que emet en valencià al territori dient que la seva "obligació" és "prioritzar els serveis bàsics i garantir, abans de res, una sanitat, una educació i uns serveis socials de qualitat, universals i gratuïts", deixant a entendre que serien inviables si es mantenia RTVV en marxa.

Ara com ara no només es quedaran al carrer el miler de treballadors afectats per l'ERO, sinó que també seran acomiadats els 480 que seguien a la plantilla. La incògnita és saber quan deixarà d'emetre finalment la radiotelevisió pública, ja que per llei no pot cessar les emissions sobtadament. Segons van explicar ahir fonts del govern valencià a l'ARA, la llei que regula RTVV qualifica de servei públic les emissions de la radiotelevisió, i per tant la supressió de la prestació d'aquest servei també s'ha de fer amb un mandat legal.

Cargando
No hay anuncios

El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, explicarà aquest matí en una compareixença pública si en la reunió de divendres el seu govern aprovarà un decret llei per acabar amb RTVV o si la llei que derogui l'actual necessitarà passar per les Corts Valencianes.

Serà el moment de saber si Fabra aclareix si la decisió de deixar el País Valencià sense mitjans de comunicació públics és ferma o si es podria replantejar obrir-ne de nous en un futur. Una incògnita que fonts pròximes al president assenyalen que no es planteja mentre no canviï l'escenari econòmic.

Cargando
No hay anuncios

Els treballadors es rebel·len en directe

En un dels pocs actes de rebel·lia emesos en directe des de l'aprovació de l'ERO, desenes de treballadors de RTVV van omplir ahir a la nit el plató d'informatius per acompanyar els presentadors, que van llegir dues vegades un comunicat en què criticaven la decisió de posar punt final a 24 anys d'emissió. "Considerem una vilesa i un acte de covardia la decisió del tancament com a única solució als problemes econòmics de l'empresa, problemes que tenen un origen polític i que exigeixen responsabilitats polítiques", deia el comunicat. També van denunciar que "ni els valencians ni els treballadors són responsables de la mala gestió política i econòmica que ha afonat aquest mitjà" i van assenyalar directament els exdirectius de la cadena implicats en casos de corrupció com Gürtel com els responsables d'una situació, l'actual, que ara han de "pagar" els treballadors, van lamentar.