L’amenaça de Maduro a un 'youtuber' català

3 min
Jordi Wild entrevista María Corina Machado a Youtube.

Nicolás Maduro, el president veneçolà de facto més que no pas per raons democràtiques, ha amenaçat Jordi Wild, un youtuber català amb dotze milions de subscriptors a Espanya. “¡Te metiste con Venezuela! ¡Te vas a secar, Wild! ¡Te vas a secar! ¡Te lo digo desde Caracas, Venezuela, en el espíritu de Bolívar! ¡Te vas a secar, compadre! ¡Seco, te veré seco!” Ho ha fet des d’un míting a Caracas amb l’afegit surrealista que ha confós Jordi Wild amb Frank Cuesta. L’error delata el populisme pel broc gros de Maduro. El desencadenant de l’amenaça ha sigut el que Maduro ha anomenat “la plática con la Sayona”, és a dir, l’entrevista que el youtuber ha fet a María Corina Machado, una de les líders destacades de l’oposició, fundadora del partit Vente, Venezuela! El president l’ha batejat com a Sayona, el nom d’una bruixa del folklore del país.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els drets i les llibertats a Veneçuela es troben severament retallats sota el règim de Maduro. Els periodistes estan sent perseguits, es fan detencions arbitràries entre la població i s’anul·len passaports. Per entendre fins a quin punt està compromesa la llibertat d’expressió i la integritat dels periodistes, s’ha engegat el projecte Operación retuit a través de les xarxes. Els periodistes han hagut de recórrer a avatars generats amb IA per aportar informació veraç i garantir l’anonimat sense comprometre el seu benestar. La Chama i El Pana són dos personatges que difonen informació verificada a través de les xarxes, evadint la censura i la repressió. La IA com a eina per denunciar l’autoritarisme i la situació política del país.

És fàcil entendre, per tant, el valor de l’entrevista de Jordi Wild en el seu podcast The Wild project, un talk show multipremiat i amb gairebé sis milions de subscriptors. És un focus d’atenció a una realitat sense filtres ni precaucions que Maduro no vol que es conegui. L’entrevista amb Maria Corina Machado, d’una hora de durada, val la pena per un motiu molt senzill: entendre què està passant ara a Veneçuela d’una manera molt clara i pedagògica. Wild té la fatxenderia i l’exhibicionisme propis dels youtubers. Però sap connectar amb la seva interlocutora. Comença fent-li una pregunta molt breu: “¿Cómo estás?” A ella, això l’agafa per sorpresa i la predisposa a una conversa més emocional. Wild la convida a explicar el context històric de la situació actual explicant detalls de la repressió i el control social que ha patit ella i han patit els ciutadans, amb exemples commovedors. Amb molta naturalitat, Corina Machado traspua coneixements, capacitat d’anàlisi i d’argumentació. Té una gran habilitat comunicativa i transmet credibilitat. S’encén recordant les injustícies que s’han produït a Veneçuela i com Chávez i Maduro s’han carregat la democràcia. L’entrevista de Wild és molt elemental. Necessita molt poc perquè la convidada creï el clima. I es fa evident com una dona que viu amb el seu entorn amenaçat, que passa setmanes sense poder veure ningú, a qui han prohibit l’accés als mitjans en el seu país, per un dia i durant una hora sent que pot expressar-se amb llibertat.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats