Dígits i Andròmines

Amazon vol ocupar casa teva i captar els teus fills

Presenta un estol de nous dispositius i serveis per a la llar connectats a la majordoma digital Alexa, alguns adreçats als més petits de casa

El robot Astro, una de les novetats d'Amazon
03/10/2021
4 min

En l’habitual acte anual de presentació de nous aparells de marca pròpia, Amazon ha deixat enrere l’etapa dels altaveus en formats diversos per dialogar amb la seva majordoma digital Alexa. Ara dona per fet que tothom ja en té algun a casa i, sota el lema de la "intel·ligència ambiental", s’ha proposat que els consumidors fem servir Alexa per a alguna cosa més que posar música, explicar-nos acudits i donar-nos pistes quan juguem al Trivial Pursuit. Tots els dispositius i serveis nous que va presentar dimarts passat apunten cap a la domòtica i cap a les comunicacions familiars.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La primera novetat d’Amazon és un termòstat intel·ligent que no només es pot controlar amb ordres de veu, sinó que també detecta els hàbits dels ocupants de la llar i n’aprèn perquè l’usuari gairebé no hagi de manipular-lo. Pel seu preu (60 dòlars) i per la compatibilitat amb molts termòstats convencionals de Honeywell existents, representa un atac directe als populars models Nest de Google.

Presentació dels nous dispositius d'Amazon

La regulació de temperatura no és l’únic àmbit en què Amazon entra a competir frontalment amb una filial del cercador: la nova versió –ara amb pantalla– de la polsera Halo d’activitat física recorda inevitablement la gamma de Fitbit, sobretot perquè Amazon l’acompanya amb dos serveis de pagament: un d’assessorament nutricional i un altre de vídeos d’entrenament físic, clavats tant als de Fitbit com als del Fitness+ d’Apple.

Per a petits i grans

Alguns dels nous productes d’Amazon apunten directament als més petits de la casa, que seran els consumidors de demà. L’Amazon Glow és un terminal de sobretaula amb pantalla de vuit polzades perquè els nens facin videotrucades interactives amb els avis que viuen lluny i juguin plegats a fer trencaclosques i altres jocs de taula amb personatges de Barri Sèsam, Mattel i Disney gràcies al projector integrat, que mostra una segona imatge de 19 polzades sobre la taula. A l’altre extrem de la piràmide familiar d’edat, el nou servei Alexa Together permet als abonats rebre alertes quan les persones grans al seu càrrec demanen assistència a l’Alexa que tenen a casa i comunicar-se amb elles.

L’aliança d’Amazon amb Disney no es limita a Glow. La versió infantil del servei Prime Video, anomenada Amazon Kids+, tindrà contingut audiovisual de Disney. I aquest gegant de l’entreteniment segueix les passes de Verizon i Fiat Chrysler amb una versió adaptada d’Alexa que s’activa dient-li "Hey Disney" i et respon amb les veus dels personatges de la casa. Es podrà fer servir des de qualsevol altaveu Echo, inclosos els que Disney posarà aviat a totes les habitacions dels hotels dels seus parcs a Florida.

Una pantalla que et reconeix

En aquesta ocasió Amazon no ha presentat cap altaveu connectat a Alexa, però sí un nou model de 15 polzades de l’Echo Show, la gamma de pantalles vinculades a la majordoma digital. Se li poden donar ordres de veu i respon amb informació visual. La gran novetat és que la càmera incorporada reconeix quin membre de la família té al davant i li mostra la informació pertinent. Aquest Echo Show 15 també introdueix la possibilitat d’entrenar Alexa perquè reconegui sons específics de la llar (des d’un lladruc del gos fins a l’alerta que ens hem deixat oberta la porta de la nevera) i actuï en conseqüència, sigui avisant-nos al mòbil o activant algun altre mecanisme. D’aquesta manera es poden incloure aparells no sensoritzats en l’ecosistema domòtic. Tot plegat gràcies –i probablement aquesta és la novetat més significativa– a l’ús d’un nou processador d’intel·ligència artificial dissenyat a mida per a Amazon, seguint una tendència cada cop més estesa entre els grans fabricants d’electrònica.

Robots i drons domèstics

L’allau de novetats d’Amazon es completa amb dos dispositius mòbils autònoms. Un és l’Always Home Cam, un petit dron amb càmera que quan rep una alerta del sistema d’alarma de la llar s’enlaira des de la base de sobretaula i es desplaça fins al lloc de la incidència per captar-ne imatges en directe. L’altre és l’Astro, un simpàtic robot amb rodes a l’estil dels que les marques asiàtiques tenen per costum mostrar-nos a títol d’exhibició (però mai hem vist a cap llar). El d’Amazon costarà 1.000 dòlars i es passejarà tot sol per casa buscant anomalies amb els seus micròfons i càmeres, inclosa la que porta en un periscopi que desplega per veure coses que no són arran de terra.

Tots dos aparells s’integren en un segment, el de la seguretat domèstica, que s’ha convertit en un dels centres d’interès d’Amazon, que ha ampliat encara més la gamma d’alarmes, timbres i sensors de la marca Ring, vinculats també a Alexa. Als EUA oferirà sistemes complets d’alarma autoinstal·lables que es vendran als hipermercats de bricolatge The Home Depot, en companyia del corresponent servei Ring Protect d’assistència remota, un més dels ja nombrosos serveis de pagament d’Amazon: els que hem mencionat fins ara s’afegeixen a Prime, Music, Audible, Blink, Drive, Kindle Unlimited i d'altres que exploten la infraestructura d’Amazon al núvol de la xarxa.

Naturalment, tots aquests dispositius necessiten per funcionar una connectivitat de qualitat, i Amazon també té la resposta: ha ampliat la seva gamma Eero d’enrutadors domèstics en malla amb un model wifi 6 de triple banda que promet cobertura uniforme en tots els racons de la llar per a tots els dispositius connectats a Alexa. Al món ja n’hi ha més de 200 milions. Això sí, per a nosaltres aquest ampli ecosistema d’intel·ligència ambiental resulta pràctic només fins a un cert punt: Alexa continua sense parlar ni entendre el català. Potser Amazon espera que algú els apliqui una llei de l’audiovisual com cal.

stats