Televisió
Mèdia31/05/2021

Alfredo Urdaci denuncia TVE i demana la seva reincorporació a la cadena

El periodista reclama tornar a ocupar la plaça que va guanyar en una oposició l'any 1985

A.P.
i A.P.

L'exdirector d'informatius de TVE entre l'any 2000 i el 2004, Alfredo Urdaci, ha demandat la corporació pública. Segons avança en exclusiva Vertele, a finals de juliol el periodista portarà a judici RTVE per demanar la seva reincorporació a la plaça que va guanyar per oposició a la televisió pública. L'any 2004 Urdaci va demanar una excedència després de ser cessat del càrrec de director d'informatius i no acceptar l'oferta de la cadena per presentar un programa d'entrevistes que s'havia d'emetre pel canal internacional de TVE.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Un cop finalitzada l'excedència de 10 anys –va finalitzar el 2014–, Urdaci ha sol·licitat en diverses ocasions –fins al 2018– la reincorporació a TVE, però la cadena sempre li ha denegat la petició. Per aquest motiu, Urdaci no només demana la reincorporació sinó que també exigeix una indemnització de 300.000 euros en concepte de perjudici econòmic pels sous que ha deixat de rebre des del 2015 fins al 2021.

Cargando
No hay anuncios

Arran de la falta d'acord entre les dues parts, serà el jutjat social número 13 de Madrid qui decidirà si TVE ha de readmetre Urdaci. Si la justícia dona la raó al periodista, TVE haurà de reincorporar-lo en la categoria d'"informador" com un redactor més dels serveis d'informatius de la televisió pública. Aquesta és, de fet, la plaça que va aconseguir per oposició l'any 1985. La corporació espanyola sempre ha al·legat que si no ha readmès Urdaci és perquè la seva plaça va ser ocupada i perquè no hi ha hagut ni hi ha places vacants d'aquesta categoria.

Urdaci va ser cessat del seu càrrec com a director d'informatius de RTVE després de protagonitzar diversos escàndols en què se'l va acusar de manipulació i es va criticar la cobertura dels atemptats de l'11-M i les eleccions del 14-M del 2004. L'any 2003 l'Audiència Nacional va condemnar TVE, que havia sigut denunciada per Comissions Obreres, per haver considerat provat que la cadena havia vulnerat el dret a la vaga i a la llibertat sindical en la informació que va oferir sobre la vaga general del 20 de juny del 2002. Arran de la sentència, Urdaci va haver de llegir un text de rectificació de les informacions pactat pels directius de TVE i CCOO. En el moment de la lectura, que es va fer després dels crèdits i la sintonia final dels informatius, Urdaci va evitar dir "Comissions Obreres" i va optar per dir les sigles del sindicat, una pràctica gens habitual a la ràdio o a la televisió pública.