Així funciona ES-Alert: la salvaguarda estrident contra les riuades de la DANA

Contràriament al que s'ha fet córrer per les xarxes, aquestes alertes d’emergència al mòbil no es poden desactivar

Imatge de l'alerta de protecció civil que han rebut avui al mòbil els catalans
04/11/2024
4 min

Sigui per fer les coses com s’han de fer o per desmarcar-se de la incompetència demostrada pel govern de Carlos Mazón, el servei de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat puntualment entre diumenge i dilluns, diverses vegades i de manera selectiva, el sistema ES-Alert d’alertes d’emergència als telèfons mòbils per prevenir la població contra pluges torrencials i inundacions causades per l’episodi de gota freda (això que està de moda anomenar DANA) que ha afectat la conca mediterrània. Tot seguit expliquem com funciona i aclarim algunes confusions.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Davant d'aquest panorama, la importància d'un sistema d'alerta eficaç per a la prevenció de riscos s'ha fet més evident que mai. Després d’activar-lo nominalment a l’estiu de 2022 i provar-lo per comunitats autònomes durant la tardor del mateix any, des de febrer de 2023 l’estat espanyol disposa de l’ES-Alert, un sistema d'alertes d'emergència al mòbil que té com a objectiu protegir la població de situacions com les provocades per la gota freda. Aquest sistema, obligatori a tots els estats membres de la Unió Europea, és la versió espanyola de la tecnologia Cell Broadcast (CB), integrada en l’estàndard GSM des de la segona generació (2G) de telefonia mòbil.

A diferència dels SMS convencionals, que s'envien a números de telèfon individuals i es poden respondre directament, l’ES-Alert –com els seus sistemes homòlegs d’altres estats– emet missatges unidireccionals als terminals de qualsevol operadora, fins i tot d’altres països, que es troben sota la cobertura d'una antena o grup d'antenes específics en un moment determinat. Això aporta l’element de geolocalització i garanteix una difusió massiva i immediata de la informació, restringida a la zona afectada (en aquesta ocasió, per comarques), sense comprometre la privadesa dels usuaris perquè no requereix dades personals. L’estàndard definit l’any 2006 per l'Institut Europeu d'Estandardització de les Telecomunicacions (ETSI) especifica que les alertes han d’arribar en menys de cinc minuts al 97% de la població de la zona afectada.

Les alertes ES-Alert, que venen activades per omissió en tots els telèfons compatibles, consisteixen en un o diversos missatges de text encadenats –fins a 15, amb una capacitat total de 1.395 caràcters– que apareixen en la pantalla del telèfon i s’hi queden fins que l’usuari els accepta. Van acompanyats per un so estrident que s'activa fins i tot quan el telèfon està en silenci. Aquestes alertes són compatibles amb les versions d'Android posteriors a la 11 (incloses totes les capes de personalització que hi afegeixen les marques xineses i coreanes de telèfons, com l’OneUI de Samsung o el MIUI de Xiaomi) i amb les versions d'iOS a partir de la 15.6.

Es poden desactivar les alertes?

En dues paraules: aquestes, no. Aquests dies circulen nombrosos articles pescaclics que asseguren el contrari, i donen instruccions detallades per "desactivar la recepció d’alertes". Per si voleu jugar-hi, a Android podeu anar a Configuració > Seguretat i emergència > Alertes d’emergència sense fils i desmarcar les caselles corresponents. Als iPhones s’ha d’obrir Configuració > Notificacions i al final de tot trobareu un apartat ES-Alert amb un selector per als Preavisos de Protecció Civil.

Ara bé, aquestes accions són del tot inútils, si més no ara com ara. La variant europea del Cell Broadcast, que té en l’ES-Alert la seva versió espanyola, contempla tres nivells d’alerta: el Nivell 2 serveix per a difondre consells i prealertes, i el Nivell 3 per a reclamar col·laboració ciutadana en casos com ara la desaparició d’una criatura. Les esmentades operacions de desactivació opcional només afecten aquests dos nivells, que l’ES-Alert no fa servir. En canvi, el Nivell 1, reservat per a les emergències imminents, només es pot desactivar apagant el telèfon fins que hagi passat la situació d’alerta, cosa que seria francament imprudent.

Ja he acceptat l’alerta. Puc tornar a llegir-la?

És força habitual llegir només per sobre el missatge d’alerta i acceptar-lo de seguida només per silenciar el so estrident. Però podeu recuperar-lo després per llegir-lo amb més calma. A Android es pot consultar l'historial d’alertes rebudes a Configuració > Seguretat i emergència > Alertes d'emergència sense fils > Historial d'alertes d'emergència. En els iPhones, els missatges d'alerta es conserven al Centre de Notificacions general, accessible fent lliscar el dit des de baix cap amunt amb l’iPhone blocat. En els dos casos, la llista inclou la data i l’hora de la recepció.

I per què no he rebut cap alerta?

Naturalment, igual que hi ha qui rondina perquè no vol rebre els missatges d’alerta, també hi ha qui ho fa perquè assegura no haver rebut l’alerta com la resta dels ciutadans. Això pot ser per diversos motius. El primer, poc probable, és que el telèfon sigui anterior a les versions esmentades. També pot estar apagat, o fins i tot espatllat.

Però el motiu més probable per no haver rebut el missatge de l’ES-Alert és que en realitat el telèfon no està connectat a l'operadora mòbil mitjançant la xarxa cel·lular d'antenes, sinó per internet mitjançant la funció VoWiFi (també coneguda com a Trucades WiFi), que permet fer i rebre trucades fins i tot en llocs sense cobertura de mòbil, com soterranis i garatges. Jo en soc un exemple: igual que no vaig rebre cap alerta en les proves de la Generalitat a la meva comarca, aquest dimarts tampoc no he rebut l'alerta del Vallès Oriental al meu número de telèfon principal, en el qual faig servir VoWiFi. En canvi, sí que l’he rebut en el número secundari, que és d'una altra companyia que no ofereix aquesta funció. Aquesta és una limitació poc coneguda del Cell Broadcast, força greu perquè transmet una falsa sensació de seguretat als ciutadans mentre són en llocs amb bona intensitat de senyal wifi però sense cobertura cel·lular.

Fora d’aquests supòsits, el Cell Broadcast en general i l’ES-Alert en particular han demostrat ser una eina fonamental per a Protecció Civil perquè permeten la difusió ràpida i eficaç d'alertes a la població, en aquest cas davant el risc de les riuades causades per la gota freda. La seva activació per defecte i el so estrident garanteixen que el missatge arribi a la majoria de la població, augmentant la conscienciació i, amb una activació oportuna, permet la presa de mesures preventives per minimitzar els danys.

stats