Jocs

Aquest dissabte arriba el 'Capficat', un nou suplement amb els millors passatemps en català

El diari en paper inclourà vuit pàgines d'enigmes i jocs de llengua i lògica per a tots els públics

El nou suplement de passatemps de l'ARA, el Capficat.
ARA
08/11/2024
3 min

BarcelonaNo falla: cada dia s'enfilen entre els continguts més vistos del diari digital dos dels nostres jocs de llengua, el Trobamot i els mots encreuats. Per això l'ARA, amb l'ànim de satisfer l'esperit juganer dels seus lectors i de reforçar l'aposta pel català en totes les facetes possibles, redoblem l'aposta pels passatemps amb un nou suplement en paper que apareixerà cada dissabte dins el diari, el Capficat. Es tracta de vuit pàgines amb una quinzena de jocs creatius per a totes les edats i nivells, una proposta que no existeix a la premsa. A més, l'actualitat sempre s'infiltrarà d'alguna manera o altra als nostres jocs: aquest dissabte dia 9, el primer número girarà al voltant de les eleccions als Estats Units. Una bona manera de sumar cultura general de la manera més distesa.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El Capficat és un suplement de passatemps en català on no faltaran alguns dels clàssics com ara els encreuats, les sopes de lletres, l'uniu els punts o els jeroglífics, però amb un tractament conceptual i de disseny original. També hi ha exercicis que estan relacionats directament amb el coneixement de la llengua, com el Lector corrector, en què cal buscar les faltes d'ortografia infiltrades en un fragment d'una novel·la. O bé exercicis on haurem de buscar sinònims i localitzar barbarismes. També hi ha una aposta singular: a l'Endreceu el vers, el poeta Jordi B. Celades publicarà un poema desordenat i serà el lector qui l'ha de recompondre. Al final, hi haurà tota una obra poètica entregada per fascicles dissolta dins uns passatemps, cosa que li afegeix un valor artístic deliciós al Capficat.

Un dels jeroglífics del 'Capficat'.
Un altre jeroglífic del 'Capficat' edició eleccions americanes.

Els nostres enigmistes de capçalera

"Gran part dels jocs que publicarem tenen una clara intenció de fer jugar el lector amb la llengua, el català, ja que com diu el nostre admirat Màrius Serra, una llengua viva és una llengua que, entre altres coses, permet jugar-hi", afirmen els autors dels jocs. Al darrere del suplement hi ha els enigmistes de La Punta de la Llengua, el dissenyador Cesc Mayor i el músic Eloi Isern, l'un responsable de les imatges i l'altre hi posa els mots. La Punta de la Llengua pertany a la nova fornada d'enigmistes catalans que segueix la tradició catalana de Tísner i Màrius Serra. Junts són autors de dos quaderns de jocs a Rosa dels Vents i també s'ocupen de dinamitzar els jocs online de l'ARA. "Alguns dels jocs que tenim al web funcionen exclusivament en un entorn digital. Seria impracticable un Trobamot o un Amagamots en paper. En canvi, els sudokus o els mots encreuats tenen la virtut de rutllar bé en els dos formats. Els incondicionals del Senyor Ventura estaran contents de saber que, a més de l'Encreuadot de sempre, el Capficat estrenarà l'Encreuadet, un encreuat de butxaca que els veterans resoldran en un tres i no res, i que animarà els més porucs a enfrontar-s'hi", expliquen. En comptes de 14x14 caselles, el fill tindrà una graella variable que anirà des de les 4x4 fins a 7x7. I per acabar d'embolicar la troca, l'Encreuadot anirà vinculat a un jeroglífic que amaga el seu enunciat dins la graella.

El Capficat tindrà proves per a tots els nivells. Alguns, com ara el joc d'unir els punts, els laberints o les 8 diferències tenen un component menys desafiant i estan pensats per fer passar l'estona, fins i tot al públic més jovenet. Hi ha d'altres jocs un xic més exigents. "Ens agrada pensar que, a còpia de jugar-hi i d'anar coneixent els autors, el lector anirà aprenent a resoldre'ls. Hem decidit classificar per nivells de dificultat alguns dels jocs, per tal que el lector vagi veient la pròpia evolució", expliquen. És el cas dels jeroglífics, marca de la casa de La Punta de la Llengua, gràcies a la seva particular unió de disseny i llengua. L'humor irreverent i el doble sentit és un altre dels seus segells.

Com sabem que us agradarà?

Perquè el suplement ja ha passat la prova del cotó gràcies als nostres subscriptors. Quan teníem un prototip del suplement, vam convidar un grup de lectors jugadors a participar en una sessió de testeig a les instal·lacions del diari. Volíem observar les seves reaccions als continguts que teníem pensats i captar el tipus de jocs que realment els interessava. La participació va ser clau per ajustar el disseny perquè l'experiència de joc fos més fluida i intuïtiva, optimitzant aspectes com la claredat de les instruccions, la mida i la disposició dels elements visuals, i també la dificultat dels jocs. Aquest procés de cocreació ens ha permès tenir un suplement de jocs que no només s’alinea amb els gustos dels nostres lectors, sinó que també està dissenyat per maximitzar la seva experiència d'ús i satisfacció.

Al web de l'ARA es pot jugar al Sudoku, el Trobamot, l'Amagamots i l'Encreuat, però el Capficat apareixerà només en paper els dissabtes. A banda dels subscriptors i compradors habituals del quiosc, els subscriptors digitals tindran l'oportunitat de provar el suplement gràcies a l'oferta de cinc exemplars de paper a un preu reduït que poden adquirir quan vulguin activant la targeta de l'ARA al perfil d'usuari online i ensenyant-la al quiosquer amb el mòbil perquè validi la recollida del diari. Valdrà la pena. El Capficat neix per ser la millor eina per esmolar la teva ment i el teu català. Els millors passatemps en català, fets amb La Punta de la Llengua.

stats