Així piula el govern Aragonès

Dos consellers encara es resisteixen a Twitter mentre el 'sottogoverno' observa la xarxa amb discreció

Presentació del nou consell executiu de la Generalitat
01/06/2021
5 min

Una vegada constituït el govern de coalició ERC-Junts, fruit de les eleccions del 14-F al Parlament, ja hem pogut fer l’anàlisi habitual de la presència i l’activitat dels seus membres a Twitter, la xarxa que aquests anys està canalitzant bona part de la comunicació política. En aquesta ocasió, a més del president Aragonès i els titulars de les 14 conselleries, he observat també el segon nivell de l’executiu català, l’anomenat popularment sottogoverno, format pels secretaris generals del mateix govern, de la presidència i de cadascun dels departaments.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La primera constatació és que el govern Aragonès és menys piulador que els dos que l’han precedit. Hi ha dues conselleries, Economia i Salut, els màxims responsables de les quals –Jaume Giró i Josep Maria Argimon, respectivament– ni tan sols tenen perfil a Twitter, si més no al seu nom. De fet, Economia té la cúpula més silenciosa des del punt de vista tuitaire, ja que el seu secretari general, Jordi Cabrafiga, no piula. Tampoc no ho fan els seus homòlegs Ricard Font (Polítiques Digitals i Territori) i Joaquim Clavaguera (Justícia). D’aquesta llista d’absències exclusivament masculina també es desprèn que les 14 dones dels dos nivells més alts del govern més paritari de la història sí que fan servir Twitter.

Tuitaires de perfils diversos

Un cop descartades les cinc persones citades, queden 26 tuitaires actius, del president en avall. Com veurem tot seguit, els perfils són molt diversos, però si hi hagués un membre típic del govern, s’hauria donat d’alta a Twitter l’estiu del 2011, des d’aleshores hauria piulat gairebé dos cops al dia, tindria poc més de 4.000 seguidors i seguiria uns 1.300 usuaris.

Només una quarta part dels càrrecs més alts de la Generalitat tenen la seva identitat digital acreditada amb la marca blava de verificació que Twitter concedia els primers anys, i només un terç inclouen al seu perfil una adreça web que permeti saber més d’ells, sigui personalment o professional. En aquest aspecte, 14 dels 26 ja fan constar el seu càrrec actual al Govern, però els altres 12 encara no ho han fet. Com a curiositat, aquests dies en què es parla d’indultar els presos polítics 11 dels 26 mostren d’alguna manera el llaç groc reclamant-ne l'alliberament. I tot i tractar-se d’un executiu paritari, només vuit dels seus membres (cinc dones i tres homes, un d’ells el president) es presenten fent constar els dos cognoms.

El tuitaire més veterà del nou Govern és el president: Pere Aragonès es va donar d’alta a Twitter el gener del 2008. Quatre mesos més tard ho va fer el secretari de Cultura, Jordi Foz. No va ser fins al gener del 2009 que s’hi va afegir la consellera d’Universitats i Recerca, Gemma Geis. En conjunt, les dones del Govern tenen 600 dies menys de presència a Twitter que els homes. També van arribar a la xarxa de l’ocellet dos anys abans els alts càrrecs designats per ERC que els de Junts per Catalunya. En canvi, no hi ha una diferència significativa de veterania tuitaire entre els dos nivells de l’executiu: de fet, els secretaris generals es van fer tuitaires uns 120 dies abans que els consellers. Els departaments on la cúpula porta més temps piulant són l’oficina presidencial, el de Recerca i Universitats i el de Justícia, tot i que en aquest cas és exclusivament gràcies a la precocitat de la seva titular, Lourdes Ciuró.

En termes d’audiència, el membre més popular del nou govern és el conseller d’Empresa, Roger Torrent: té 143.000 seguidors, menys de la meitat que el perfil corporatiu del Govern però més del doble dels 60.000 usuaris que segueixen el president Aragonès, el segon de la taula. En tercera posició, amb 32.000 seguidors, hi ha el vicepresident i conseller Jordi Puigneró, seguit del secretari general d’Interior, Oriol Amorós. A la cua de la capacitat potencial de difusió hi ha les secretàries generals Morales (Universitats), Masó (Salut) i Rusinés (Drets Socials), amb menys de 250 seguidors. Hi ha un cas singular: Oriol Sagrera, secretari general d’Empresa i Treball, que té gairebé 2.000 seguidors tot i tenir protegit el seu perfil amb un cadenat que l’obliga a acceptar manualment cada petició de seguiment. En termes generals, els 9.400 seguidors dels polítics masculins més que dupliquen els 4.000 dels femenins, i els titulars de les conselleries són seguits per cinc vegades més usuaris que els seus números dos. En canvi, l’audiència típica dels càrrecs d’ERC és gairebé idèntica a la dels de JxC, tot i que entre els primers hi ha els dos que tenen més seguidors.

Pel que fa a l’activitat piuladora, el polític més loquaç del nou govern és el ja mencionat Oriol Amorós: els gairebé 39.000 tuits que porta publicats des de setembre del 2011 equivalen a gairebé onze missatges cada dia. A molta distància el segueixen la consellera Ciuró (5,8 tuits al dia) i el president Aragonès (5,4). A l’extrem oposat hi ha diversos membres del Govern que piulen, si és que ho fan, un cop per setmana com a molt. La majoria –amb l’excepció de la consellera Garriga (Cultura)– pertanyen al segon nivell: el conjunt dels secretaris generals piula menys d’un cop al dia, mentre que els titulars dels departaments ho solen fer gairebé tres vegades. Queda clar que el sottogoverno català prefereix mantenir-se a l’escolta i deixar la difusió pública per als seus caps jeràrquics. La mateixa proporció d’un a tres s’observa entre polítiques i polítics. En relació amb els partits, els càrrecs d’ERC piulen cada dia fins a un 60% més que els de JxC.

L’últim aspecte de l’activitat tuitaire del nou Govern que he analitzat és el de l’atenció, representada per la quantitat d’usuaris que segueix cada membre de l’executiu. Aquí destaquen els gairebé 17.000 seguits del secretari Amorós, un 60% dels que el segueixen a ell. La segona política més atenta del Govern és la consellera Jordà, d’Acció Climàtica, que segueix 6.000 usuaris (25% dels seguidors). Al seu darrere hi ha el president Aragonès, que en segueix 4.000 (7%). Hi ha paritat general entre dones i homes en la quantitat d’usuaris seguits. En canvi, com ja havíem apuntat, els secretaris generals són molt més d’escoltar que els consellers: els segons segueixen un 15% dels seus seguidors, mentre que els primers ho fan gairebé amb la meitat. La proporció d’atenció als tuits aliens dels càrrecs d’ERC més que duplica la dels de JxC.

Altres xarxes

Si teniu interès a seguir per Twitter la posició dels membres del govern Aragonès però no voleu fer-vos seguidors de tots ells, us pot ser útil la llista que agrupa els seus 26 perfils, més el corporatiu del Govern, i que trobareu sota el meu perfil, @albertcuesta. Sigui d’aquesta manera agregada o individualment, Twitter continua sent la millor plataforma per mantenir-se al dia de la posició dels nostres polítics. Entre altres coses, perquè la seva presència en altres xarxes és força testimonial: només set dels 26 càrrecs considerats tenen també activitat a Instagram.

stats