Així es destrueix una cultura

La plataforma 3Cat ha estrenat un nou capítol de Punt de no retorn, la sèrie de curts documentals amb mirada internacional i que tant costa que la televisió promocioni i destaqui. Una llàstima que una producció de qualitat i ambiciosa a nivell periodístic passi tan desapercebuda. A Indígenes del Canadà liderant la batalla pel clima, el documentalista Raül Gallego viatja ara fins al Canadà per conèixer de prop els pobles aborígens de la Colúmbia Britànica. Comunitats originàries de la zona, amb cultura i tradicions pròpies, veuen com el seu territori és arrasat per construir-hi grans plantes de liqüefacció de gas natural. Aquest episodi té un compàs narratiu més pausat que els capítols anteriors de Punt de no retorn. És com si el relat agafés el ritme d’aquests pobles indígenes. La música és determinant per transmetre l’esperit de l'oest llunyà, les muntanyes i el fred.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Les primeres imatges aèries són de devastació. Veiem com unes excavadores enormes treballen en uns boscos cremats. De fet, mentre escoltem l’entrevista a un pescador d’una d’aquestes Primeres Nacions del Canadà, veiem a l’horitzó la fumerada d’uns terrenys explotats per la construcció i ampliació d’oleoductes de gas i petroli. Estudis recents demostren que el volum de producció de gas natural liquat actual pot ser pitjor que el carbó pel que fa a emissions de gasos que provoquen el canvi climàtic. Però no es tracta només de la contaminació del territori. El que veiem al curt documental és la resistència dels pobles amerindis per mantenir-se vius com a comunitat. No és senzillament la lluita per defensar el planeta. És la lluita pels seus drets. 

Cargando
No hay anuncios

Que les autoritats del Canadà autoritzin la construcció d’aquests gasoductes i la inversió multimilionària implica la destrucció dels seus sistemes tradicionals de caça i pesca, la desintegració de les comunitats i tot el que els identifica com a poble i els connecta amb els seus ancestres. 

“Invertiran milers de milions de dòlars per assegurar-se que no resistim units. Però no et deixis comprar. El teu cor no està en venda. La teva ment tampoc. Saps què és bo per tu. No bevem tots aigua? No respirem tots aire fresc? No hem de menjar tots?”, diu un dels integrants d’aquestes comunitats indígenes. “No us podeu escapar de la terra. Heu vingut aquí per quedar-vos. Hi sou per morir-vos. Perquè us hi enterrin”, diu un altre, per explicar de manera simbòlica el valor que té la terra i la importància de mantenir-s’hi connectat. El documental ens mostra l’esforç d’aquestes persones per transmetre la història dels seus avantpassats, els seus costums, els seus sistemes originals de subsistència. Carregar-se el seu territori és sinònim d’eliminar-los com a poble i fer-los desaparèixer. Lluitar contra el canvi climàtic és sinònim de lluitar per la seva identitat.

Cargando
No hay anuncios

Indígenes del Canadà liderant la batalla pel clima retrata com es trinxa la història, la cultura i les persones.