Mèdia17/01/2014

'Afers exteriors' s'enlaira de nou

Miquel Calçada torna a TV3 després de quatre anys de parèntesi televisiu

Núria Juanico
i Núria Juanico

BarcelonaMiquel Calçada torna a agafar avions per resoldre més Afers exteriors. Després d'acomiadar-se el 2009 amb un emotiu "adéu i gràcies", el periodista reapareix a la graella de TV3 amb una nova temporada que debutarà dilluns a dos quarts d'onze de la nit. Es tracta de 14 episodis en què Calçada visita països com Bolívia, Xipre i el Pakistan acompanyat de catalans que hi han fixat la residència. En aquesta ocasió, però, Afers exteriors va més enllà de les situacions personals de cada entrevistat i enfoca els capítols amb una nova perspectiva. "És important no fer-se repetitiu ni pronunciar sempre les mateixes preguntes, de manera que l'evolució del programa era una prioritat", apunta Miquel Calçada. Per això, l'equip de la producció ha canviat una mica el rumb dels episodis. "Al marge de conèixer la vida de cada personatge, també aprofundim en la situació del país per entendre'l i explicar-lo", subratlla.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La temporada arrenca amb un programa dedicat a l'Afganistan, en què es mostra el dia a dia d'aquest territori, que viu en guerra des de fa 30 anys. El capítol d'Escòcia aborda el procés d'independència i compara la situació amb Catalunya, amb l'entrevista a un assessor del primer ministre Alex Salmond, mentre que l'episodi dels Estats Units tracta qüestions com la llibertat després dels atacs de l'11-S i els principis que van impulsar la independència del país. A Israel, Calçada conversa amb l'entrenador del Maccabi de Tel Aviv, Òscar Garcia, i trepitja la biblioteca nacional, que acull més de cinc milions de llibres.

Cargando
No hay anuncios

A partir de cada capítol, Calçada reflexiona sobre els conflictes polítics, territorials, ideològics o bèl·lics propis de cada indret. " Afers exteriors serveix de pretext per traçar una mirada pròpia des de Catalunya cap al món", destaca el periodista, que procura enfocar els temes des d'un punt de vista "global i desacomplexat". Tot plegat, a més, sense perdre la ironia que el caracteritza a l'hora d'observar nous països. Aquest enfocament diferent s'ajusta amb l'ampliació dels capítols, que ara duraran prop de 40 minuts, 10 més que els anteriors. A més, Afers exteriors renova el grafisme i la careta d'entrada, que serà una seqüència amb una maleta i un paisatge animats. Tot i això, el programa manté la música inicial que sempre ha tingut.

Tres programes sense un país fix

Cargando
No hay anuncios

La nova temporada incorpora tres episodis monogràfics sobre l'economia, la història d'Europa al segle XX i la Unió Europea. Aquests capítols no se centren en un país en concret, sinó que analitzen cada temàtica mitjançant converses amb experts en diversos escenaris. La crisi, el proteccionisme i el liberalisme protagonitzen l'episodi sobre economia, que compta amb la presència del catedràtic Xavier Sala i Martín. Per mostrar com funcionen les institucions europees, Calçada en visitarà el Parlament i conversarà amb els eurodiputats Ramon Tremosa i Raül Romeva. La temporada es tancarà amb un últim capítol de resum, en què es podrà veure material inèdit i el making-of del programa.

El retorn de Miquel Calçada a la pantalla arriba dos anys després que marxés a Siracusa (Estats Units), on va estudiar dos màsters sobre administració pública i relacions internacionals. Segons el periodista, aquesta experiència li va canviar la visió sobre els emigrants i el va ajudar a entendre el xoc cultural que experimenten. Calçada, que és comissari del Tricentenari juntament amb Toni Soler, va culminar la cinquena temporada d' Afers exteriors amb un 23,3% de quota de pantalla i una mitjana de 713.000 espectadors.