Adeu a 'Shameless', emblema de les famílies disfuncionals

L'última temporada ha estat centrada en com la pandèmia ha impactat en les classes més humils

2 min
William H. Macy en el paper de Frank Gallagher

Després d'onze temporades, la disfuncional família de Shameless s'acomiada. En els anys que porten en antena, els Gallagher s'han convertit en emblema d'aquelles famílies que han de fer mans i mànigues per sobreviure. "Shameless va sobre com el sistema no té respostes per a aquelles persones que viuen en el llindar de la pobresa. Aquesta gent està infrarepresentada en la televisió: aquestes famílies són una part important de la nostra societat i no en parlem prou", assegurava aquesta setmana al New York Times John Wells, que va crear Shameless basant-se en la sèrie homònima britànica. Movistar+ emet aquesta nit l'episodi final en versió original subtitulada en castellà –tota l'última temporada està ja disponible a la plataforma– i el dimarts 20 d'abril l'oferirà en dual.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En la seva última temporada Shameless s'ha hagut d'adaptar al món pandèmic: la primera meitat de l'última entrega ja estava escrita i faltaven tres dies per començar a rodar quan van començar els confinaments pel covid. Wells va aprofitar l'aturada inesperada per imaginar com el virus podia impactar en la família del sud de Chicago liderada per Frank Gallagher (William H.Macy), el patriarca que durant anys ha abusat de l'alcohol i altres substàncies. El showrunner va reescriure els episodis amb la intenció que la sèrie continués sent rellevant pel moment actual. De fet, Shameless ha sigut, juntament amb Superstore o Anatomía de Grey, una de les ficcions televisives que més han tractat les conseqüències de la pandèmia per als ciutadans. En l'onzena temporada no només s'ha parlat del coronavirus, sinó també d'altres qüestions que han marcat la realitat nord-americana, com la injustícia racial.

Wells ha confessat que no és amant dels finals tancats i que amb Shameless no ha fet una excepció. "No intentem solucionar res. Les seves vides continuen. Moltes novel·les meravelloses acaben i continues pensant en els personatges i què deuen estar fent. Això em fa sentir bé com a espectador i com a lector", argumenta el creador.

Shameless es va començar a emetre el 2011, capitanejada per William H. Macy i Emmy Rossum, que donava vida a la Fiona, la filla gran dels Gallagher i la responsable dels seus cinc germans davant de la negligència paterna. Rossum, que va deixar la sèrie després de la novena temporada, tenia previst aparèixer en el comiat de la dramèdia però la crisi sanitària i la quarantena que hauria d'haver fet si viatjava a Los Angeles ho van impedir. Amb les seves onze temporades, la sèrie protagonitzada per William H.Macy ha igualat en entregues l'original britànica, que s'ambientava en un barri humil de Manchester.

stats