MITJANS PÚBLICS
Mèdia27/06/2013

249 acomiadats a TV3 i 58 a Catalunya Ràdio

Els treballadors de la CCMA es manifesten davant la seu de CDC per mostrar el seu rebuig a l'ERO

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

Barcelona.La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) preveu acomiadar 249 treballadors dels 2.095 que té TV3 i 58 dels 426 de Catalunya Ràdio. Aquestes són les grans xifres de l'ERO dels mitjans públics catalans, que es van donar a conèixer ahir a la tarda després de la reunió que la direcció de la CCMA va mantenir amb el comitè d'empresa de TV3, a qui va lliurar la documentació referent al procés. Això suposaria retallar un 13,2% la plantilla de la televisió pública i un 13,6% la de la ràdio. A més, tot i que la informació facilitada ahir no ho explicita, permet deduir que també hi ha la intenció d'acomiadar 5 de les 50 persones que treballen directament a la Corporació, malgrat que en aquest cas es faria probablement a través d'acomiadaments objectius i no d'un ERO.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons un comunicat del Sindicat de Periodistes, de la documentació que van rebre ahir els treballadors de TV3 "es desprèn una proposta d'un mínim de 50 periodistes acomiadats" dels serveis informatius de la cadena. CCOO afegeix que el pla proposa el tancament de la delegació al País Basc i incideix especialment en la programació cultural. Segons aquesta secció sindical, la direcció "ja ha anunciat el tancament de programes com Àgora , Karakia i Latituds " i vol reduir la producció de Singulars , Via Llibre , Ànima , Cinema 3 , Sala33 i La Sonora . En la seva opinió, això suposa "un nou atac a l'oferta cultural de TV3".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el comitè de la televisió lamenta que el timó de la negociació no el porti directament la CCMA, sinó la consultora PricewaterhouseCoopers (PwC), que interpreta l'ERO com "una cosa merament tècnica" quan en realitat "està atacant el valor de TV3 i Catalunya Ràdio". Per la seva banda, el comitè de l'emissora es mostra "sorprès" i "indignat" pel protagonisme de PwC, i recorda que la mateixa empresa "va fer l'informe de viabilitat de Radiotelevisió Valenciana que ha suposat el desmantellament dels mitjans públics valencians".

De totes maneres, el nombre definitiu de baixes, així com les condicions de les sortides, s'haurà de negociar a partir d'ara en dos processos separats, un per a cada mitjà, segons es va confirmar ahir. De fet, el comitè de TV3 encara insisteix que "és possible" buscar alternatives que permetin evitar que hi hagi "ni un sol acomiadament".

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la previsió era que els 30 dies previstos legalment per a aquesta negociació comencessin a comptar ahir mateix, el termini finalment s'endarrerirà. En el cas de TV3, uns entrebancs en la constitució de la comissió negociadora faran que el procés arrenqui formalment dilluns, quan les dues parts s'han tornat a citar. Pel que fa a Catalunya Ràdio, el comitè d'empresa no es va presentar ahir a la reunió, i va al·legar que s'hauria d'haver fet a la seu de l'emissora i no a l'edifici Imagina. La CCMA ha tornat a citar els representants de la plantilla demà a Catalunya Ràdio amb la intenció de començar les negociacions.

Protesta amb caràcter polític

Cargando
No hay anuncios

La reunió d'ahir -a la qual van assistir el director de TV3, Eugeni Sallent, i el de Catalunya Ràdio, Fèlix Riera, però no el president del consell de govern de la CCMA, Brauli Duart- va començar a les 13.00 h i es va allargar fins a les 17.00 h, de manera que els representants dels treballadors de TV3 van tenir temps just d'arribar fins a les portes de la seu de Convergència Democràtica abans que comencés la protesta que havien convocat conjuntament amb el comitè de Catalunya Ràdio.

Més de 500 treballadors, segons el Sindicat de Periodistes, van mostrar la seva oposició a l'ERO i van acusar de "botiflers" els membres de CDC. En aquest sentit, un representant del comitè de TV3 va explicar a l'ARA que l'ERO "no respon a cap causa econòmica", sinó a "les exigències del PP i els interessos del Grupo Godó". La concentració va durar prop d'una hora i va coincidir amb l'aturada convocada a TV3 justament per permetre que els treballadors poguessin participar a la protesta. La vaga va obligar a modificar la graella de tarda del canal.

Cargando
No hay anuncios

No serà, però, l'única afectació sobre la programació que tindran les protestes dels treballadors: des d'avui fins diumenge, aturades de 10 minuts a les 14.30 h retardaran l'inici del Telenotícies migdia, i la setmana que ve passarà el mateix amb l'edició del vespre. Amés, el comitè de Catalunya Ràdio ha anunciat "un període de més de 30 dies de mobilitzacions contínues" que podrien incloure vagues de 24 hores.