Mèdia29/01/2014

Acció Cultural no es rendeix

L'entitat denuncia un "muntatge" del PP per acabar amb els mitjans en català

Salvador Almenar
i Salvador Almenar

València.Tot i que ja ha passat una setmana des que Catalunya Ràdio i Catalunya Informació van emmudir al País Valencià, Acció Cultural no renuncia a poder engegar el senyal que milers de valencians escoltaven a casa seva des de l'any 1990. Per aconseguir-ho, Acció Cultural, que dilluns passat va haver de posar fi a les emissions -com a propietària dels repetidors- per l'amenaça del ministeri d'Indústria de sancionar l'entitat amb multes de fins a un milió d'euros, ja treballa en dues vies diferents.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La primera opció de revertir l'expedient sancionador elaborat pel ministeri d'Indústria -arran de la denúncia d'un col·lectiu "anticatalanista" tramitada pel govern valencià- es la via administrativa. En aquest sentit, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) està ultimant les al·legacions contra la resolució de la secretaria d'estat de Telecomunicacions. El president de l'entitat, Joan Francesc Mira, va avançar ahir en roda de premsa que l'entitat al·legarà en el seu recurs -que es pot presentar fins al dia 17 de febrer- que no van rebre cap avís previ que els informés de l'obligació de tallar el senyal per estar cometent cap infracció, com sí que va passar en el cas de les emissions de TV3.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que el recurs encara no està redactat, Mira va explicar que l'entitat també assenyalarà en el seu escrit que les emissions de Catalunya Ràdio "mai havien causat cap problema ni debat social", ja que estaven "plenament normalitzades i assumides pels valencians", raó per la qual confia que el ministeri recapaciti i no executi l'amenaça de sancionar l'entitat. La junta directiva d'ACPV també espera que Indústria tingui en compte la "immediata reacció" per fer efectiu el cessament del senyal, tal com sol·licitava l'expedient, i tot plegat serveixi perquè no hagi de fer front a les multes.

Si la via administrativa no servís, ACPV té pensat un altre pla per poder tornar a escoltar les veus de Catalunya Ràdio al País Valencià. Es tracta de propiciar un canvi de govern que reverteixi l'acció del PP, que ha deixat els valencians sense cap mitjà de comunicació públic en català.

Cargando
No hay anuncios

El president fundador d'Acció Cultural, Eliseu Climent, va responsabilitzar directament el PP valencià del tancament. Els acusa d'idear un "muntatge" per fer-lo possible. Segons Climent, el govern de Fabra va servir-se d'una associació que "no coneix ningú" -Círculo Cívico Valenciano- per facultar el ministeri perquè obrís un expedient que ha acabat amb el tancament.

El president fundador d'ACPV va anunciar també que l'entitat està treballant amb sindicats i partits per propiciar un canvi de "majoria social" que permeti posar fi a la "mala gestió i l'autoritarisme" del PP. "És el moment de dir prou", va assenyalar Climent, que va convidar a tothom que vulgui a "fer realitat un altre país". Així, va cridar a concentrar-se avui a favor de Catalunya Ràdio i contra el tancament de Radiotelevisió Valenciana, tot just dos mesos després del tall del senyal.

Cargando
No hay anuncios

Pirates al buit deixat per Catalunya Ràdio

Qui cregui que en el dial que fins dimarts passat ocupava Catalunya Ràdio a València no hi trobarà res s'equivoca. Altres emissores han ocupat l'espai radioelèctric que ha deixat la ràdio pública catalana. Fins a dues emissores sense llicència utilitzen el mateix dial, cap en català. Segons l'hora que se sintonitzi la freqüència que des del 1990 havia ocupat Catalunya Ràdio, l'oient hi pot trobar la música electrònica de Mi Radio FM i Spektra FM o debats i tertúlies d'una ràdio sense identificar. Aquestes emissores ràpidament van ocupar el 106.3 de la FM, ja que sabien que no interferirien el senyal de cap altra emissora, de manera que corrien menys risc de ser denunciades tot i no tenir llicència per emetre ni els programes ni les radiofórmules.