TVE reconstrueix Tarraco

La 2 estrena ‘Ingeniería romana’, una sèrie documental que permet veure com eren les ciutats romanes

El circ romà de Tarragona reconstruït virtualment sobre la ciutat actual.
Dani Revenga
22/10/2015
3 min

TarragonaUnes impactants recreacions digitals en 3D són el principal actiu d’ Ingeniería romana, l’espectacular sèrie documental que Televisió Espanyola (TVE) estrena aquest dissabte, a La 2, a les 17.05. El projecte és el resultat del treball de Digivision, una productora de Reus que fa més de 10 anys que va començar a treballar en el recolliment de dades arqueològiques per portar a terme la reconstrucció digital dels principals monuments romans de Tarragona, reconeguts per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat des de l’any 2000. El director de la sèrie i líder de Digivision, José Antonio Muñiz, reconeixia en la preestrena de la sèrie, aquest dimarts a Tarragona, que “per arribar fins aquí han calgut molts anys de feina”, una tasca que ara rep la seva recompensa gràcies a l’aparador que suposa l’emissió a través de TVE.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El resultat de la feina de Digivision juntament amb Structuralia, una altra empresa del sector, i la participació del Lab de TVE, és un innovador producte audiovisual amb una orientació eminentment didàctica que no està exempta d’un àgil ritme narratiu. El muntatge, que alterna simulacions digitals amb interpretacions d’actors de carn i ossos, permet reconstruir les principals ciutats de l’Imperi Romà. Una és Tarraco -sobre els vestigis de la qual es va construir l’actual Tarragona-, a la qual es dediquen dos dels vuit capítols de la sèrie.

De les restes a l’espai original

El presentador, Isaac Moreno, enginyer de Foment aficionat a l’arqueologia i la història, es passeja entre les restes romanes explicant com eren, com es van concebre i per a què servien els principals edificis de les ciutats romanes, i com es van planificar a nivell urbanístic, amb especial atenció als aspectes tècnics. Enmig de les explicacions del conductor, irrompen els continguts digitals que permeten passar en un instant de les restes dels monuments al seu aspecte original. Així, i ja en el primer capítol, del terra de la Part Alta de Tarragona emergeix l’estructura de l’antic circ romà, on se celebraven les curses de quadrigues. L’amfiteatre, la torre del Pretori i el fòrum són alguns dels altres monuments que l’espectador pot reviure gràcies a la seva recreació digital. La sèrie consta de vuit capítols de 55 minuts cadascun, dos dedicats a les ciutats romanes, dos més als ponts i camins, un a la mineria i un altre a com s’aixeca un imperi. El director, José Antonio Muñiz, explica: “A banda de la innovació tecnològica que representa la sèrie i el seu atractiu estètic, hem volgut ser molt didàctics, fugint dels paràmetres més comercials”. “La novetat és que ho expliquem tot des del punt de vista de l’enginyeria, quan en el cas de Roma els continguts se solen centrar en el dels arqueòlegs i historiadors”. Muñiz no descarta gravar més capítols més endavant: “Ens han quedat per explicar àmbits de l’esplendor tècnic romà com el naval”.

Projecció internacional

Un dels reptes de la producció és aconseguir projecció internacional, gràcies a la gran qualitat tècnica i narrativa del muntatge i a l’interès que la història de Roma genera a tot el món. Els mateixos directius de Televisió Espanyola, que van participar en la preestrena que aquest dimarts va tenir lloc a Tarragona, es mostraven convençuts que la sèrie està al nivell de les prestigioses produccions de canals com la BBC. De moment, Digivision ja reconeix contactes molt avançats amb televisions públiques de Rússia, França, Alemanya, i també amb grans canals internacionals com Discovery Channel, una plataforma amb la qual podrien entrar a Itàlia, on tot el que té a veure amb Roma suscita un interès especial. Aquesta projecció pot tenir una incidència directa en l’interès turístic de la ciutat, tal com apunta Muñiz: “Si rubriquem aquests contractes amb aquests canals i plataformes internacionals, aconseguirem que el patrimoni de Tarraco sigui conegut per molts milions de persones de tot el món, i això pot donar un gran impuls al turisme de la ciutat”.

Una apli per veure com era Tarraco sobre el terreny

La recreació virtual de la Tarraco romana que s’ha elaborat a Ingeniería romana tindrà sortida també gràcies a una apli per a tauletes, smartphones i ulleres de Samsung. L’aplicació, desenvolupada per l’empresa Imageen, permetrà visualitzar com eren en temps de l’Imperi Romà els principals espais de l’antiga Tarraco. Es tracta d’un recurs pioner que podria tenir un impacte molt positiu en el turisme que visita el patrimoni històric de la ciutat. “Els turistes que visiten un monument volen imaginar-se com era en l’antiguitat, i amb aquesta aplicació els hi posem en safata”, explica Andrés Serrano, d’Imageen, que assegura que “Tarragona serà pionera en la utilització d’aquesta tecnologia”.

stats