DÍGITS I ANDRÒMINES

Mòbils desplegables: encara massa fràgils

Samsung suspèn el llançament del seu telèfon Galaxy Fold després que s’hagin avariat algunes unitats de mostra. Huawei serà la pròxima marca que ho provi en aquesta categoria de nova creació

Mòbils desplegables: encara massa fràgils
i Albert Cuesta
27/04/2019
4 min

Els telèfons protagonistes del recent Mobile World Congress van ser els models de Samsung, Huawei i altres marques que gràcies a l’ús de pantalles flexibles es poden desplegar per transformar-los en tauletes. El nou format de dos dispositius en un resultava prometedor. Ara bé, que a Barcelona gairebé tots fossin exposats dins de vitrines per mantenir-los fora de l’abast del públic ens hauria d’haver fet sospitar que encara eren massa fràgils.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El primer aparell d’aquesta nova categoria que havia de sortir a la venda era el Galaxy Fold de Samsung. La firma coreana tenia previst comercialitzar-lo a finals d’aquesta setmana per un preu que rondaria els 2.000 dòlars, i la indústria es disposava a observar de prop la reacció dels consumidors al nou format de dispositiu confiant que aconseguís reanimar el mercat de smartphones, que no només ha deixat de créixer a escala global sinó que en els països occidentals fins i tot disminueix perquè els compradors ja no troben que els nous models aportin prou novetats per justificar un canvi del mòbil que ja tenen. Les expectatives eren bones: uns quants periodistes especialitzats que van rebre un Galaxy Fold dies abans per provar-lo havien explicat que el trobaven molt pràctic.

Tot i així, Samsung ha comunicat pocs dies abans del llançament que el suspèn indefinidament “per fer més proves internes i considerar millores addicionals que garanteixin la millor experiència d’usuari possible”. El motiu: almenys cinc dels telèfons de prova repartits van fallar després d’unes quantes hores d’ús. En alguns casos havien aparegut petits bonys sota la superfície de la pantalla; en d’altres, la pantalla parpellejava o s’apagava, i això feia impossible l’ús de l’aparell. Com que els usuaris afectats treballen en mitjans de gran difusió com Bloomberg, CNBC, The Wall Street Journal i The Verge, els vídeos de la incidència es van propagar tan ràpidament com ho van fer fa cinc anys els dels iPhone 6 doblegant-se, cosa que va obligar el fabricant coreà a reconsiderar els seus plans.

La indústria es demana ara com li ha pogut passar a Samsung una cosa així, sent líder mundial en la producció de pantalles de gamma alta: a més de les dels seus telèfons, també fabrica les dels iPhones, entre altres marques. D’una banda, l’empresa assegura haver comprovat que els Galaxy Fold aguanten fins a 200.000 operacions d’obertura i tancament, equivalents a uns cinc anys d’ús habitual, i fins i tot havia publicat un vídeo mostrant com tortura els aparells al seu laboratori de proves. De l’altra, almenys dos dels periodistes afectats han reconegut que van confondre la capa superficial de la pantalla flexible amb una làmina plàstica de protecció i la van arrencar, de manera que van destruir l’estabilitat del delicat conjunt. Si dos especialistes van cometre aquest error, podem imaginar què hauria passat si els Galaxy Fold haguessin arribat a mans del públic general. En qualsevol cas, l’empresa iFixit, que es dedica a desmuntar telèfons i altres dispositius per impulsar el seu negoci de venda d’eines de reparació i peces de recanvi, assegura -en un article que després ha retirat de la seva web- que el mecanisme de la frontissa del Galaxy Fold no s’ajusta prou bé i deixa marge perquè la pols es fiqui entre les capes de la pantalla. Potser Samsung no va detectar aquest defecte en l’ambient estèril del seu laboratori de proves.

El fabricant coreà encara no ha confirmat si té intenció de treure el Galaxy Fold a la venda un cop revisat. Si no ho fa, l’efecte en els seus comptes seria modest: el milió d’unitats del model que havia previst fabricar és menys d’un 0,3% dels gairebé 300 milions de smartphones que va despatxar l’any passat. Però és inevitable recordar els milions de Galaxy Note 7 que la marca va haver de recuperar fa un parell d’anys quan les bateries d’algunes unitats es van incendiar. Els aparells desplegables defectuosos d’ara representen un cop a una reputació de qualitat que la marca havia aconseguit recuperar. Si més no, els queda el consol que els Galaxy Fold encara no havien arribat a les botigues.

Mentre Samsung s’acaba de decidir, ara totes les mirades apunten cap al seu gran rival, la xinesa Huawei, que té previst comercialitzar a partir del mes de juny el seu mòbil desplegable Mate X. Tot i ser més car (s’apunta un preu de 2.300 dòlars, justificat per la compatibilitat amb xarxes 5G) que el Galaxy Fold, és mecànicament més senzill: l’aparell de Samsung es plega amb un gruix total de 15,5 mil·límetres deixant la pantalla de 7,3 polzades a l’interior, i obliga a posar-ne una altra de quatre polzades a fora perquè funcioni com a telèfon convencional mentre està plegat. En canvi, el de Huawei té una única pantalla de 8 polzades que queda a l’exterior quan el plegues amb un gruix total d’onze mil·límetres, gràcies a una frontissa formada per més de cent components, segons va explicar Richard Yu de Huawei. Quan el tinguem a les mans podrem comprovar si aquest sistema li proporciona més fiabilitat, tot i requerir una funda de protecció.

El que ja podem dir del Mate X és que no serà necessàriament més còmode de manipular que el Galaxy Fold: en un acte de Huawei per a representants governamentals de tot el món celebrat a Barcelona el diumenge anterior al MWC vaig veure com un portaveu de l’empresa que pretenia presumir del seu nou dispositiu davant de l’audiència no va aconseguir obrir-lo sense l’ajuda d’un responsable de la divisió de telèfons. En matèria de telefonia, ja fa temps que innovar és una activitat de risc.

stats