L’iPad creix i l’iPhone es renova
BarcelonaApple està tan segura que els usuaris d’iPhone repetiran compra que ahir va anunciar una modalitat d’abonament als EUA per 32 dòlars mensuals (uns 28 euros), que et proporcionarà un dels seus telèfons i te’l canviarà pel model nou al cap d’un any. I és que l’ smartphone d’Apple ja resulta previsible, però no per això menys atractiu per als fidels, cada vegada més nombrosos. Els nous iPhone 6s i 6s Plus mantenen el mateix aspecte, capacitat de memòria i preus que els models actuals, seguint el patró de la marca de renovació completa de gamma cada dos anys. L’única novetat aparent és l’aparició d’una variant de color rosa daurat que s’afegeix als tres colors ja existents. La resta dels canvis són a dins: la carcassa és més rígida -per evitar el ridícul de l’any passat, quan es va descobrir que l’iPhone 6 es doblegava si t’hi asseies a sobre-; el processador és més ràpid, igual que el lector dactilar, i la càmera té més resolució: ara el captador és de 12 megapíxels i pots rodar vídeos 4K per veure’ls als televisors d’ultradefinició. La tecnologia que marca la diferència és la pantalla 3D Touch: és el nom amb què arriba a l’iPhone el Force Touch del rellotge Apple Watch, i que ha estat perfeccionat per distingir entre tres tipus d’accions: tocar, prémer i prémer més fort. D’aquesta manera es poden fer moltes operacions sense haver d’obrir les aplicacions o prémer el botó d’inici. Serà interessant veure com resolen els creadors d’aplicacions l’adopció d’aquest nou tipus d’interacció sense perdre la compatibilitat amb els models actuals d’iPhone que no disposen de 3D Touch.
Els nous iPhone 6s sortiran a la venda aquest mes en alguns mercats, entre els quals no hi ha l’espanyol. Aquí es podrà comprar, això sí, abans de Nadal. Mentrestant, els fans d’Apple es poden entretenir actualitzant el seu iPhone o iPad actual a la versió 9 del sistema operatiu iOS, que es podrà descarregar a partir del dimecres 16.
El llarg acte de presentació d’ahir semblava que volia desmentir que Apple sigui una empresa d’un únic producte, tot i que la gran majoria de la seva facturació li ve de l’iPhone. A més de parlar del rellotge Watch -sense donar xifres de venda- i del nou Apple TV, els directius de la casa van dedicar gran atenció al nou iPad Pro, una tauleta amb pantalla de 12,9 polzades que arriba per desencallar l’estancament i la vulgarització de les vendes de tauletes més convencionals.
L’iPad Pro és la primera tauleta Apple que porta -ja era hora- altaveus estèreo, però s’adreça als usuaris professionals com a substitut de l’ordinador portàtil, un segment en què ja ha fet forat Microsoft amb el seu model Surface. En aquest àmbit, la clau són els accessoris: una funda/pedestal de 169 dòlars amb teclat físic incorporat i un llapis tàctil de 99 dòlars per dibuixar a la pantalla que fa pensar que molts dissenyadors gràfics canviaran ara el Mac per un iPad Pro amb llapis, per molt que Steve Jobs digués l’any 2007 que si havies de fer servir aquest accessori és que el producte estava mal pensat. Com canvien les coses.
L’Apple TV s’obre a nous canals i al camp dels videojocs
Si és per Apple, el futur de la televisió també seran les aplicacions. El renovat descodificador Apple TV, que fins ara servia per veure al televisor el contingut audiovisual comprat o llogat a la botiga iTunes de l’empresa i per accedir a algunes plataformes de vídeo a la carta com Netflix, HBO, Hulu i diverses lligues esportives dels Estats Units, disposarà a partir d’ara d’un catàleg propi d’aplicacions de tercers que ampliarà la varietat de canals disponibles.
Però, sobretot, l’aparell també es transforma en una consola de videojocs. Això sí, el seu nivell de qualitat gràfica serà més semblant al d’una consola Nintendo Wii que al d’una PS4 o una Xbox 360. Sigui com sigui, després de segrestar internet dins de les aplicacions mòbils, ara Apple apunta de manera clara cap a la televisió.