Josep Cuní torna a la ràdio per presentar el magazín matinal d'una nova ràdio en català de la SER
La renovació al grup Prisa permet activar per al projecte les antigues freqüències d'Ona Catalana
BarcelonaJosep Cuní tornarà a la ràdio per dirigir i presentar el magazín informatiu en català de la SER entre les 7.00 i les 12.00 del matí, titulat 'Aquí, amb Josep Cuní'. El nou programa s'estrenarà el 15 d'octubre i neix amb voluntat de ser "independent, plural i integrador", abordant l'actualitat "des de la proximitat", segons ha explicat la cadena en un comunicat. Amb aquesta iniciativa, la cadena dobla la seva oferta a Catalunya oferint als oients dues programacions simultànies: 'Hoy por hoy', dirigit per Pepa Bueno i Toni Garrido, que s'emetrà a les freqüències habituals de la Cadena SER en castellà, i el nou projecte de Cuní, que s'emetrà a través de les freqüències d'una nova emissora, la SER Catalunya.
La nova oferta aprofitarà un conjunt de 19 freqüències que havien format part d'Ona Catalana, el malaguanyat projecte de ràdio privada impulsat, juntament amb RAC1, en l'última concessió important de llicències del pujolisme. El grup Prisa havia estudiat diverses vegades posar en marxa una ràdio en català, però no ha sigut possible fins que s'han fet canvis al consell d'administració –incloent-hi la sortida del director general, Juan Luis Cebrián–. El projecte de la ràdio el capitaneja Jaume Serra des de Catalunya, però la llum verda l'ha donada Daniel Gavela, director general de Prisa Radio des del febrer.
La programació de SER Catalunya es completa amb altres espais també en català. Concretament, es tracta dels programes 'Espècies protegides', 'Soroll', 'Hora 14', 'La graderia', 'El balcó', 'Què t'hi jugues!', 'Deixa'm tastar', 'Tot és comèdia' i les retransmissions esportives amb 'Moguts pel Barça', 'Moguts per l'Espanyol' i 'Moguts pel Girona'.
D'altra banda, tots els programes de la SER, com 'La ventana', de Carles Francino; 'Hora 25', d'Àngels Barceló; 'El larguero', de Manu Carreño; 'A vivir', de Javier del Pino, o 'Carrusel deportivo', de Dani Garrido, se seguiran sentint arreu de Catalunya, com fins ara.
Roda el món i torna al Born
Josep Cuní torna així a Ràdio Barcelona, l'emissora en la qual es va iniciar professionalment, després d'un recorregut per Catalunya Ràdio, Ona Catalana, COM Ràdio, TV3, 8TV i Cuatro, on fa una sèrie de grans reportatges que s’estan emetent actualment. Per a aquest projecte, Cuní s'envolta de l'estructura d'informatius de la SER.
"Em fa molta il·lusió", explicava el locutor a 'El matí de Catalunya Ràdio', on estava sent entrevistat en el moment que la SER ha llançat el teletip. "La SER va ser la primera empresa que em va demanar si hi volia col·laborar [després de deixar 8TV] i els vaig dir que sí, de manera que aquest any he estat fent intervencions al programa de Pepa Bueno".
Sobre l'oportunitat política del projecte, Cuní meditava: "Prisa té clar que Ràdio Barcelona ha de tornar a ser una referència, sobretot tenint en compte que d'aquí només sis anys serà el centenari de l'emissora. Les circumstàncies que s'han viscut a Catalunya defineixen un escenari diferent i Prisa se n'ha adonat". En aquest sentit, el grup també ha fet variar la línia editorial del seu diari, 'El País', amb la designació d'una nova directora, Soledad Gallego-Díaz, que manté una línia menys dura amb la qüestió catalana que el seu antecessor, Antonio Caño.
La carrera professional de Josep Cuní ha estat reconeguda amb sis premis Ondas i un Micròfon d'Or, a més de la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Periodisme, concedits per la Generalitat, i el Ciutat de Barcelona, concedit per l'Ajuntament de Barcelona.
Sense veto de Godó
Es dona la circumstància que el Grupo Godó té un 20% de les accions de Prisa. Tradicionalment, això li atorgava capacitat de vetar projectes. Però aquesta norma ja se la van saltar quan van posar en marxa RAC1, que contravenia l'acord que impedia a l'editor de 'La Vanguardia' posar en marxa una emissora que fes la competència a la SER. Ara serà la SER qui introdueixi una nova competència per a RAC1 i, a més, amb Josep Cuní com a abanderat del projecte, que va protagonitzar una sortida amarga del grup quan va ser acomiadat per burofax després d'haver presentat durant sis anys l'exitós '8 al dia'.
Cuní ha assegurat que no sap si hi ha hagut pressions per vetar-lo en aquest sentit. "Entenc que són els accionistes els qui, prèviament a tancar l'acord, deuen haver fet les consultes pertinents".