"El català de tots", portada de l'ARA especial sobre Pompeu Fabra
Celebrem els 150 anys del seu naixement amb un diari especial
BarcelonaL’home que va salvar el català va néixer ara fa 150 anys. Com és que un químic va convertir-se en el seny ordenador de la llengua? Qui era realment Pompeu Fabra? Fins a quin punt s’ha sacralitzat la seva obra? Quina seria la seva actitud amb el català que es parla avui?
Aquest diumenge, responem a aquestes i altres preguntes al voltant de la seva figura en un dossier al diari. Antoni Bassas modera un debat amb els lingüistes Jordi Ginebra, Mila Sagarra i Albert Pla Nualart, qui també recorda en un article la fractura del 1918 -ara fa un segle- entre mossèn Alcover i l’Institut d’Estudis Catalans, un trencament que va deixar la via lliure a Fabra per impulsar el seu model lingüístic. També Antoni Bassas, acompanyat del fabrià Jordi Mir, visita els escenaris de Fabra al seu exili de Prada de Conflent, i l'editor i escriptor Quim Torra glossarà el vessant cívic i polític de Fabra com a intel·lectual compromès.
A més, els lectors podran conèixer l’evolució vital del mestre a través d’un test de llengua elaborat per la lingüista de l'ARA Maria Rodríguez Mariné.
I, qui vulgui, podrà adquirir una biografia breu de Pompeu Fabra, per a tots els públics, ‘Tant de gust de conèixer-lo, senyor Fabra’, obra de Maria Carme Bernal i Carme Rubio.