Reconeixements

El 9 Nou, Ràdio Tordera i TAC12, entre els premis de comunicació local de la Diputació

Julia Otero ha rebut el guardó d’honor a tota la trajectòria

Foto de família amb tots els premiats
3 min
Regala aquest article

BarcelonaL’espai comunicatiu català és frondós i abunden les espècies locals: més enllà dels grans mitjans, el país és ple d’iniciatives que treballen des de la proximitat i articulen el territori. La Diputació de Barcelona recuperava enguany els veterans premis que havia atorgat fins al 2012 i aquest dimecres ha estat el torn del lliurament dels renovats guardons a aquelles capçaleres, ràdios, televisions i altres mitjans que s’han distingit per fer bona informació veraç i donar veu als ciutadans. L’acte s’ha celebrat al paranimf de la Diputació de Barcelona, i ha estat presentat per Xavi Bundó i Jèssica del Moral i emès en directe per LaXarxa+.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Una de les protagonistes del vespre ha estat Julia Otero, que rebia el guardó d’honor per tota la seva carrera. La presidenta de la Diputació, Lluïsa Moret, s’ha adreçat a la periodista per felicitar-la: “Trajectòries com la teva ens esperonen per seguir donant suport a una comunicació lliure, responsable i democràtica com la que honorem amb els Premis”. Otero, per part seva, ha reivindicat ser al capdavant de l'únic programa d'abast estatal que es fa des de Barcelona. I ha alertat contra "els trumpistes" i la seva espúria idea de llibertat d'expressió.

El premi de premsa Tasis Torrent ha recaigut en El 9 Nou. El veterà bisetmanari nascut a Osona fa 45 anys ha completat la seva adaptació del vell paper a una proposta multimèdia i això li ha merescut l'aval del jurat. El barceloní La veu del carrer i El Cugatenc han estat finalistes. En l’apartat de ràdio, l’emissora municipal de Tordera s’ha endut el reconeixement –que honora Rosalia Rovira– i Ràdio Palafrugell i Ona Codinenca han quedat finalistes. La televisió del Camp de Tarragona TAC12, per part seva, ha guanyat el premi Miramar, per la seva vocació de servei públic i la implicació en les retransmissions de castells, mentre que El 9 TV i Mataró TV han resultat finalistes.

Més enllà d’aquests premis que es podrien qualificar de tradicionals, s’han introduït categories que distingeixen continguts en concret. És el cas de Rumba Zivindorri, una sèrie documental que fa valdre la rumba catalana com a patrimoni immaterial de la humanitat, i que s’ha alçat amb el premi a millor espai de vídeo. Sau, la memòria submergida (de l’edició vigatana d’El 9 Nou) i Gent de riu (de Vallès Visió, a Mollet del Vallès) han estat els finalistes. El millor contingut de ràdio ha estat el pòdcast Ui, si aixequés el cap, de Ràdio Capital, a Palafrugell, sobre sis il·lustres empordanesos, realitzat amb un format narratiu innovador i des d'un projecte engrescador que vol bastir una ràdio professional d'escala local. Els finalistes han estat Amunt el teló, de Ràdio Sabadell, i Memòria i dones, de Ràdio Granollers.

En l’apartat de millor contingut multimèdia, el jurat s’ha decantat per Geminades, literatura de proximitat, de TotHoSap1, al Penedès i el Garraf, “pel seu compromís amb la cultura, la literatura de proximitat i la llengua, i per l’acurada selecció dels protagonistes als quals dona veu”. Xup-Xup de Betevé i La Veïnal TV han resultat finalistes. Finalment, s’atorgava també un guardó a la millor acció comunicativa d’un ens local. La Patum tot l’any, de l’Ajuntament de Berga, ha obtingut el premi, que deixa també dos finalistes: El Nadal a Viladecans és una altra història, de l’Ajuntament de Viladecans, i Un web que parla com tu, de l’Ajuntament de Sant Boi.

stats