8TV es declara en preconcurs de creditors i es planteja vendre si no hi ha acord
S'obre un període de tres mesos per trobar un pla de viabilitat compartit pels proveïdors
BarcelonaEmissions Digitals de Catalunya (EDC), l’empresa que gestiona 8TV i la resta de canals de l’únic múltiplex de la TDT privat a Catalunya, ha entrat en preconcurs de creditors, segons ha pogut saber l’ARA en exclusiva. D’aquesta manera, i després de declarar la seva insolvència al jutge, comença a córrer un cronòmetre de tres mesos durant els quals la companyia que lidera Nicola Pedrazzoli haurà de trobar un pacte amb els creditors per tal de pactar un pla de pagaments i un pla de viabilitat. En cas contrari, l’empresa entrarà en fase concursal, en el qual una autoritat judicial dirimeix el conflicte.
En tot cas, ni el preconcurs ni el concurs pressuposen la fi de l’activitat de 8TV, però sí que són símptomes de les dificultats per a la viabilitat del projecte posat en marxa per l’empresari quan, el juliol del 2021, va adquirir la gestió del múltiplex privat al Grupo Godó. En una entrevista a aquest diari, poc després de l’operació, Pedrazzoli es mostrava confiat en poder arribar al 4% d’audiència aquell mateix desembre. La realitat ha estat molt més crua i el canal no ha aconseguit superar mai en aquesta nova etapa l’1% de share, i aquest mes de maig va marcar un 0,8% de quota de pantalla. Sigui com sigui, fonts de l’empresa asseguren que la voluntat és pactar un acord i seguir, amb una programació més barata. Així sí: si no hi ha acord obriran la via de la venda de l’empresa, per a la qual manifesten tenir alguna oferta.
El focus de tensió més gran és Cellnex, que s’encarrega de la gestió i el transport del senyal televisiu de tot el múltiplex pel territori –a un cost total d’1,8 milions anuals per a quatre canals– i que és el principal proveïdor d’EDC. Els retards en els pagaments ja havien dut el canal al límit de perdre l’emissió, com ja li havia passat a Pedrazzoli quan era ell qui gestionava Canal Català, la seva anterior aventura televisiva, consistent en crear una mena de televisió generalista a partir de la connexió de diverses llicències locals.
Aquest moviment d’EDC arriba just quan l’empresari manté un conflicte obert amb el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) a propòsit de les freqüències que han quedat lliures en dos dels quatre canals disponibles que gestiona l’empresa. Fibracat va desaparèixer amb el canvi d’any i Barça TV deixa la TDT a finals de juny per estalviar costos. Això té dues conseqüències. La primera, que Pedrazzoli perd una important entrada de diners com a llogater del múltiplex, de l’ordre de dos milions d’euros anuals. Barça TV, amb 1,5 milions l’any, era el principal client de la televisió. Si EDC va perdre 4 milions d'euros el 2022, ara s'enfronta a unes possibles pèrdues de 5,5 milions per a aquest exercici. L’altra conseqüència és que el CAC ha començat a reclamar-li que ompli aquests canals amb contingut, sigui propi o de tercers.
Pedrazzoli ha proposat doblar l’emissió de 8TV en els canals lliures, però de moment ha rebut resposta negativa per part del CAC. En aquest sentit, l’empresari considera que està patint un greuge comparatiu, ja que, quan Godó era qui gestionava el múltiplex, se li permetia molta més flexibilitat per la capacitat d’influència dels seus mitjans en el debat polític. Davant la negativa, el moviment de Pedrazzoli ha passat per tensar més la corda: en un document al qual va tenir accés aquest diari, se suggeria que si no s’acceptava la proposta de desdoblar 8TV (a l’espera de trobar finançament per al canal tot notícies que prepara, anomenat El Principal) aleshores llogarien les freqüències a dues televisions polititzades: Canal RED, vinculat a Pablo Iglesias, i El Toro TV, afí a Vox.
El revés del CAC se suma a una altra decepció: la impossibilitat de poder muntar una ràdio d’abast català per crear sinergies amb la televisió. Pedrazzoli va estar en negociacions molt avançades amb la Cadena SER per aconseguir part de les freqüències de l’antiga Ona Catalana. La voluntat era començar a emetre el setembre passat, amb Frank Blanco com a estrella destacada –que ja és present a 8TV a través del programa El circ– tot i que també es va temptar algun pes pesant de la ràdio en català com Jordi Basté. El director d’aquesta branca catalana havia de ser Eduard Pujol, vinculat al grup a partir de l’espai televisiu El fax de 8TV. Després de sis mesos de negociació, la SER es va retirar quan, segons Pedrazzoli, ja hi havia un acord signat davant notari. “El que se’m comenta és que Prisa va rebre una telefonada de la Moncloa i li van aconsellar que no tirés endavant l'acord”, va afirmar en el seu moment l’empresari.
Actualment, EDC té dos socis: Marc Pedrazzoli (fill de Nicola Pedrazzoli) i Borja García-Nieto, expresident del Círculo Ecuestre (2008-2015) i cap visible del grup financer Riva y García. Des del punt de vista polític, se’l considera proper a Unió Democràtica i ha mantingut llaços amb cercles catòlics conservadors, com ara la Universitat Abat Oliba. Anteriorment hi havia també Javier Morán i Christian Pérez, però van abandonar el projecte fa un mes. Diferents informacions de premsa han assenyalat Íngrid Lao (filla de l’empresari de màquines escurabutxaques Manuel Lao) com a aportadora al finançament de 8TV, cosa que Pedrazzoli va negar a l’ARA en una entrevista el novembre del 2022: “Rotundament, no [aporta diners al projecte ni directament ni indirectament]. Conec poc Íngrid Lao, i no sé per què ha sortit el seu nom”. Amb tot, tant Emissions Digitals de Catalunya (ECD) com dues empreses d’Íngrid Lao (Vissing Silver SL i Blockchain Capital, SL) van compartir la mateixa adreça social, al número 185 del carrer Muntaner de Barcelona.