8TV amenaça el CAC amb rellogar les seves altres freqüències a canals afins a Vox i Podem
El Toro TV i RED podrien tenir accés a les ones catalanes si l'empresari Nicola Pedrazzoli no resol el seu conflicte amb el CAC
BarcelonaNúvols de tempesta s’abaten sobre el dial televisiu català. Segons ha pogut saber l’ARA en exclusiva, la cadena 8TV ha entrat un escrit al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) en el qual avisa de la possibilitat que, aviat, presenti les propostes d’incorporar a les freqüències de TDT que gestiona dos canals nous. Tot i que no les esmenta a la comunicació, es tracta de les televisions El Toro TV, pròxima a Vox, i RED, impulsada per Pablo Iglesias i afí a Podem. Aquestes dues marques omplirien el buit que deixen Barça TV (que acaba emissions al juny) i Fibracat (que se’n va anar a negre el 31 de desembre).
El moviment planteja un pols a un Consell que, al seu torn, havia obert un conflicte amb Nicola Pedrazzoli, propietari de 8TV des que va comprar-la al Grupo Godó el juliol del 2021. Aquella operació incloïa el traspàs de la gestió a la companyia Edica de l’únic múltiplex privat que hi ha a Catalunya. Això vol dir que si algú munta una televisió, ha de pagar a l’empresa de Pedrazzoli un lloguer per fer servir la freqüència. Era el cas de Fibracat, un canal dedicat a la intersecció entre la tecnologia i el feminisme, que no va aconseguir mai rellevància en audiències. El 28 de desembre del 2022, aquesta televisió envia un burofax a l’empresa de Pedrazzoli en què l'avisa que, tres dies més tard, cessarà les emissions. L’assumpte està judicialitzat, ja que 8TV considera que no s’ha respectat els terminis de resolució de contracte i, a més, reclama un deute de 250.000 euros.
A partir d’aquí, el CAC exigeix a Edica que ompli aquell espai disponible. Pedrazzoli demana temps i proposa una solució temporal: desdoblar-hi l’emissió de 8TV. L’empresari s’agafa a un precedent: en l’època en què era l’editor de La Vanguardia qui gestionava el múltiplex, el Consell havia fet gala d’una gran lassitud a l’hora d’aplicar la normativa. De fet, la concessió del múltiplex es va fer a partir d'una proposta que passava per omplir els quatre canals amb programació pròpia, cosa que mai va arribar a succeir: la resta de canals es van convertir, per la via del relloguer, com una via de finançament de 8TV (igualment deficitària). A la pràctica, això bloquejava l’entrada de nous actors a la televisió o, com a mínim, els imposava el peatge d’haver de negociar una quota d’entrada discrecional. En el cas de Barça TV, pagava un milió i mig d’euros anuals per aquest dret. A Fibracat se li aplicava una tarifa notablement menor.
El segon acte del drama arriba al mes de març. Tot i les reunions informals mantingudes, el Consell obre un període d’informació prèvia per valorar la situació d’aquell canal. Alguns dels membres de l’organisme regulador creuen que ha arribat l’hora de revocar la llicència i fer-la disponible al sector. Però no hi ha unanimitat, en un ens en què els cinc consellers es reparteixen de la següent manera: el president a proposta de Junts, dos designats pel PSC i dos més per part d’Esquerra. L’endemà Pedrazzoli respon amb un escrit on detalla el seu projecte per a la llicència òrfena. Es tracta de Principal.tv, un canal informatiu vinculat al portal del mateix nom que té l’empresa. Però el 31 de març arriba una nova comunicació del Consell, que titlla la proposta de genèrica i poc concreta.
Pedrazzoli demana temps per buscar finançament i es compromet a posar en marxa Principal.tv l’11 de setembre. Però el Consell es manté ferm i, segons fonts del grup empresarial, li comunica que si no resol la situació en poques setmanes, activarà un expedient sancionador que pot comportar la retirada dels canals buits i, en el cas més extrem, la revocació de la llicència per al múltiplex sencer, inclòs 8TV. En paral·lel, i segons aquestes mateixes fonts, diversos operadors s’interessen per aquestes freqüències.
La primera és El Toro TV. Es tracta d’una televisió d’ideologia ultra, propera a les tesis de Vox i que actualment no es pot veure per les ones a Catalunya, però sí a la Comunitat de Madrid, l'Aragó, Castelló, Galícia, Guadalajara, Melilla, Regió de Múrcia, València i Valladolid. Aquesta televisió, pertanyent al grup Intereconomía, ha vist com darrerament s’ha quedat sense un rival directe, després del tancament de 7NN. El segon canal és RED, vinculada a Podem per la via de la seva cara més visible en pantalla, Pablo Iglesias. Fonts properes a RED, però, manifestaven a aquest diari no tenir coneixement d’aquestes negociacions.
La pilota de tornada de Pedrazzoli al CAC és l’escrit on els avisa que “compta amb dues ofertes de canal temàtic” i detalla que estan plantejades per “dos actors d’opinió pública, propers a sengles partits polítics amb marcada ideologia”. I justifica la decisió: “Encara que siguin amb caràcter parcial, fomenten el debat i coadjuven a l’interès general”. En els pròxims dies es dilucidarà si Pedrazzoli ha plantejat una catxa al CAC o si, davant l’amenaça de la revocació de llicències, algun d’aquests canals se suma al panorama televisiu de la TDT.