Les vuit sèries que marcaran la tardor del 2021
Les plataformes encaren el nou curs amb retorns sonats i algunes de les seves estrenes més ambicioses
BarcelonaDesprés d'un estiu a mig gas, les plataformes es tornen a posar en marxa i inunden les pantalles de noves propostes. Sèries i minisèries a les quals s'han de sumar alguns retorns esperadíssims, com ara Sex education (17 de setembre, Netflix), The morning show (17 de setembre, AppleTV+) o Succession (octubre, HBO), que a causa de la pandèmia arriben molt més tard del que estava programat. A continuació repassem les estrenes més destacades que veurem aquesta tardor, amb la incògnita de si alguna aconseguirà entrar en la llista d'imprescindibles dels espectadors.
Pendent d'assignació de plataforma
Ryan Murphy torna amb la seva sèrie d’antologia sobre grans episodis judicials de la història dels Estats Units, i ho fa amb una història relativament recent i que tothom recorda: l’impeachment a Bill Clinton després de fer-se pública la seva relació amb Monica Lewinsky, que llavors era becària de la Casa Blanca. Com va passar amb les dues entregues anteriors –El pueblo contra O.J. Simpson i Versace–, la sèrie és una excusa per reflexionar sobre la societat nord-americana i, en aquest cas en concret, per fer justícia a Lewinsky, que va ser ridiculitzada i assetjada pels mitjans. Beanie Feldstein dona vida a l'exbecària, mentre que Clive Owen es posa a la pell de Bill Clinton. La sèrie s'estrena aquest dimarts als Estats Units, però aquí encara no té plataforma assignada.
S'estrena el 13 de setembre
Jessica Chastain i Oscar Isaac, amics des que van estudiar junts a la universitat, es posen a la pell d'un matrimoni amb turbulències en aquest remake del clàssic d'Ingmar Bergman, que primer va ser una minisèrie i després una pel·lícula. L'agosarat que s'atreveix a refer l'obra del director suec i transportar-la al context dels Estats Units actuals és l'israelià Hagai Levi, ja acostumat a analitzar les relacions humanes com va demostrar a l'En terapia original i a The affair. La sèrie explora, en bona part, com els canvis en els rols de gènere afecten les relacions matrimonials.
S'estrena el 13 de setembre
A l'espera de saber si hi haurà setena temporada deLine of duty, els productors de l'aclamat thriller britànic tornen a la televisió amb aquesta minisèrie ambientada en un submarí britànic. La detectiu Amy Silva (Suranne Jones) arriba al submarí HMS Vigil per investigar la mort d'un dels seus tripulants. Dins de la nau, la investigadora es trobarà amb un escenari molt diferent del que s'esperava: els secrets i l'entorn summament jerarquitzat fan que sigui molt difícil tirar endavant la investigació. A terra, la seva companya, Kirsten Longacre (Leslie Rose), també fa la seva pròpia recerca per intentar descobrir quin dels tripulants és el responsable de la mort. Els fans de Line of duty es trobaran una cara coneguda, ja que Martin Compston, l'inspector Steve Arnott del drama policial, també hi apareix. S'estrena a Movistar+ el 13 de setembre.
S'estrena el 21 de setembre
En els últims anys molts directors de cinema han deixat enrere els seus prejudicis i han fet el salt al món de les sèries. L'últim que s'ha sumat a aquesta tendència ha sigut Alejandro Amenábar, que es llança a la ficció televisiva amb La fortuna, una producció internacional que explica la història d'un jove diplomàtic que acaba involucrat en una missió més habitual del que sembla: es tracta de recuperar un tresor submarí que ha robat un aventurer que es dedica a saquejar patrimoni del fons marí. La ficció es basa en el litigi entre Espanya i els Estats Units pel tresor submarí més gran de la història, el de la fragata Nuestra Señora de la Mercedes, repescat per l'empresa nord-americana Odyssey. El cas ja va donar lloc a una novel·la gràfica de Paco Roca i Domingo Corral que ha servit d'inspiració per a la sèrie. El debut televisiu d'Amenábar, que compta amb l'actor nord-americà Stanley Tucci, es presentarà al Festival de Sant Sebastià i s'estrena el 21 de setembre.
S'estrena el 24 de setembre
Adaptar l'obra d'Isaac Asimov no és una tasca fàcil, però AppleTV+ ha posat tota la carn a la graella perquè Foundation sigui un dels seus grans projectes. La sèrie recull les trames de la saga coneguda com La Fundació, reconeguda com una de les millors obres de ciència-ficció de la història. Jared Harris (Chernobyl) interpreta Hari Seldon, el psicohistoriador que encapçala el projecte de la Fundació, una colònia científica encarregada de reunir tot el coneixement possible abans de la caiguda de l'imperi galàctic. Un altre dels actors principals és Lee Pace, protagonista d'una de les sèries de culte dels últims anys, Halt and catch fire.
S'estrena l'1 d'octubre
Margaret Qualley, actriu en ple ascens professional, interpreta l'Alex, una jove mare soltera sense recursos que treballa com a assistent domèstica per intentar sobreviure i escapar d'una relació abusiva. La minisèrie, de deu episodis, es basa en el bestseller de Stephanie Land sobre la seva experiència personal. Tot i que va néixer en una família de classe mitjana, Land va estar vivint durant anys sota el llindar de la pobresa després de tenir el seu primer fill. Qualley compartirà protagonisme amb la seva mare a la vida real, Andie MacDowell. La showrunner de La asistenta és Molly Smith Metzler, guionista d'Orange is the new black i Shameless, dues sèries que ja explicaven amb detall la precarietat als Estats Units.
S'estrena el 29 d'octubre
Un dels projectes més esperats d'Amazon. La sèrie biogràfica sobre Diego Armando Maradona arribarà a la plataforma després d'endarrerir-se en diverses ocasions a causa de la mort de l'exfutbolista el 25 de novembre del 2020. La ficció, que s'ha rodat en part a Catalunya, explica tota la peripècia vital de l'astre argentí, des dels seus orígens humils, passant pels seus anys al Barça i el Nàpols, i fins al seu paper crucial al Mundial del 1986. Maradona va estar molt involucrat en la producció de la sèrie, i fins i tot va arribar a assessorar els actors que l'havien d'interpretar en les diverses fases de la seva vida. Qui no estava tan a favor de la sèrie era la seva exdona, Claudia Villafañe, que va arribar a iniciar accions legals contra la productora. S'estrenarà el 29 d'octubre.
S'estrena el 25 de novembre
Peter Jackson, director d'El senyor dels anells, s'ha enfrontat a la tasca titànica de revisar el material inèdit sobre els Beatles enregistrat per Michael Lindsay-Hogg durant el gener del 1969. En total es tracta de 60 hores d'imatges inèdites i 150 hores d'àudios inèdits que Jackson, l'única persona que ha tingut accés a aquest material en 50 anys, ha restaurat i editat durant tres anys. The Beatles: get back comptarà amb tres episodis, de dues hores cadascun, que permetran als fans del grup submergir-se en les sessions preparatòries del mític concert que la banda va fer al terrat de Savile Row a Londres, la primera actuació que feien en dos anys. Els quatre de Liverpool apareixen escrivint i assajant catorze cançons noves, pensades originalment per a un disc en directe. La sèrie documental s'estrenarà en tres dies consecutius: el 25, el 26 i el 27 de novembre.