Les últimes pluges esquiven els embassaments, que continuen en caiguda lliure

Les reserves baixen per sota del 29%, però la situació és millor que fa un any

4 min
Imatge recent del pantà de Sau, que es troba per sota del 19%.

BarcelonaLes pluges de tardor han arribat puntuals aquest setembre i han regat força comarques. En alguns punts com el Camp de Tarragona hi ha hagut autèntics aiguats amb acumulacions molt per sobre de la mitjana. Aquestes imatges han fet que molta gent pogués pensar que les reserves d’aigua han millorat, i més tenint en compte el relaxament de les restriccions dels últims mesos. Però la realitat no és aquesta: els xàfecs i les tempestes més importants han esquivat les principals capçaleres dels rius de les conques internes i les reserves continuen en caiguda lliure i ja es troben a prop del 28,5%. Tan sols els de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) s’han vist beneficiats per les pluges.

Les precipitacions han afectat sobretot zones de la costa de l’Ebre i del Camp de Tarragona, amb acumulacions que superen localment els 200 o 300 l/m² des de principis de setembre. Destaquen els 302 l/m² de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), els 225 dels Alfacs (Montsià) o els 211 de la ciutat de Tarragona. Una aigua molt benvinguda a la zona, tot i alguns aiguats torrencials, però que ha anat a parar directament cap al mar. En canvi, terra endins l’aigua ha estat més escassa, amb 135 l/m² acumulats el setembre al pantà de Riudecanyes o els prop de 80 l/m² al de Siurana. Els dos embassaments continuen estancats o en descens i pràcticament buits, per sota del 2 i de l’1% respectivament. De fet, la comarca del Priorat i zones properes encara són la zona zero de la històrica sequera al nostre país, i l’aigua que hi ha caigut ha estat totalment insuficient.

La pluja també ha estat força discreta en els embassaments de les conques internes del nord del país. On menys ha plogut és a la conca del de Darnius-Boadella: en aquest pantà empordanès només han caigut uns 50 l/m² en tot el mes de setembre. A la cota 2.400 m d'Ulldeter (Ripollès) –al naixement del riu Ter– hi han caigut prop de 150 l/m², però a Sant Pau de Segúries (només uns quilòmetres més avall) s’hi han acumulat només 67 l/m². En el naixement del riu Llobregat, a Castellar de n’Hug (Berguedà), tampoc s’arriba als 100 l/m². Ha estat, doncs, una pluja força modesta i molt irregular que no ha pogut frenar el descens continuat de les reserves iniciat a l’estiu. De fet, el sistema Ter-Llobregat continua baixant i ja es troba entorn del 30%.

Tot i aquestes dades negatives, les conques internes es troben més de sis punts per sobre que fa un any. Per tant, la situació ha millorat respecte a l’any passat, però ha empitjorat si la comparem amb els últims mesos. S'ha baixat dels 200 hm³ de les reserves per primer cop des de finals de maig i aquestes xifres queden lluny del pic del 37,1% amb 255 hm³ assolit a finals de juny gràcies a les pluges de la primavera, però a molta distància del mínim històric d’aquesta llarga sequera registrat a principis de març (14,41%).

A més del sistema Siurana-Riudecanyes, un dels embassaments que més ha patit el descens dels últims mesos és el de Sau, que a causa de la falta de pluges abundants i del transvasament d’aigua al de Susqueda ja es troba per sota del 19%, lluny del 45% assolit al juny. El de Darnius-Boadella també va baixant i ja cau per sota del 18%. En canvi, altres grans pantans de les conques internes com els de la Baells o el de Susqueda aguanten el cop, amb el 41% i el 35% de les reserves, respectivament.

L’excepció dels embassaments de l’Ebre

A més del litoral de l’Ebre i del Camp de Tarragona, les pluges també han estat abundants aquest setembre als Ports i a la cara sud del Pirineu i del Prepirineu de Lleida. En aquestes àrees s’han superat els 200 l/m² en el conjunt del mes, i destaquen els més de 250 l/m² acumulats a la cota 2.500 m d'Espot (Pallars Sobirà). Per tant, les úniques capçaleres que s’han beneficiat de les pluges del mes de setembre són les dels rius que nodreixen els embassaments de la CHE, que es mantenen per sobre del 50%. Els de Camarasa, Oliana o Rialb són dels que més pugen. En canvi, alguns com Talarn continuen baixant.

Esperant més pluges durant la tardor

Amb les dades actuals queda clar que no hi ha manera de veure la llum al final del túnel d’una sequera que fa més de tres anys que s'arrossega. Cal molta més aigua i es confia que la tardor porti les esperades pluges d’aquesta època. De fet, és l’estació més plujosa de l’any en el conjunt de Catalunya, juntament amb la primavera.

L’última actualització dels mapes a llarg termini empitjora una mica les bones previsions que a principis de setembre marcaven una tardor plujosa a casa nostra. Ara mateix sembla que l’octubre i el novembre comptaran amb precipitacions en la línia o per sota de la mitjana. En tot cas, es mantenen les opcions de rebre les esperades pluges també a les capçaleres de les conques internes. Val a dir que aquestes previsions estacionals són orientatives i s’han d’agafar amb pinces. Caldrà fer balanç al desembre per veure si afrontem l’hivern amb millors garanties pel que fa a les reserves d’aigua.

stats