Crisi climàtica

La Terra porta quinze mesos seguits superant la línia vermella per frenar l'escalfament global

Les últimes dades de Copernicus confirmen que el setembre ha estat el segon més calorós a nivell global

BarcelonaEl mes de setembre d’aquest any no ha estat una excepció i ha sigut el segon més càlid a Europa i en el conjunt del planeta, només darrere del setembre del 2023. Així ho conclou l’últim butlletí climàtic mensual del Servei de Canvi Climàtic del programa europeu Copernicus. Segons aquestes dades, el mes passat la temperatura mitjana a escala global va ser de 16,17 ºC, que signifiquen 0,73 ºC per sobre de la mitjana del període 1991-2020 per a aquest mes.

Inscriu-te a la newsletter Mals auguris per al planetaUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

A més, aquest setembre la temperatura mitjana ha quedat 1,54 ºC per sobre de la del període preindustrial (1850-1900). Per tant, el planeta ja arrossega quinze mesos consecutius superant la fatídica xifra d’1,5 ºC per sobre dels nivells mitjans preindustrials, la dada fixada com a línia vermella en els acords internacionals per tal de frenar l’escalfament global aquest segle.

Cargando
No hay anuncios

Les dades de Copernicus també confirmen que els últims dotze mesos s’ha acumulat un augment de 0,74 ºC per sobre de la mitjana del període 1991-2020 i d’1,62 ºC respecte al període 1850-1900. Són les dades més elevades registrades mai al llarg d’un any.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a Europa, la pujada de la temperatura ha estat força més gran. Durant el mes de setembre la temperatura mitjana va ser d’1,74 ºC per sobre de la mitjana del període 1991-2020. Una dada destacada, però que queda lluny dels 2,51 ºC d’anomalia assolits el setembre de l’any passat, el més càlid de la història del continent. L’est i el nord-est d’Europa han viscut un setembre especialment càlid, però la península Ibèrica i gran part de l’oest continental han registrat valors per sota de la mitjana.

De fet, aquestes dades globals contrasten amb les de Catalunya, ja que hem viscut un setembre més aviat fred amb valors per sota dels habituals per a l’època en el conjunt del país. Una situació que s’ha estès per tota la Península, amb un ambient molt confortable en comparació amb la calor desbocada que hem tingut els últims setembres.

Cargando
No hay anuncios

Cap a l’any més càlid de la història

Les últimes dades del mes de setembre i les obtingudes fins ara aquest 2024 per Copernicus confirmen que molt probablement serà l’any més càlid de la història a escala global des que hi ha registres. Des del gener la temperatura mitjana a la Terra ha estat 0,71 ºC per sobre de la del període 1991-2020. És la xifra més alta registrada fins ara, i 0,19 ºC més elevada que l’obtinguda durant el mateix període l’any 2023, que fins ara manté el rècord. La temperatura hauria de baixar més de 0,4 ºC entre octubre i desembre perquè no es complissin els pronòstics, "cosa que no ha passat mai", conclou l’informe.

Cargando
No hay anuncios

Un setembre plujós a Europa

L'últim mes va ser excepcionalment plujós a gran part d’Europa. La tempesta Boris va ser una de les responsables d’aquestes precipitacions abundants, i va provocar danys i inundacions a mitjans de mes especialment a l’Europa Central i Oriental. En canvi, les excepcions les trobem en punts com Irlanda, el nord del Regne Unit o l’oest i sud de la península Ibèrica, on el setembre ha estat sec. De fet, a Catalunya les pluges també han estat molt irregulars.

Cargando
No hay anuncios

"Cada cop observem pluges més extremes a causa d’una atmosfera més càlida", explica en l’informe la directora adjunta del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus, Samantha Burgess, que conclou que aquest risc "continuarà augmentant" a causa de l’increment constant de les temperatures. "Com més aviat eliminem els gasos d’efecte hivernacle, més aviat podrem mitigar aquest risc", assegura.

Finalment, l’informe de Copernicus determina que la temperatura mitjana de la superfície del mar ha estat de 20,83 ºC a escala global, la segona dada més elevada en un mes de setembre i només 0,09 ºC per sota de l’assolida el setembre del 2023, que manté el rècord.