La gran sequera

Les tempestes només maquillen la sequera

Malgrat els xàfecs dels últims dos dies, l’abril s’acaba amb només un 35% de la pluja esperable

BarcelonaEn diverses comarques del nord i de l’est la tongada de ruixats i tempestes dels últims dos dies ha deixat algunes dades contundents: a la capçalera del Ter, a Ulldeter, els 46 l/m² que van caure dissabte són la pluja més abundant en un sol dia des del juliol del 2021. En ciutats com Barcelona i Terrassa la tempesta d’aquest dissabte va deixar pluges que no es veien en un sol dia des de l’agost de l’any passat. Són dades imponents que maquillen una realitat molt més dura quan s’agafa perspectiva: en el conjunt de Catalunya, de mitjana el mes d’abril s’acabarà amb poc més d'un 35% de la pluja que caldria esperar, si s’agafen com a referència els últims 14 anys de dades.

Inscriu-te a la newsletter Cimeres climàtiques sí, en països petroliers noUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

En alguns indrets l’abril s’acaba gairebé sense que hagi plogut, i ja veníem d’un març totalment sec. Entre el març i l'abril, que solen ser mesos plujosos, a Mollerussa la precipitació no ha arribat ni a 1 l/m², a Lleida han plogut 1,1 l/m², a Tàrrega i a Cervera 2 i a Badalona 5. Amb dades des del 1960, a Lleida no hi ha precedents d’un inici de primavera tan sec, i cap any havien plogut menys de 13 l/m² entre març i abril.

Cargando
No hay anuncios

Les pluges dels últims dies han ressuscitat, això sí, el cabal de rius com el Ter, que dissabte es va arribar a multiplicar per deu, i han fet passar la set a moltes zones boscoses. Les precipitacions han regat bé les capçaleres de rius com el Llobregat i el Ter. Entre dissabte i diumenge s'han acumulat 62 l/m² a la Quar, 58 l/m² a Ulldeter, 50 a Núria, 44 a Bagà, 43 a Olot, 40 al santuari de Queralt de Berga, 39 a Terrassa i 36 al Tibidabo.

Cargando
No hay anuncios

Una altra manera de posar la pluja dels últims dies en perspectiva és comparant-la amb algun gran temporal. Tota la pluja que ha caigut entre dissabte i diumenge a Catalunya arriba tot just a un 16% de la que va caure en el dia de més pluja del temporal Gloria, poca cosa més que foc d’encenalls si del que es tracta és de sortir d’una sequera molt llarga i que s’ha endurit notablement en l’inici de la primavera. No cal esperar que el nivell dels embassaments faci una pujada notable els pròxims dies, en tot cas la pluja d’aquest cap de setmana aturarà la baixada de les reserves durant uns quants dies. L’abril s’acaba amb els embassaments de les conques internes al 25,3%. En les últimes 24 hores el nivell dels pantans ha augmentat un 0,1%, una cosa que no passava des de finals de setembre. En l’últim mes s’ha consumit poc més d’un 1,5% de les reserves.

Estat dels embassaments de les conques internes
Cargando
No hay anuncios

El maig començarà amb un dilluns en què pot tornar a haver-hi tempestes en força comarques. Tornaran a ser ruixats molt dispersos però localment abundants, que afectaran sobretot comarques de Girona i de Barcelona. En general plourà menys i en menys indrets que els últims dos dies. Els pròxims dies farà sol i la calor tornarà a ser notable, però és bastant probable que el cap de setmana que ve arribi una nova situació de ruixats i tempestes similar a la dels últims dies. No hi ha cap garantia d’una situació de pluja més o menys general, però sí que sembla com a mínim probable que les capçaleres de molts rius tornin a rebre una injecció de pluja.

Estiu abans d'acabar l'abril

Les tempestes han desfet la calor dels últims dies, però les temperatures que s'han assolit en aquests últims compassos d'abril tenen molt pocs o cap precedent. Entre el 25 i el 29 d'abril més de vint estacions del Meteocat van batre el seu rècord de temperatura del mes d'abril, amb temperatures que van arribar als 32,8 °C a Aldover, al Baix Ebre; a 32,6 a l'estació de Torre Ribera de Lleida, i a 31,6 a Organyà, a l'Alt Urgell. Temperatures que en el context de l'última dècada serien de mitjans de juny, i en dècades anteriors de ple estiu. L'abril s'acaba a Catalunya amb la mitjana de temperatures diürnes més alta com a mínim des del 2009.