Temperatures càlides i pluges "normals" per a l'època: així serà la primavera
Les prediccions de l'Aemet mantenen la incertesa sobre el futur de la sequera
Una primavera "notablement càlida" i amb un règim de pluges "normal" per a l'època de l'any. Aquesta és la predicció que ha fet l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) per als pròxims mesos a Catalunya, després que s'hagi registrat un dels hiverns més calorosos. Malgrat que el front de pluges i neu del cap de setmana passat ha donat un respir, les precipitacions continuen sent totalment insuficients per millorar els embassaments: les reserves de les conques internes han crescut només mig punt percentual i estan en el 14,7%, encara per sota del 16% per desactivar la fase d'emergència per sequera. "S'espera una primavera plujosa, cosa que serien valors normals, perquè en conjunt, juntament amb la tardor, són les dues èpoques més plujoses de l'any", ha assegurat el delegat territorial de l'Aemet, Ramon Pascual, que, amb tot, ha admès incertesa sobre el futur de la sequera.
Per a les pròximes setmanes i mesos, Pascual i la responsable de Climatologia de l'Aemet a Catalunya, Beatriz Téllez, han augurat aquest dimarts que, si tot evoluciona com caldria, hi haurà les pluges esperables per a aquesta època de l'any. Amb tot, han afirmat que és complex fer pronòstics a mitjà i llarg termini sobre les precipitacions i la seva intensitat. "Hi ha una dificultat associada al mètode i al comportament atmosfèric, que depèn de moltes variables que impedeixen determinar en una part de la Península (que inclou Catalunya) com estarà la situació", ha subratllat Pascual.
A més de les pluges que puguin arribar, un altre factor a tenir en compte de cara a les reserves d'aigua és la fosa de la neu que ha caigut en aquests darrers dies, tot i que el delegat territorial de l'Aemet ha especificat que "es traduirà en un petit augment" als pantans. "Hi ha més neu acumulada al Pirineu de Lleida que a l'Oriental, on hi ha les conques del sistema Ter-Llobregat (el que nodreix Barcelona i part de Girona i que està en fase d'emergència), i la quantitat de neu està per sota de la mitjana", ha apuntat. Així mateix, el meteoròleg ha especificat que les temperatures elevades, com s'esperen a la primavera, "afavoreixen l'evaporació" de la neu, de manera que queda menys aigua per al desglaç que acabi als rius. Si la pujada de temperatures es produeix sense pluges, "la situació empitjorarà", ha avisat.
Pluges persistents
Per revertir la sequera, ha apuntat el meteoròleg, "de vegades, dos o tres episodis de precipitacions canvien radicalment la situació, com va passar amb la borrasca Gloria el 2020". "Un episodi d'aquestes característiques, amb més de 100 litres per metre quadrat, podria revertir de cop la situació de sequera", ha destacat Pascual.
Una altra fórmula assenyalada per l'expert seria que hi hagués diferents episodis com els del cap de setmana passat, amb pluges d'entre 40 i 80 litres per metre quadrat, de forma persistent. Però de moment no s'entreveuen fenòmens d'aquestes característiques. "Les reserves d'aigua són inferiors al 15%, cosa que només poden canviar molts episodis similars als d'aquests darrers dies o bé temporals de llevant, que estan molt absents del panorama", ha indicat Pascual.