Comença l'estiu

Aquest estiu serà més plujós del normal?

La inusual previsió d’un estiu amb més ruixats del normal desperta interès i dubtes a parts iguals

BarcelonaAquest dimecres, pocs minuts abans de les cinc de la tarda, començarà oficialment l’estiu. Es produirà el solstici, cosa que vol dir que el 21 de juny serà el dia de l’any en què el sol cau més verticalment sobre els nostres caps. I també el dia de l’any en què el sol crema més i tenim l’ombra més curta. Si de per si l’interès per saber com serà l’estiu ja és gran, perquè ens fan patir les calorades i els incendis, i també perquè és quan més gent fa vacances, enguany l'interès es dispara per la sequera i pel record d’un estiu passat molt dur pel que fa a la calor.

Com és més probable que sigui l'estiu, sec o humit?
Previsió per al trimestre juliol, agost i setembre. Es considera un estiu sec si està dins el 33% dels més secs, i humit si està dins el 33% dels més humits.
Cargando
No hay anuncios

Es pot preveure com serà l’estiu? Aquests dies és fàcil trobar per xarxes socials mapes de colors amb promeses de miracles o desastres, però quina és la fiabilitat d’aquests pronòstics? En primer lloc, és important precisar que les previsions de possibles tendències de cara a pròxims mesos no es fan amb les mateixes eines que la previsió diària. Els models de previsió mensual i estacional intenten detectar tendències dels grans actors en el clima com la temperatura dels oceans, la situació de l’Àrtic o fenòmens com el Niño per determinar aquests canvis de fons, més lents, que poden acabar afectant el temps del dia a dia.

Les últimes previsions del model europeu i de l’americà en aquest sentit apunten que durant el trimestre de juliol, agost i setembre la precipitació serà superior a la normal al sud-oest d’Europa i al Mediterrani occidental. En el cas del model europeu, la claredat amb què s’apunta en aquesta direcció és poc habitual.

Cargando
No hay anuncios

Però, malgrat que els colors són vius, cal tenir en compte dos aspectes importants per recelar del pronòstic. En primer lloc, les previsions mensuals i estacionals encara tenen una fiabilitat baixa, i és més baixa pel que fa a la precipitació que pel que fa a la temperatura. Així ho demostrava un estudi fet el 2022 per diferents experts, entre ells tècnics del Barcelona Supercomputing Center (BSC), que en general catalogaven de "pobra" la capacitat de predicció del model estacional europeu en termes de precipitació, sobretot lluny dels tròpics. Fonts del BSC aclareixen que, en el cas de Catalunya i per a l'estiu, la fiabilitat del pronòstic del model estacional europeu es considera en anglès marginally useful, és a dir, que no és gaire millor que simplement fiar-se de les dades històriques bàsiques.

El mateix director del Servei de Canvi Climàtic de l’ECMWF, Carlo Buontempo, explicava fa pocs dies en un fil de tuits aquestes limitacions i participava en converses afirmant que l’habilitat predictiva del model a Europa és "realment bastant baixa". També admetia que no necessàriament es coneixen bé quins elements desencadenen aquesta predicció de més pluja al sud-oest d’Europa durant l’estiu i que, per tant, la previsió s’ha d’agafar amb molta prudència.

Cargando
No hay anuncios

Un altre aspecte a tenir en compte és que l’estiu és una època en general de poca pluja al Mediterrani i al sud d’Europa, per tant, que plogui més del compte no vol dir que plogui molt. Segons el cap de recerca aplicada i modelització del Meteocat, Jordi Moré, el model podria estar preveient per exemple les tempestes habituals d’estiu, però amb condicions favorables perquè siguin una mica més abundants.

Cargando
No hay anuncios

El Meteocat publica habitualment aquestes previsions del Centre Europeu a la seva web, però no elabora pronòstics propis en aquest sentit. Són comptats els serveis meteorològics mundials que tenen recursos per fer-ho. Segons Moré, no hi ha constància que ara mateix aquestes previsions mensuals que difon l’SMC serveixin per prendre decisions en sectors com l’agrícola, tot i que es difonen sobretot perquè al Meteocat detecten que hi ha una demanda d’aquesta mena de pronòstics. Tampoc tenen dades específiques sobre si a Catalunya les previsions mensuals funcionen millor o pitjor que en altres indrets, però sí que en fan seguiment i tenen la percepció que la fiabilitat és efectivament baixa.

Calor

Pel que fa a temperatura, les previsions del Centre Europeu apunten a un estiu amb alta probabilitat de temperatures altes, però també en aquest cas cal llegir acuradament el pronòstic. L’ECWMF agafa com a referència el període 1993-2016 i diu que és molt probable un estiu més calorós que la mitjana d’aquest període. Si s’agafen dades de l’Observatori Fabra de Barcelona es pot comprovar que qualsevol estiu des del 2015 ha complert aquesta característica i tot apunta, doncs, que aquest any no serà diferent. De moment, el que sí que ja sabem quasi segur és que l’estiu no serà tan llarg com l’anterior. L’any passat, el 19 de juny, les estacions del Meteocat ja havien registrat més de 2.700 superacions de 30 graus i aquest any encara no s'ha arribat a les 600, segons càlculs de l’ARA.

Cargando
No hay anuncios
Temperatura mitjana de l'estiu a l'Observatori Fabra

Sens dubte, la comunitat científica i els aficionats i professionals de la meteorologia estarem atents a com evolucionen els pròxims mesos perquè, com afirma Carlo Buontempo, si aquest pronòstic tan clar sobre la precipitació estiuenca es compleix en un grau o un altre, augmentaria la confiança en aquestes previsions.

Cargando
No hay anuncios