Crisi climàtica

El planeta ja encadena tretze mesos consecutius polvoritzant rècords de calor

Un juny històric també assoleix els crítics 1,5 ºC per sobre de la mitjana preindustrial, segons l’últim informe de Copernicus

BarcelonaTot i que a Catalunya tinguem la sensació que l’estiu està sent molt agradable i lluny de les calorades d’anys enrere, la realitat en el conjunt del planeta és just al contrari. I és que aquest darrer juny ha tornat a batre rècord de calor a escala global. En concret, la temperatura mitjana mundial de l’aire de l’últim mes ha estat de 16,66 °C, la xifra més alta registrada mai en un mes de juny. Això significa 0,67 °C per sobre de la mitjana de referència d’aquest mes (dels anys 1991-2000) i 0,14 °C per sobre del rècord assolit el juny de l’any passat.

Inscriu-te a la newsletter Hem salvat el linx... i StonehengeUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Així ho indica el butlletí climàtic mensual del Servei de Canvi Climàtic del programa europeu Copernicus publicat aquest dilluns. Un informe que també determina que, amb aquesta nova dada, ja s’encadenen tretze mesos consecutius batent rècords de calor sobre la mitjana respectiva de cada mes.

Cargando
No hay anuncios

Les dades publicades per Copernicus també conclouen que aquest juny ha tornat a registrar una temperatura mitjana global d'1,5 °C per sobre de la mitjana del període preindustrial (dels anys 1850-1900). D’aquesta manera, s’encadenen dotze mesos consecutius assolint o superant aquesta fatídica xifra marcada com a línia vermella de l’escalfament global en l’Acord de París. A Europa s’ha viscut el segon juny més càlid des que es tenen registres, amb 1,57 °C per sobre de la mitjana de referència (1991-2020), sobretot a causa de les fortes onades de calor viscudes al sud-est del continent i a Turquia.

Pel que fa a la temperatura mitjana global del darrer any (del juliol del 2023 al juny del 2024), ha estat la més alta mai registrada en un període de 12 mesos, amb 0,76 °C per sobre de la mitjana de referència (1991-2020) i 1,64 °C per sobre dels paràmetres preindustrials (1850-1900). Una ratxa tòrrida extraordinària que ja es va repetir entre els anys 2015 i 2016, tot i que no amb els valors tan elevats d’aquests últims dotze mesos.

Cargando
No hay anuncios

‘’Això és més que una anomalia estadística i posa de manifest un gran i continuat canvi en el nostre clima’’, explica en l’informe Carlo Buontempo, director del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus. ‘’Tot i que aquesta ratxa específica d'extrems s'acabi en algun moment, es batran nous rècords en el futur a mesura que l’escalfament global avanci, i això és inevitable, excepte si s’aturen les emissions de gasos d’efecte hivernacle’’, conclou.

Rècord de calor també de l’aigua marina

El butlletí de Copernicus també determina que aquest juny s’ha batut un nou rècord de calor a l’aigua del mar global per quinzè mes consecutiu. En concret, la temperatura mitjana de l’aigua marina en el conjunt de mars i oceans del planeta ha estat de 20,85 °C, el valor més alt registrat mai en un mes de juny.

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, l’informe detalla que l’extensió del gel marí de l’Àrtic se situa en un 3% per sota de la mitjana, un valor semblant als que s’estan observant des del 2010. Pel que fa a l’Antàrtida, aquest ha estat el segon juny amb l’extensió marina més baixa registrada (-12%), després que el 2023 es batés el rècord (-16%).