Calor prematura

Arriba el primer pic de calor d'estiu

Entre dijous i dissabte alguns termòmetres fregaran els 35 graus a Ponent. El cap de setmana pot arribar la tongada de ruixats més destacable de la primavera

BarcelonaEl 2022 es va caracteritzar per un estiu molt llarg que es pot dir que va arrencar prematurament amb una primera calorada a mitjans del mes de maig. Ningú sap com serà l'estiu del 2023, però el cert és que el primer pic de calor arribarà fins i tot abans que l'any passat. Una entrada d'aire molt càlid ha començat a disparar els termòmetres en molts sectors del sud i del centre de la Península durant els últims dies, i de manera més puntual aquesta calor plenament d'estiu arribarà al nostre àmbit entre dijous i dissabte. No serà una situació de calor intensa que duri gaires dies, però podrien caure diversos rècords de temperatura del mes d'abril, com ja va passar aquest dilluns en alguns punts de les Terres de l'Ebre. Dilluns a Aldover, al Baix Ebre, es va arribar a 32,8 °C, rècord per a un mes d'abril. També van ser rècord els 31 °C de l'Ametlla de Mar i els 28,8 °C d'Amposta, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter La crisi climàtica, a judiciUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

El vent aponentat va fer que el termòmetre ja es disparés molt a les Terres de l'Ebre durant l'inici de la setmana, però normalment les primeres calorades de l'any acostumen a notar-se poc arran de costa, on el mar, que encara és força fred, regula la calor i evita temperatures i sensacions tèrmiques gaire altes. En general, per tant, cal esperar que aquest pic de calor es noti molt més en comarques interiors que a prop de la costa, tot i que diumenge una entrada de vent més sec podria tornar a disparar els termòmetres a les Terres de l'Ebre.

Cargando
No hay anuncios

A Lleida amb dades des del 1956 només s'han superat els 30 °C en quatre ocasions el mes d'abril. El rècord són els 33 °C que hi va haver en una estranya situació de calor molt prematura que va afectar Catalunya el 8 i 9 d'abril del 2011. Aquest dimecres la màxima va ser de 29,7 °C i és probable que entre dijous i dissabte se superin els 30 °C a la capital del Segrià, on no és descartable fins i tot que caigui el rècord actual. Una cosa molt similar passarà en diversos observatoris de comarques interiors.

Cargando
No hay anuncios

A la costa en molts casos no s'arribarà a les temperatures més altes d'aquest mes. El dia 12, per exemple, una situació de ponent va disparar la temperatura màxima fins als 27,5 °C a l'Observatori Fabra de Barcelona, rècord d'abril d'aquest observatori centenari. En aquesta calorada el termòmetre segurament ni s'acostarà a aquest valor a Barcelona. Encara més, el xoc entre l'aire molt càlid i el mar encara força fred podria provocar boires costaneres que facin l'efecte contrari, és a dir, que rebaixin sobtadament la temperatura en alguns punts del litoral. En tot cas, la temperatura nocturna serà alta i alguns termòmetres podrien situar-se a prop de la nit tropical, és a dir, de no baixar ni de 20 graus en tota la matinada.

La calor s'acabarà a partir de diumenge amb un canvi de temps que provocarà una baixada clara del termòmetre. El Primer de Maig les temperatures seran fàcilment 4 o 5 graus més baixes que dissabte, però no hi ha indicis que la primera setmana de maig hagi de ser fresca, sinó en tot cas menys calorosa.

Cargando
No hay anuncios

El canvi de temps obrirà l'oportunitat d'alguns ruixats, que tampoc en aquest cas seran generals ni abundants. Els ruixats començaran dissabte a la tarda al Pirineu, diumenge a la matinada podria haver-hi xàfecs curts però intensos també a les Terres de l'Ebre i les pluges més extenses arribaran probablement entre diumenge a la tarda i dilluns al matí, amb una tongada de xàfecs que pot deixar més de 5 o 10 l/m² en moltes comarques de Girona i acumulacions de més de 20 o 30 l/m² en alguns casos. Els ruixats probablement també afectaran àmbits com el Vallès, el Maresme o fins i tot l'àrea metropolitana de Barcelona. No és un cop de timó pel que fa a la sequera, però si es van confirmant els pronòstics, seria una regada interessant en el grup de comarques més castigades per la manca de pluja, potser la tongada de pluja més important des de finals de febrer.

Cargando
No hay anuncios

Rècords a Andalusia

La calor ja ha arribat amb intensitat a diferents províncies del sud de la Península, on aquest dimecres ja han caigut rècords del mes d'abril, i en alguns casos per molta diferència. A Morón de la Frontera s'ha arribat a 37,1 °C, una temperatura que supera per més de dos graus l'anterior rècord d'abril, que datava del 1997. La mitjana de les màximes de juliol i agost en aquesta localitat de la província de Sevilla se situa al voltant dels 35 graus; per tant, 37 °C són fins i tot més calor de la que caldria esperar en un dia normal de ple estiu. Al barri de Tablada de Sevilla també es va arribar a 37 °C i a l'aeroport de Còrdova a 36,6 °C. A Còrdova el rècord d'abril ja s'havia batut dimarts, però dimecres es va tornar a sobreescriure. La màxima més alta de dimecres a Espanya, però, van ser els 37,3 °C d'El Granado, un poble situat a Huelva a tocar de la frontera amb Portugal. La temperatura encara podria pujar una mica més dijous i divendres, sobretot en sectors de l'est de la Península.