Els pantans tornen a guanyar reserves per gairebé tres mesos

Els embassaments de les conques internes ja freguen el 24% i segueixen pujant gràcies a les pluges abundants dels últims dies

Estat del nivell d'aigua embassament de La Baells, al Berguedà, avui mateix al matí,  des del centre aquatic Indomit del pont de la Baells. Després de les darreres pluges els grups de la casa de colònies de Vilada han pogut tornar a fer piraguisme al pantà.
07/05/2024
4 min

BarcelonaEl nivell dels embassaments de les conques internes continua pujant amb ganes. Les pluges dels últims dies han sigut un autèntic bàlsam en plena sequera i han fet pujar més de cinc punts les reserves d'aigua en una setmana. Els pantans ja freguen ara mateix el 24% amb més de 160 hm³, mentre que dilluns passat estaven tan sols al 18,15%. A més, el sistema Ter-Llobregat frega el 25%. Unes xifres que no teníem a casa nostra des de finals del mes d'agost de l'any passat, fa més de vuit mesos.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

En tan sols uns dies, els pantans de les conques internes han guanyat reserves per prop de tres mesos. I, des de l'inici de les precipitacions a principis de març, quan es va assolir el mínim històric de la sequera (14,41%), la recuperació total de les reserves ha sigut de més de sis mesos. Una pujada acumulada de gairebé deu punts en menys de 60 dies, dada que encara s'ampliarà més.

Però hi ha una altra xifra que també s'ha de tenir en compte. Per primer cop aquest any hem superat el 21,06%, que va ser el mínim assolit durant la greu sequera del 2008, i també el fins ara mínim històric del 19,1% del 1989 (rècord àmpliament superat amb l'actual sequera). Per tant, s'ha aconseguit sobrepassar d'una vegada per totes aquesta barrera psicològica i tècnicament podem dir que ja estem lleugerament millor que en els pitjors moments dels últims episodis secs més greus. No obstant això, és una petita victòria que quedarà en res si no torna a ploure aviat, ja que tot just hem començat a posar fil a l'agulla en la lluita contra la sequera.

Les precipitacions abundants de l'última setmana han fet pujar de cop els embassaments. Una tendència que encara es mantindrà a l'alça durant, almenys, uns o dues setmanes més, tot i que es va alentint el creixement diari. Els principals rius pirinencs mantenen cabals prou considerables, amb aigua que va directa cap als pantans. Per exemple, el riu Llobregat ha multiplicat per quatre el cabal en el seu naixement, mentre que el Ter encara baixa amb un cabal de més de 12 m³/s al seu pas per Ripoll després del pic de més de 94 m³/s de la setmana passada, mentre que abans de les pluges amb prou feines superava els 5 m³/s. Cal recordar que les capçaleres van acumular entre 100 i 200 l/m² en només una setmana i això s'ha notat i molt.

Imatge recent del pantà de Sau.

A més, encara hi ha força neu a les cotes altes del Pirineu. Les nevades d'aquests últims dies van deixar entre 20 i 90 centímetres de neu nova als cims pirinencs en molts casos. Una gran reserva de gel que és un luxe per trobar-nos a principis de maig. Per tant, amb l'augment de les temperatures tota aquesta neu es va fonent ràpidament i està fent que els rius mantinguin uns bons cabals i que els pantans segueixin pujant cada dia una mica més. Una situació que encara s'allargarà uns quants dies.

La previsió manté que els pròxims dies es pugui assolir aproximadament el 25% de les reserves d'aigua gràcies als efectes de les pluges i de les nevades de les últimes setmanes. Una xifra que no es registra des de l'estiu de l'any passat. Per tant, podríem dir que encara viurem de renda durant uns quants dies gràcies al temporal de pluja recent, el més important a Catalunya dels últims dos anys.

Calen més pluges

Malgrat aquestes bones dades, no n'hi ha prou per a revertir la sequera. No assolirem ni de bon tros el pic del 30% del juny i el juliol de l'any passat i, malgrat la possibilitat que el govern aixequi l'emergència, seguirem en excepcionalitat i amb xifres de reserves molt baixes encara.

Continua faltant molta aigua i necessitaríem almenys un parell o tres de temporals de pluges abundants com el dels últims dies per tal de començar a capgirar de debò la situació. El dèficit hídric que arrosseguem és molt gran i ve de lluny, estem vivint la pitjor sequera des que se'n tenen registres. Per tant, no només cal que plogui el que pertoca per a l'època, sinó que tinguem mesos més humits del normal amb precipitacions per sobre de la mitjana per tal de compensar tant temps de sequera.

Ara mateix ens trobem en un bon moment. Els embassaments estan pujant i el terreny està ben xop després de tanta pluja. Això fa que la precipitació que caigui a partir d'ara arribi amb més facilitat als rius i rieres que desemboquen als pantans. Ja no tenim aquells boscos i camps eixuts del mes de març que retenien quasi tota l'aigua caiguda per tal de sobreviure. Entre dilluns i dimarts plourà més a les capçaleres dels principals rius i les previsions a llarg termini auguren un maig de xàfecs i tronades, sobretot al Pirineu i al Prepirineu. La tendència és bona, però cal rematar la feina amb més pluges abundants abans que arribin l'estiu i la calor intensa.

Estat dels embassaments

Si ens fixem en cadascun dels embassaments de les conques internes, en alguns casos la pujada ha estat molt important. El de Sau ha pujat més de deu punts en una setmana i ja se situa al 13%, però reté l'aigua, que encara no arriba a Susqueda (que continua al 26,5%). El de la Baells és el que més ha pujat, més d'onze punts en pocs dies (37%). Per la seva banda, el de Darnius-Boadella segueix disparat i ja ha passat de l'11,3% al 16,2%. El de Foix es troba al 65,5%, el de la Llosa del Cavall al 24% i el de Sant Ponç al 32,4%. En canvi, el sistema Siurana-Riudecanyes encara segueix sota mínims. Per la seva banda, els embassaments de la conca de l'Ebre ja es troben al 61%.

stats