Crisi climàtica

Un octubre més d'estiu que mai

El salt de temperatura del 2022 no va ser una excepció

BarcelonaS’ha acabat un mes d’octubre que ha tornat a ser de rècord a Catalunya. La temperatura mitjana del mes ha superat per tres dècimes la de l’any passat, que ja havia sigut rècord. Segons càlculs de l’ARA a partir de dades de més de 140 estacions del Meteocat, la mitjana del mes a Catalunya ha sigut lleugerament superior als 17,3 °C de l’any passat, i gairebé 5 graus més alta, per exemple, que la d’un octubre relativament fred com el del 2020.

Inscriu-te a la newsletter Hem salvat el linx... i StonehengeUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

No hi ha precedents d’un octubre amb tantes temperatures d’estiu al país. També en aquest aspecte s’han superat les xifres de l’any passat, i tot i que les dades obertes del Meteocat només arriben fins als 2009, algunes sèries més llargues mostren escasses possibilitats que hi hagi un altre precedent en dècades anteriors: a l’Observatori Fabra del Tibidabo aquest mes hi ha hagut 15 dies amb temperatura d’estiu al migdia, i a l’aeroport de Girona 24, totes dues dades sense precedents.

Cargando
No hay anuncios
Superacions de 25 °C a l'octubre
A partir de dades de més de 140 estacions del Meteocat

És el segon mes consecutiu en què la temperatura mitjana a Catalunya bat rècords, i tot i que ara enfilarem uns quants dies més freds del que tocaria per a l’època, les dades entre gener i octubre mostren una idea clara: el 2023 s’assemblarà molt més al 2022 que a qualsevol altre any anterior a Catalunya. Fins ara la mitjana dels deu primers mesos de l'any és només una dècima i mitja més baixa que la del 2022.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que l’any 2022 va ser exageradament càlid a Catalunya, amb una temperatura mitjana gairebé un grau més alta que la de qualsevol precedent anterior, un fet que va portar a pensar que potser érem davant d’una situació excepcional, d’una estranyesa puntual. Les dades del que va de 2023, però, ofereixen més ingredients per pensar que hi ha hagut un salt i que hem començat una nova normalitat, més que no pas el contrari.

Temperatura mitjana a Catalunya entre gener i octubre
A partir de dades de més de 140 estacions del Meteocat
Cargando
No hay anuncios

A escala planetària l’octubre no suposarà un rècord tan extraordinari com el que es va produir durant el mes de setembre, però sens dubte serà també l’octubre més càlid des que es recullen dades. Un nou rècord que a manca de dos mesos per acabar l’any reconfirmarà que al món el 2023 serà l’any més càlid des que es tenen dades.

Només ha plogut al nord-oest

Aquest mes d'octubre no ha plogut ni la meitat del que sol fer-ho en general a Catalunya de mitjana, i aquesta dada amaga el fet que bona part de la pluja de les últimes setmanes ha caigut al Pirineu occidental, cosa que fa que a la majoria de comarques el dèficit del mes hagi sigut molt superior a aquest 50%.

Cargando
No hay anuncios

A l'Observatori Fabra del Tibidabo, per exemple, ha plogut només un 35% del que sol fer-ho, i en algunes comarques del nord-est les dades són encara més dramàtiques: al pantà de Darnius-Boadella, un dels més castigats per la sequera, han caigut 7 l/m², i a Banyoles i a Figures, 6. Per contra, l'observatori d'Espot, a la cota 2.500, ha sumat 328 l/m², cosa que suposa el segon mes més plujós des del 2009 en aquest punt del Pirineu, només superat pels 352 litres del novembre del 2016. Les borrasques de l'oest han regat bona part d'Europa i de la Península, però han seguit deixant de banda el Mediterrani occidental.