Méteo

Els nous avisos per calor del Meteocat tindran en compte les nits de mal dormir

L'Aemet augura un estiu molt calorós, en la línia dels últims sis anys

BarcelonaEl Servei Meteorològic de Catalunya també alertarà a partir de la setmana que ve de les temperatures nocturnes molt altes. Els nous avisos de temperatura que es posaran en marxa immediatament tindran en compte no només les temperatures extremes diürnes, sinó també les nits de mal dormir.

Inscriu-te a la newsletter La crisi climàtica, a judiciUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Aquests nous avisos per calor nocturna estaran en fase de prova aquest estiu i s’activaran quan hi hagi la previsió de temperatures mínimes per sobre del percentil 98, és a dir, quan la temperatura mínima prevista se situï en el 2% dels valors més alts que hi ha hagut en els últims deu anys. Aquesta mena d’avís només s’activarà a les comarques costaneres i prelitorals, perquè la humitat es considera un factor clau en aquest estrès tèrmic nocturn.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les novetats dels nous avisos de temperatura del Meteocat és que el terme onada de calor deixarà de formar-ne part. Segons el cap de predicció del Meteocat, Santi Segalà, el concepte que va associat al fet que hi hagi com a mínim tres dies de calor molt intensa generava confusió quan, en un període llarg de calor forta, un dia la temperatura no assolia el llindar de perill i l’avís s’havia de desactivar.

A partir d’ara, protocol·làriament el Servei Meteorològic de Catalunya avisarà de calor intensa o calor molt intensa en dies concrets i comarques concretes, i la informació relacionada sobre si som o no en una onada de calor formarà part simplement de l’activitat comunicativa, via xarxes socials o web.

Cargando
No hay anuncios

Quan la previsió apunti a temperatures per sobre del percentil 98, el llindar del 2% de les temperatures més altes, s'activarà un avís de calor intensa. L’avís de calor molt intensa s’activarà quan estigui previst que la temperatura superi en més de 2 graus aquest llindar.

Per exemple, a Barcelona s’avisarà de calor intensa nocturna quan estigui previst que la temperatura mínima no baixi de 25,5 °C, i de calor molt intensa quan la previsió sigui d’una mínima de més de 27,5 °C. Segons el Meteocat, aquests avisos per calor nocturna seran pioners a Europa i només consta fins ara que es fan servir a Austràlia.

Cargando
No hay anuncios

L’any passat, a l’estiu es va detectar una sobremortalitat de 2.705 persones que podria estar associada en bona part a la calor. Tot i que no hi ha una prova científica que la calor en sigui la responsable directa, sí que es va poder detectar molta més relació d’aquesta sobremortalitat amb els episodis d’altes temperatures que no pas amb unes altres causes com l’entrada d’una nova variant de covid. Una gran part d’aquesta sobremortalitat va afectar persones de més de 70 anys amb problemes de salut previs.

L'Aemet preveu un estiu... com els últims

La roda de premsa del Meteocat ha coincidit en dia i hora amb la de l'Agència Estatal de Meteorologia a Madrid, on s'ha exposat el que ja s'havia constatat a Catalunya: la primavera d'enguany ha estat la més càlida i la segona més seca al conjunt de l'Estat amb dades des del 1961.

Cargando
No hay anuncios

L'Aemet també ha posat damunt la taula la previsió de l'estiu, basada en la predicció trimestral del Centre Europeu de Predicció. El trimestre juny, juliol i agost és probable que sigui molt calorós. En concret, la dada que fa servir l'Aemet és que, si agafem tots els estius entre el 1993 i el 2016, el d'enguany és probable que sigui un dels cinc més calorosos. Si es miren dades es pot comprovar que això tampoc és dir gaire en el context actual. A l'Observatori Fabra del Tibidabo, qualsevol dels estius a partir del 2016 s'ha complert això: la temperatura mitjana a l'estiu del període 1993-2016 al Tibidabo va ser de 23,2 °C, des del 2017 tots els estius han passat de 24 °C de mitjana i l'any passat es va arribar a 26,2 °C.

Temperatura mitjana de l'estiu a l'Observatori Fabra
Dades en ºC