Medi ambient

Només un terç de l'aigua a Europa està en bon estat

La situació de les aigües superficials no millora gaire durant els últims anys i s'allunya dels objectius climàtics de la UE

La proliferació de residus de plàstic creix i la ciència explora tots els camins per eliminar-los.
15/10/2024
2 min

BarcelonaEls objectius climàtics de la Unió Europea són ambiciosos, però almenys en matèria de l'estat de les aigües del bloc comunitari estan molt lluny de complir-se. Segons un informe publicat dilluns per l'Agència Europea de Medi Ambient, només el 37% de la massa de les aigües superficials es troben en una situació de bon estat ecològic o elevat, i només el 29% tenen un bon estat químic. És a dir, que la presència d'un conjunt de substàncies contaminants que es consideren "prioritàries" és inferior a la que marca la directiva europea.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Aquestes taxes, que fan referència al període 2015-2021, són molt similars a les del darrer estudi que va publicar la mateixa agència europea i que analitzava l'estat de les aigües des del 2010 fins al 2015. Per tant, l'evolució no ha sigut gaire positiva i s'allunya de les fites que marca la directiva europea sobre l'aigua, que estableix que a tot estirar el 2027 el global de les masses d'aigua de la Unió Europea han d'estar com a mínim en la categoria bon estat.

A més, només el 17% dels hàbitats fluvials i dels llacs protegits estan en bon estat de conservació, i el 89% dels embassaments protegits registren un estat de conservació pobre o dolent. I en aquests espais la majoria d'espècies d'amfibis i peixos es troben en una situació dolenta o pobra. En canvi, pel que fa al global de les aigües subterrànies, el 91% es troben en bon estat i el 77 en bon estat químic.

Mesures insuficients

L'estudi apunta que la degradació dels hàbitats, la sobreexplotació dels recursos aqüífers i els impactes del canvi climàtic suposen una pressió continua. En aquest sentit, reclama més mesures per millorar la resiliència hídrica dels estats membres i una millor gestió de l'aigua. També assenyala la dificultat que suposa contrarestar la presència d'alguns materials ignifugues bromats o, d'entre d'altres, de mercuri.

L'estudi lamenta que les mesures que han pres els estats membres fins ara per millorar l'estat de les aigües només han tingut un impacte "limitat" i constata que no "hi ha hagut una millora general". En aquest sentit, apunta que el sector de l'agricultura és un dels més contaminants per culpa de l'ús intensiu de pesticides i per consumir una gran quantitat d'aigua.

De fet, l'informe calcula que l'escassetat d'aigua ja afecta el 20% del territori de la Unió Europea i el 30% dels ciutadans del bloc comunitari. També preveu que aquesta situació vagi a pitjor a causa de la crisi climàtica i pronostica que aguditzarà més situacions d'inundacions extremes o sequeres, com la que pateix Catalunya des de fa temps. D'altra banda, l'Agència Europea de Medi Ambient també estima que l'onada de calor que va patir Europa el 2022 li va costar uns 40.000 milions d'euros.

stats