Més de 400 l/m² en dos mesos: el retorn de la pluja fa reviure els embassaments

Les capçaleres dels principals rius han rebut molta aigua, però encara en fa falta molta més

Imatge recent del riu Freser al seu pas per Campdevànol (Ripollès).
11/05/2024
3 min

BarcelonaDes que es va obrir l'aixeta de les pluges a principis de març, els diversos episodis de precipitacions a Catalunya han anat sumant litres, especialment a les capçaleres dels principals rius pirinencs, sovint en forma de neu. Després de tocar fons amb només un 14,41% de les reserves als pantans de les conques internes –la xifra més baixa des que es tenen dades– i amb la declaració per part del Govern de la fase d'emergència per sequera, fa setmanes que els embassaments no han fet més que pujar. Ara mateix les reserves ja es troben en el 25,09%, i el sistema Ter-Llobregat ha superat el 26%.

Segons dades de les estacions oficials del Meteocat recopilades per l'ARA, les pluges han arribat a acumular en poc més de dos mesos més de 400 l/m² en algunes de les capçaleres de les conques internes (al Pirineu oriental), que abasteixen la gran majoria de la població catalana. Per exemple, destaquen els 412 l/m² caiguts des del març a Núria, al Ripollès, a tocar del naixement del riu Freser, que és un afluent del Ter. També s'han acumulat en aquests dos mesos prop de 400 l/m² a Ulldeter (2.410 m), al Ripollès, la zona del naixement del riu Ter. Aigua a dojo que ha anat a parar al pantà de Sau, que s'ha disparat especialment els últims dies uns quinze punts. Actualment està gairebé al 18% de la seva capacitat.

Imatge recent de la millora del pantà de Sau.

Pel que fa a les fonts del Llobregat, zona de naixement d'aquest riu ubicada al municipi de Castellar de n'Hug, al Berguedà, s'hi han acumulat prop de 250 l/m² en dos mesos. No obstant això, en zones properes on neixen afluents hi ha plogut encara més. Unes precipitacions que s'han notat amb la pujada sobtada del pantà de la Baells, a Cercs, que és el que més ha crescut: ha passat del 19,2% de principis de març al 40% actual.

Per la seva banda, el riu Cardener ha rebut gairebé 330 l/m² en només dos mesos a la zona del naixement, agafant de referència el Port del Comte (2.290 m), al Solsonès. I si ens fixem en el riu Muga, tot i no tenir referències a la zona del naixement, sí que en tenim de la zona del pantà de Darnius-Boadella, on des del març hi han caigut 250 l/m². A la capçalera encara hi ha plogut més. Tot plegat s'ha notat en un clar augment dels pantans d'aquests dos rius, amb el de Darnius-Boadella fregant el 17%, el de la Llosa del Cavall a prop del 25% i el de Sant Ponç vorejant el 33%.

Imatge del riu Ter al seu pas per Ripoll després de les pluges abundants.

Les excepcions

En canvi, els rius de les conques internes del sud del país han rebut força menys aigua des del març, només entre 100 i 130 l/m². Això s'ha notat en els pantans, ja que el sistema Siurana-Riudecanyes, al Priorat i al Baix Camp, segueix sota mínims: estan per sota del 3%. En canvi, el petit embassament de Foix es manté per sobre del 64%.

On més ha plogut és al Pirineu occidental. Destaquen, per exemple, els més de 700 l/m² acumulats en els últims dos mesos a Espot (2.519 m) o els prop de 530 de Salòria (2.451 m), al Pallars Sobirà. No obstant això, tota aquesta aigua ha anat directament cap als rius catalans de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), on els pantans es troben per sobre del 55%.

Falta més aigua

Tot i aquesta gran pujada dels embassaments que ha implicat que dimarts s'aixequés l'emergència per sequera, les dades continuen sent molt baixes. Calen nous temporals de pluges, almenys un parell o tres més com el de finals d'abril per revertir amb més força aquesta situació. És un bon moment, ja que el territori està xop i serà més fàcil que la pluja que caigui a partir d'ara arribi amb més facilitat als rius i rieres.

En aquest sentit, els rius mantenen l'entrada d'aigua als embassaments gràcies al desgel de la gran quantitat de neu acumulada últimament als cims del Pirineu. Però l'aturada de les pluges ja es nota amb l'alentiment de l'ascens de les reserves. Fa falta més aigua. Les previsions indiquen que la setmana que ve tindrem noves tongades de xàfecs i tempestes, sobretot al Pirineu i al Prepirineu. Serà una nova ocasió per continuar impulsant els pantans cap amunt.

stats