Canvi climàtic

El març també trenca els esquemes: deu mesos seguits de rècords de calor al planeta

La temperatura global va ser de 14,14 ºC, uns 0,73 ºC per sobre de la mitjana

BarcelonaEl mes de març d'aquest any ha estat el més càlid des que es tenen registres en el conjunt del planeta. D’aquesta manera, s’encadenen deu mesos consecutius batent rècords de calor globals. Així ho conclou l’informe presentat aquest dimarts pel programa europeu Copernicus, que evidencia els estralls del canvi climàtic fruit de l’escalfament global.

Inscriu-te a la newsletter Mals auguris per al planetaUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Segons les dades, el mes de març es va registrar una temperatura global de 14,14 ºC, xifra que es va situar 0,73 ºC per sobre de la mitjana de referència d’aquest mes (1991-2020). D’aquesta manera, el mes de març del 2024 supera per 0,1 ºC el del 2016, que fins ara tenia el rècord de calor mundial.

Cargando
No hay anuncios

Deu mesos batent rècords

Aquesta dada del març significa el desè mes consecutiu batent rècords de calor al planeta. Unes xifres que són extraordinàries des que es tenen registres oficials i que posen en relleu l’acceleració de l’escalfament global al llarg dels últims anys.

Cargando
No hay anuncios

Si ens fixem en Europa, aquest mes de març ha estat el segon més càlid des que es tenen registres i només per darrere del març del 2014, fins ara el que té el rècord amb una diferència de només 0,02 ºC respecte al del 2024. La distància del març d'aquest any amb la mitjana de referència (1991-2020) és molt alta, de 2,12 ºC per sobre. Una tendència a l’alça que es va consolidant any rere any.

Rècord de calor també al mar

Els rècords de calor no només han tingut lloc a la superfície terrestre, sinó també al mar. En aquest sentit, i segons les dades de l’informe Copernicus, la temperatura global de la superfície marina en el conjunt del planeta al març va ser de 21,07 ºC de mitjana. Això suposa un nou rècord de calor en un mes de març i 0,01 ºC per sobre de la temperatura marina registrada el febrer passat.

Cargando
No hay anuncios

‘’Aturar l’escalfament global requereix una ràpida reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle’’, assegura en l’informe Samantha Burgess, directora adjunta del Servei Climàtic de Copernicus (C3S). L’experta també destaca que la temperatura mitjana global dels últims 12 mesos s'ha situat 1,58 ºC per sobre dels nivells preindustrials.

Aquesta xifra és especialment preocupant, ja que suposa superar la línia vermella dels 1,5 ºC marcats pels Acords de París. Haurem de veure si aquesta dada és excepcional a causa de l’efecte càlid del Niño o si ha vingut per quedar-se.