L’onada de calor de l’estiu passat a Europa va deixar 15.000 morts
El gel de l'Antàrtida arriba a mínims històrics, segons l'Organització Mundial de Meteorologia
BarcelonaLes onades de calor de rècord que van afectar tot Europa l'estiu del 2022, amb temperatures de 40 °C fins i tot a Londres, van deixar almenys 15.000 morts al continent, segons l'Organització Mundial de Meteorologia (OMM). La calor va ser especialment devastadora a Espanya, on es calcula que van morir 4.600 persones per les altes temperatures. A Alemanya van ser 4.500 i al Regne Unit i a França, 2.800 a cada país. A Portugal van ser un miler.
Tot i que la calor no queda registrada com a causa de la mort en gairebé cap dels certificats de defunció, ja que sovint s'atribueix a l'edat avançada o un atac de cor, els científics fan un càlcul estadístic a partir de "l'excés de mortalitat". De fet, les xifres d'aquest organisme de l'ONU són més conservadores que les d'altres ens científics independents. L'organització científica World Weather Attribution (WWA), per exemple, xifra l'excés de mortalitat a Europa per l'onada de calor del 2022 en 24.000 persones, i apunta que fins i tot aquesta dada podria ser "una subestimació". Els riscos per a la salut que genera la crisi climàtica són cada cop més evidents i estan, de fet, en el focus de la demanda judicial que un grup de 2.000 àvies suïsses han portat davant fins i tot del Tribunal Europeu de Drets Humans. El nou informe de l'OMM, amb tot, destaca altres dades. Tot seguit, les principals.
Temperatura global
El pitjor estiu per a la Xina
No només Europa va patir un dels seus pitjors estius. La Xina va registrar el seu estiu més calorós amb 0,5 °C de diferència, i a més va ser l'onada de calor més llarga de la seva història, que va durar des de mitjans de juny fins al final de l'agost. A escala global, la temperatura del 2022 va ser ja 1,15 °C més alta que l'època preindustrial, quan els científics climàtics adverteixen que pujar dels 1,5 °C pot tenir conseqüències devastadores per als ecosistemes. Els vuit anys que van des del 2015 fins al 2022 han estat els més calorosos dels últims 173 anys, en els quals existeix un registre acurat. I el 2022 va ser el cinquè dels sis més calorosos.
Oceans
Pujada rècord del nivell del mar
Malgrat que la Niña és un fenomen que tendeix a refredar la temperatura del mar i que l'any 2022 va entrar en el seu tercer any consecutiu, el 58% dels oceans del planeta van experimentar onades de calor marines aquest 2022. La situació ha empitjorat de seguida que s'ha retirat la Niña: aquest mes d'abril es van batre rècords històrics amb una temperatura mitjana dels oceans de 21,1 °C, segons va publicar l'agència nord-americana NOAA.
A més d'això, el 2022 es va batre rècord en la pujada del nivell del mar, amb 4,6 mil·límetres. La mitjana de pujada, de fet, s'ha duplicat entre la dècada del 1993-2003, quan encara estava en 2,2 mil·límetres per any. Ja hem pujat a més de 4 per any.
Glaceres
Mínim històric de gel a l'Antàrtida
Des del 1970, totes les glaceres del món han perdut ja 26 metres de gel. En l'any 2022, es van perdre 1,18 metres de gel de mitjana arreu del món, una xifra molt més alta que la mitjana de l'última dècada. La situació ha estat especialment dramàtica a l'Antàrtida, que el 25 de febrer del 2022 va arribar al seu mínim històric: 1,9 milions de quilòmetres quadrats. Això és un milió de quilòmetres quadrats menys del que acostuma a tenir. Segons l'OMM, l'origen d'aquesta pèrdua de gel està en les tempestes que van assolar la península de l'oest de l'Antàrtida a finals del 2021, agreujades probablement per la Niña. El desgel de l'Antàrtida i de Groenlàndia va contribuir en un 36% a la pujada del nivell del mar (en un 55% la causa va ser l'escalfament de l'aigua).
Inundacions
Un terç del Pakistan sota l'aigua
Una de les pitjors catàstrofes meteorològiques del 2022 va ser la del Pakistan, que va patir les inundacions més greus de la seva història. La quantitat de pluja de juliol i agost en aquest país va batre rècords i va desembocar en unes inundacions que van deixar 1.700 morts i 33 milions de damnificats, entre ells 8 milions de persones que van haver de marxar de casa seva. Un terç del país va quedar sota l'aigua a finals d'agost. Les pèrdues econòmiques es calculen en 30.000 milions de dòlars.
Sequeres
37 milions d'africans afamats per la sequera
El 2022 va ser un any també d'intenses sequeres, tant a la Xina com a Europa, però també a l'Àfrica. Allà, especialment a la regió oriental del continent, acumulaven ja cinc temporades de pluja seguides amb uns nivells de precipitacions molt mínims: la sequera més llarga de l'últim mig segle. Segons l'OMM, l'agost del 2022 es calculava que uns 37 milions de persones patien inseguretat alimentària en aquesta regió a causa de la sequera.