Josep Lluís Armenter serà el nou director de l'Agència Catalana de l'Aigua

El fins ara coordinador de l'àrea de sequera d'Agbar substituirà Samuel Reyes

G.G.G.
2 min
Josep Lluís Armenter serà el nou director de l'ACA

BarcelonaL'enginyer industrial Josep Lluís Armenter serà el nou director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), segons ha avançat l'ACN. Nascut l'any 1962 i de perfil tècnic, Armenter té una llarga experiència en el sector hídric. De fet, fins ara ha estat el responsable de projectes i el coordinador de les actuacions del pla de sequera d'Aigües de Barcelona (Agbar). Segons ha pogut saber l'ARA, l'ACA encara ha d'aprovar el seu nomenament en un consell d'administració encara pendent de convocar.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

L'executiu encapçalat per Salvador Illa ha apostat per Armenter com a substitut de Samuel Reyes, director de l'ACA des de l'any 2021 i una de les cares visibles del Govern de Pere Aragonès en el moment més dur de la sequera. Armenter és enginyer industrial especialitzat en tècniques energètiques per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i té una diplomatura en hidrologia subterrània, així com un programa de desenvolupament directiu de l'Iese. Serà l'encarregat de capitanejar les decisions polítiques en l'àmbit del departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, liderat per la consellera Sílvia Paneque.

Públicament, Armenter ha defensat la col·laboració publicoprivada com a "millor fórmula" per enfrontar situacions de sequera i que les administracions han d'accelerar les inversions en infraestructures de regeneració de l'aigua. Precisament, el Govern preveu invertir 2.300 milions d'euros fins al 2040 en infraestructures hídriques perquè Catalunya deixi de dependre de l'aigua de la pluja.

En la seva primera compareixença al Parlament, Paneque va marcar-se com a objectiu garantir que el 70% de l'aigua consumida sigui de recursos propis el 2027 (ara és el 33%), i continuarà els projectes encetats per l'executiu anterior. Entre les accions destacades hi ha l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera II i la construcció de noves plantes al Foix i a la Costa Brava nord, així com les obres de la potabilitzadora del Ter, que començaran aviat i duraran dos anys.

70 milions per la sequera

Aquest mateix divendres el Govern ha anunciat la posada en marxa d'un pla de resposta urgent contra la sequera a la comarca del Priorat, una de les zones de Catalunya amb més dèficit hídric, amb més de 79 milions d'euros. Aquests diners es destinaran majoritàriament a ajudes per a explotacions agrícoles, projectes per resoldre a mitjà termini els reptes hídrics i en accions per rescabalar les conseqüències de l'incendi a Cabacés de fa una setmana. En aquest municipi, els Bombers van haver de recórrer a l'aigua de les piscines municipals per fer front als focs.

stats