Medi Ambient

Investiguen l'abocament de tòxics al riu Besòs en l'incendi d'una empresa a Polinyà

El vessament ha provocat la mort d'un miler de peixos, alguns en perill d'extinció

ARA

BarcelonaEl Govern i la Fiscalia del Medi Ambient de Barcelona investigaran l'abocament químic que va rebre el riu Besòs després de l'incendi en una empresa de Polinyà (Vallès Occidental). Aquest dilluns l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha anunciat que ha obert un expedient informatiu a l'empresa química afectada per l'incendi, Barnastock, especialitzada en la gestió de residus industrials. D'altra banda, des de l'ACA també han explicat que en els pròxims dies disposarà dels resultats dels controls efectuats a la zona –quatre mostrejos en tres dies– i aplicarà un programa de seguiment específic per analitzar l'evolució de la qualitat de l'aigua després del vessament. Paral·lelament a aquestes dues accions del Govern, la Fiscalia mediambiental barcelonina també ha obert diligències per investigar d'ofici l'abocament químic al riu Besòs, que ha provocat la mort de més d'un miler de peixos, segons ha avançat El Periódico.

L'aigua per extingir l'incendi, contaminada

Divendres els Bombers van rebre l'avís d'un incendi que afectava diverses naus del polígon Can Humet –que emmagatzemaven diversos productes químics– a la 1.54 h de la matinada. Segons ha detallat l'ACA, part de l'aigua que es va fer servir per extingir el foc arrossegava amoníac i altres productes químics de les naus incendiades i va anar a parar a la xarxa de clavegueres i a un dipòsit de retenció d'aigua de la mateixa empresa. Més tard, l'aigua contaminada va arribar a la depuradora de la Llagosta (Vallès Oriental), que en un primer moment va poder interceptar el líquid en un dipòsit de retenció de 9.000 metres cúbics, evitant que arribés al riu Besòs. No obstant això, la infraestructura no va poder assumir tots els residus químics que rebia i una gran part va acabar abocada al riu.

Cargando
No hay anuncios

L'ACA ha admès que la depuradora va veure afectat el seu funcionament normal i tot plegat va alterar la qualitat de l'aigua depurada abocada al riu. "L'entrada d'una part de l'abocament al reactor biològic, amb una elevada càrrega de components químics i contaminants, per als quals no estan dissenyades aquest tipus d'instal·lacions, ha inhibit l'activitat biològica de depuració", expliquen. Ara des de l'ACA s'espera que en els pròxims deu o quinze dies la depuradora recuperi la normalitat i que el tractament d'aigua torni a estar totalment operatiu.

Divendres de matinada l'ACA ja va detectar al riu els primers increments d'amoni per sobre de 5 mg/l, quan els valors que registra habitualment estan per sota d'1 mg/l. La presència d'aquest compost químic en concentracions a partir d'1 mg/l ja pot afectar directament la vida piscícola. També van detectar altres paràmetres en el punt proper de l'incident –com ara conductivitat, pH i clorurs– en quantitats molt superiors a les habituals.

Cargando
No hay anuncios

Els vessaments tòxics han causat la mort de més d'un miler de peixos, de les set espècies que hi ha a la zona, entre elles l'anguila, en perill crític d'extinció, segons el balanç provisional que en va fer Tomás Carrión, director de Serveis de Medi Ambient de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que va qualificar l'afectació de "greu". A més, va explicar que també s'avaluarien possibles conseqüències en els ocells.

Com a mesura de precaució, es va proposar a l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs que hissés la bandera vermella a la platja del Fòrum fins que es tingués constància de quin era el producte abocat i es comprovés que la qualitat de l'aigua era apta per al bany. Aquest dilluns l'Ajuntament de Barcelona ja ha obert la zona de banys, però amb bandera groga. De la mateixa manera, es va tancar el Parc Fluvial del Besòs, a Santa Coloma de Gramenet, que aquest dilluns al matí ha pogut tornar a obrir portes al públic.