Medi ambient

Incentius per reciclar les burilles i roba de segona mà a grans botigues: així queda la llei de residus

La norma, que també prohibeix els productes monodosi i la majoria d'envasos de plàstic, s'haurà d'aprovar la pròxima legislatura

BarcelonaEl Govern ha enllestit el contingut de la futura llei catalana de residus, que té com a objectiu trencar amb la cultura dels productes d'un sol ús i impulsar la reutilització i el reciclatge. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha presentat aquest divendres a les entitats socials, ambientals i empresarials l'avantprojecte de llei que, entre altres mesures, obligarà les botigues tèxtils amb instal·lacions de més de 1.200 m² a reservar un espai per comprar roba de segona mà, i també prohibirà la venda de productes que continguin microplàstics. D'altra banda, la normativa preveu que, en un termini de dos anys, s'implanti el sistema de dipòsit, devolució i retorn per a ampolles de plàstic, llaunes, brics i vidres que continguin aigua o refrescos, així com un sistema específic per a les burilles de cigarreta, les piles i bateries, els residus d’aparells elèctrics i els envasos de residus químics d'ús domèstic. Ara bé, la norma no es podrà aprovar fins a la pròxima legislatura a causa de la convocatòria d'eleccions per al mes de maig.

Inscriu-te a la newsletter La crisi climàtica, a judiciUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Insistint en la idea que "el millor residu és el que no es produeix", Mascort ha defensat que la futura llei pretén "repartir" la responsabilitat de la gestió dels residus, traient pes a la conducta dels ciutadans i obligant els productors, i també l'administració, a prendre un paper rellevant en la prevenció dels residus. Amb la nova norma es busca que Catalunya redueixi un 15% els residus l'any 2030 i que, per exemple, d'aquí una dècada més del 80% dels envasos de cervesa i refrescos siguin reutilitzables.

Cargando
No hay anuncios

Rebre diners per reciclar

L'avantprojecte de llei preveu que, dos anys després que s'apliqui la norma, a tot Catalunya s'instal·lin sistemes de dipòsit, devolució i retorn. La idea és instal·lar uns contenidors a través dels quals els ciutadans rebin un incentiu econòmic per reciclar. Com ja passa en altres països europeus com Dinamarca, als dipòsits s'hi podrà llençar o retornar ampolles de plàstic, llaunes, brics i vidre que encara continguin beguda. A més, una de les novetats destacades serà l'opció de tenir dipòsits per a les burilles de cigarreta.

Cargando
No hay anuncios

Segons expliquen fonts de l'Agència de Residus de Catalunya, encara s'està treballant per veure quin seria el millor mètode, però una opció seria fer que comprar paquets de tabac tingués un sobrecost que fos retornat quan la persona fumadora dipositi la burilla en aquests nous contenidors. Aquests sistemes de dipòsit i retorn també serviran per a piles, bateries, residus d’aparells elèctrics i electrònics i envasos de residus químics en petites quantitats per a ús domèstic. Ara bé, tot i que la llei preveu que aquests dipòsits s'estenguin per tot el territori, encara queda saber si, a l'hora de la veritat, tots els municipis n'acaben tenint.

Més enllà d'aquests nous sistemes, la decisió de reciclar (o no) ja no serà anònima. Segons la norma, abans del 2028 s'instal·laran sistemes per identificar els usuaris que reciclen per tal que siguin bonificats. A més, l'avantprojecte diu adeu al famós anunci de l'"encara que siguis de plàstic", ja que des de la seva aprovació tots els productes que siguin de plàstic o metall podran anar al mateix contenidor groc dels envasos.

Cargando
No hay anuncios

Circuits per reutilitzar productes

Amb l'aprovació de la norma es volen crear nous circuits de reutilització. En aquest sentit, una de les grans mesures de l'avantprojecte és fer que grans botigues de roba (de més de 1.200 m²) hagin de reservar un espai per vendre roba de segona mà. Aquí, l'establiment o l'empresa podrà decidir si, a més de vendre peces de segona mà, també vol recollir-ne. També es preveu crear noves instal·lacions d’àmbit local perquè els ciutadans puguin lliurar productes i allargar-los la vida útil.

Cargando
No hay anuncios

Entre les mesures per augmentar la reutilització a Catalunya també es preveu que els serveis de takeaway tinguin l'opció de tenir envasos reutilitzables, que la venda online es faci amb paquets que es puguin retornar o fer que les etiquetes dels envasos s'enganxin amb cola hidrosoluble per tal que sigui fàcil separar-les i poder reutilitzar els recipients.

Els productes d'un sol ús, cosa del passat

Tan bon punt entri en vigor la llei, els típics paquetets de quètxup o de mantega individuals hauran de desaparèixer d'hotels i restaurants. La norma prohibirà l’ús de productes alimentaris en monodosi i utensilis d’un sol ús fabricats amb plàstic en establiments turístics com poden ser les maquinetes d'afaitar, els raspalls de dents, els sabons o els barrets de dutxa d'un sol ús. De fet, en el cas de les maquinetes d'afaitar, directament no es podran vendre versions no recarregables al mercat català. A més, també estarà prohibit produir, introduir al mercat o comercialitzar tota mena de productes que continguin microplàstics i nanoplàstics. Unes substàncies que contenen alguns gels de dutxa, peces de roba sintètica o determinades pastes de dents. Per altra banda, caldrà garantir que tots els productes menstruals, d'higiene íntima i bolquers que es comercialitzin a Catalunya no contenen cap substància tòxica.

Cargando
No hay anuncios

També quedarà prohibit el lliurament de bosses de plàstic en el comerç electrònic o quan s'envien productes a domicili. En aquest mateix sentit, dos anys després de l'aprovació de la llei tots els comerços onlinehauran d'oferir l'opció de rebre les comandes sense cap mena d'envàs. Encara pel que fa a la reducció d'envasos, als edificis públics no es podrà vendre begudes en ampolles d'un sol ús i s'haurà d'oferir subministrament d'aigua gratuïta.

Pel que fa a com poden afectar tots aquests canvis la butxaca dels ciutadans, la llei també preveu que els productors paguin els costos relatius a la gestió dels residus, inclosos la recollida, el transport i el tractament. També s'estableix que hagin de fer front als costos que provoqui l'impacte mediambiental de productes com bolquers, compreses, tampons, tovalloletes humides, olis vegetals usats o agulles i objectes punxants.