La gran sequera

Com han afectat les pluges de la DANA els embassaments catalans?

Les reserves han millorat gairebé set punts, però les precipitacions més importants han esquivat les capçaleres principals

BarcelonaLes dues DANA i el conjunt de pluges que ens han afectat les últimes setmanes han fet pujar els embassaments de les conques internes, però no amb prou força per donar una bona estocada a la sequera que arrosseguem des de fa quatre anys. El conjunt de les reserves se situen ara mateix al voltant del 34,2%, un creixement de gairebé set punts respecte al valor que hi havia a mitjans d’octubre, però encara per sota del pic del 37,1% de finals de juny.

Inscriu-te a la newsletter La crisi climàtica, a judiciUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

En tot cas, és un increment molt benvingut que situa els pantans més d’un 15% per sobre de la xifra de fa un any, amb uns 236 hectòmetres cúbics actualment. La situació ha millorat clarament respecte als pitjors moments de la sequera i s’allunya tres mesos més el retorn de les restriccions, però el creixement ja s’està alentint i encara falta molta més aigua.

Cargando
No hay anuncios

Però, com és que els embassaments no han crescut tant si la percepció general és que ha plogut molt? De fet, les precipitacions caigudes entre el 25 d’octubre i el 8 de novembre –incloent-hi la històrica DANA– van ser l’episodi més plujós en el conjunt del país des del temporal Gloria del gener de l’any 2020. La resposta la trobem en el fet que les pluges més importants han esquivat força les principals capçaleres de les conques internes. Per posar-ne alguns exemples, als naixements dels rius Llobregat i Ter, situats a Castellar de n’Hug (Berguedà) i a Ulldeter (Ripollès), han caigut 113 i 142 l/m² respectivament des del 25 d’octubre fins ara. Unes xifres que no estan malament, però que contrasten amb els prop de 510 l/m² que s’han acumulat en el mateix període de temps al Parc Natural dels Ports, a les Terres de l’Ebre.

Cargando
No hay anuncios

Si aquesta gran quantitat d’aigua hagués caigut també al nord del país, la pujada dels embassaments hauria estat molt més important. Mostra d’això és el fet que el pantà d’Ulldecona –situat al Baix Maestrat i que forma part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer– ha passat en pocs dies d’estar sec a omplir-se de cop i a obrir comportes gràcies a les abundants pluges que hi han caigut.

Si mirem més dades, els embassaments de les conques internes més beneficiats per les pluges han estat els del sud del país. El pantà de Siurana estava gairebé sec, però els prop de 161 l/m² caiguts aquestes últimes setmanes l’han fet pujar fins al 8,4%. L’increment més destacat és el de l’embassament de Riudecanyes, que ha passat de l’1,7% el 28 d’octubre a més del 19% actualment gràcies als més de 225 l/m² caiguts els últims dies.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als grans embassaments de les conques internes, el de la Baells és el que més ha pujat, perquè ha passat dels 42,7% d’abans de les pluges al 60% actualment. El de Susqueda es manté estancat per sota del 28%, perquè fins ara tota l’aigua l’ha acaparat Sau, que ha pujat del 21% al 31%. El conjunt del sistema Ter-Llobregat se situa en el 36%.

A l’altra cara de la moneda hi ha el pantà de Darnius-Boadella, que no aixeca cap. Continua en el 18% perquè des del 25 d’octubre tan sols hi han caigut uns 80 l/m². La pluja ha esquivat força tota aquesta zona del nord-est del país on trobem la conca del riu Muga. A més, el de la Llosa del Cavall es troba al 35%, el de Sant Ponç al 43% i el de Foix continua ple. Per la seva banda, els embassaments catalans de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre continuen en bon estat i superen el 67%.

Cargando
No hay anuncios

Per tant, les pluges de les últimes setmanes han estat molt irregulars i no ha plogut de la mateixa manera a tot arreu. L’aigua més abundant ha afectat el sud del territori i zones del litoral i del prelitoral, però ha passat de puntetes pels principals embassaments de les conques internes.

Ha de ploure més?

Amb totes aquestes dades queda clar que necessitem més aigua allà on fa més falta: a les capçaleres de les conques internes. La bona notícia és que el terreny està xop i molt humit en general, i això farà que, per poc que plogui, l’aigua arribi més fàcilment als rius que desemboquen als principals embassaments. Però, ha de ploure més els pròxims dies?

Cargando
No hay anuncios

Segons indiquen ara mateix els mapes, no es veu cap borrasca important a mitjà termini que pugui tornar a deixar pluges generals i generoses. La setmana que ve pot arribar un front fred atlàntic que pot anar acompanyat d'alguns xàfecs al nord-est i precipitacions al Pirineu, sobretot a la cara nord. Un panorama insuficient per donar un cop d’efecte als embassaments i a la sequera. Però encara queda tardor i hi ha opcions perquè torni a ploure amb ganes.