La gran sequera

Només 15 municipis mantenen l'emergència per sequera

El Govern relaxa les restriccions a 22 municipis que depenen de l’aqüífer Fluvià-Muga, però les manté als onze abastits pel pantà de Darnius-Boadella

GironaLa lenta recuperació de les reserves dels embassaments, que ja freguen el 30% de la seva capacitat gràcies a les pluges d'aquesta primavera, permet començar a rebaixar les restriccions per sequera en els punts més crítics de Catalunya. A l'Alt Empordà, on fins ara els indicadors estaven sota mínims i preveien un estiu agònic, els 22 municipis de l'aqüífer Fluvià-Muga passaran, a partir de la setmana que ve, de l'estat d'emergència al d'excepcionalitat. El canvi de fase afectarà pobles amb molta afluència de turistes i visites de segona residència durant l'estiu: Agullana, l'Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum. El canvi d’escenari de l’aqüífer entrarà en vigor al llarg de la setmana vinent, quan es publiqui la resolució del director al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). "Les últimes setmanes realment ha plogut, i això ha servit per deixar enrere l'estat d'emergència. Les reserves han millorat considerablement des del mes de març, quan vam tocar fons, però això no vol dir que la sequera ja s'hagi acabat", ha explicat aquest dimarts la portaveu del Govern en funcions, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la comissió interdepartamental de sequera.

Inscriu-te a la newsletter La crisi climàtica, a judiciUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Quan el canvi sigui efectiu, només 15 municipis estaran en alguna de les fases d'emergència per sequera. En fase 1 continuen Duesaigües i Riudecanyes (Baix Camp) i Vallirana (Baix Llobregat), mentre que en fase 2 hi ha 12 municipis, tots de l'Alt Empordà i abastits pel pantà de Darnius-Boadella: Llers, Cabanes, Figueres, Santa Llogaia d'Àlguema, Vilamalla, el Far d'Empordà, Vila-sacra, Fortià, Riumors, Castelló d'Empúries, Roses i Cadaqués. Aquestes zones mantindran el nivell màxim d'emergència tot i que les dades han millorat (en un mes les reserves han passat de l'11% al 22%) i, de fet, s'espera que el Govern decideixi rebaixar-ne l'alerta en dues setmanes. "És veritat que es podria haver pres la decisió de canviar de fase, però tenint en compte el dubte de les previsions meteorològiques, les altes temperatures i el moment estacional en què estem, amb molts pobles que depenen del turisme, ens hem emplaçat a tornar-ho a valorar d'aquí dues setmanes; no farem un pas endavant per fer-ne dos enrere", ha dit la portaveu.

Cargando
No hay anuncios

Amb els últims canvis, en els 22 municipis que s'abasteixen de l'aigua subterrània de la Muga i el Fluvià, les limitacions de consum per habitant passaran de 200 a 230 litres per habitant. El canvi d'escenari també permetrà l'ompliment parcial de piscines amb aigua de la xarxa, mentre que es mantindrà la prohibició de reg a jardins i zones verdes. Aquestes són les mateixes restriccions que regeixen totes les poblacions dels embassaments Ter-Llobregat, que, malgrat que també han experimentat millores en els volums d'aigua, es mantenen en excepcionalitat. Sobre aquest sistema, que abasteix la major part de la població de Catalunya, Plaja ha assenyalat que, la setmana vinent, es crearà una comissió extraordinària de desembassament per incrementar les dotacions per al reg agrícola, ara mateix amb una reducció del 40%.