Catalunya aixeca l'excepcionalitat per sequera: qui podrà omplir la piscina aquest estiu?

El pantà de Darnius-Boadella torna a la fase d'emergència 1 després de duplicar les seves reserves

3 min
foto sau

BarcelonaGràcies a les pluges d’aquesta primavera, que han sigut un bàlsam per als embassaments de les conques internes, el Govern continua aixecant les restriccions que va implantar per afrontar la sequera que encara afecta Catalunya. El sistema més beneficiat pels xàfecs ha sigut el del Ter-Llobregat, que nodreix sis milions d'habitants de les comarques de Barcelona i una part de les de Girona. Aquest escenari permetrà que, a partir d’ara, els 202 municipis que s'hi abasteixen deixin enrere la situació d’excepcionalitat i reculin fins a la fase d'alerta. El pantà de Darnius-Boadella, que nodreix 12 municipis de l’Alt Empordà, també podrà rebaixar el seu nivell d'emergència, passant de la fase 2 a la fase 1, després de duplicar la seva reserva d'aigua en les últimes setmanes.

Municipis afectats per la sequera
Actualitzat el 18 de juny del 2024

Aquest canvi de tendència permetrà suavitzar alguns dels límits vigents, especialment on viu més població. Les comarques de Barcelona entraran en fase d'alerta i això significa que tornaran a l'escenari en què es trobava el novembre del 2022. Això es deu al fet que les reserves del sistema Ter-Llobregat s'apropen al 40%, una xifra encara allunyada de la zona de perill, però molt superior al mínim històric assolit fa uns mesos (14%).

Així, a les zones en fase d'alerta, es podran reomplir parcialment les piscines (públiques o privades i d'accés col·lectiu o individual) que tinguin sistema de recirculació d'aigua i que no s'hagin buidat enguany. Sí que es permetrà el primer ompliment de piscines de nova construcció o que s'hagin hagut de buidar per obres de rehabilitació, per exemple per esquerdes o fuites d'aigua. Pel que fa a les piscines amb aigua de mar, es poden omplir només si no tenen connexió a les xarxes d'abastament i sanejament públiques.

La fase d'alerta també estableix una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia (fins ara era de 230 litres). De moment, però, continuaran les limitacions de reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’omplir fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa i les limitacions en la neteja de vehicles. El semàfor de la sequera en fase d'alerta també augmenta l'aigua disponible per a altres usos. Per exemple, si fins ara s'havia de limitar un 40% el consum d'aigua per reg agrícola, ara es restringeix un 25%. I el mateix passa amb els usos ramaders, que passen a tenir restriccions d'aigua del 10%, els usos industrials (5%) i els recreatius (30%).

Preocupació per l'extrem sud

La Comissió Interdepartamental de Sequera ha pres aquest dimarts aquests acords i es preveu que els canvis es facin efectius la setmana vinent, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Les restriccions se suavitzaran al començament de l'estiu, l'època de l'any amb menys pluja i més consum d'aigua, però el conseller d'Acció Climàtica en funcions, David Mascort, ha assegurat que les reserves donen marge per a la "tranquil·litat" els pròxims mesos. "L'any passat, amb menys reserves i sense ploure a la tardor, no va arribar l'emergència [al Ter-Llobregat] fins al febrer. Ara tenim més aigua que l'estiu passat, consumim menys i tot fa pensar que no tindrem la tercera tardor sense pluja", ha afirmat. Ara bé, si passés, ha afegit, "encara tindríem mesos per davant de tranquil·litat abans d'arribar a l'emergència". També ha subratllat que continuen avançant les actuacions per incrementar les eines de dessalinització i regeneració d'aigua.

Mascort ha subratllat que, des de principis del mes de març, les reserves dels embassaments del Ter-Llobregat s'han més que duplicat, i se situen ara al 38,5%, i les del pantà de Darnius-Boadella han passat de l’11% a gairebé el 23%. Ara bé, tant ell com la portaveu del Govern en funcions, Patrícia Plaja, han recordat que aquesta millora de les reserves s’ha donat sobretot a l’extrem nord del país, mentre que el sud continua patint escassetat d’aigua, i que els problemes no han desaparegut. De fet, a l'embassament de Riudecanyes, situat en una zona de l'interior de Tarragona on "gairebé no ha plogut gens", les reserves estan al 2%.

El conseller en funcions també ha expressat la seva "preocupació per la no licitació" de la segona dessalinitzadora de la Tordera a Blanes (Selva). El govern espanyol la va declarar actuació prioritària i és, juntament amb una altra planta prevista al riu Foix, una de les infraestructures clau a llarg termini, per al final d'aquesta dècada, ha recordat. "Al setembre [al ministeri de Transició Ecològica] ja tenien el projecte bàsic fet. Som al juny del 2024 i segueixen amb papers i convenis, sense licitar l'obra", s'ha queixat el conseller.

stats