Pluges

El sobreescalfament de l'aigua del mar pot provocar una tardor amb fenòmens extrems a Catalunya

Les condicions són favorables als episodis de pluges i aiguats a la nostra zona del Mediterrani

BarcelonaSi tal com indiquen els mapes ens arriben importants embossaments d’aire fred en altura, el xoc amb l’aigua tan calenta del mar podria provocar temporals de pluja amb fenòmens meteorològics extrems en qualsevol punt de la nostra zona mediterrània. El xoc d'aire fred amb l'aigua calenta del mar pot provocar la combinació perfecta a Catalunya aquesta tardor.

Inscriu-te a la newsletter L’estiu ens recorda que seguim en sequeraUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

La tardor meteorològica ha començat aquest mes de setembre amb pluja i aiguats, i l’estiu també ens va deixar una important DANA que a mitjans d'agost va provocar molts estralls a les Balears. Uns episodis que han arribat puntuals, i encara queda tota la tardor per davant, l’època més plujosa de l’any a gran part del país i que cada cop està acompanyada de fenòmens meteorològics més extrems a causa de la crisi climàtica.

Cargando
No hay anuncios

Tot i l’aturada habitual de les pluges durant gran part de l’estiu, sembla que des de la primavera hem entrat en una ratxa plujosa que els mapes indiquen que tindrà continuïtat durant la tardor. Els últims models meteorològics estacionals publicats per la prestigiosa agència nord-americana NOAA assenyalen que tant el setembre com l’octubre i el novembre tindríem la pluja habitual o per sobre de la mitjana a Catalunya, però també a les Balears i al País Valencià. En canvi, el model europeu rebaixa les precipitacions. Tots aquests mapes, però, s’han d’agafar amb pinces, ja que són orientatius i a molt llarg termini. En aquest del model nord-americà es pot veure com la nostra zona mediterrània està tenyida de colors verdosos i blaus, indicadors d’anomalies positives de precipitació.

Cargando
No hay anuncios

Cal tenir en compte que l’aigua del mar ha tornat a escalfar-se molt més del que és habitual aquest estiu, i fins i tot s’han assolit rècords de calor marina a casa nostra. Si tal com indiquen els mapes ens arriben importants embossaments d’aire fred en altura, el xoc amb l’aigua tan calenta del mar podria provocar temporals de pluja amb fenòmens meteorològics extrems en qualsevol punt de la nostra zona mediterrània. Això és el que va passar a mitjans d’agost a les Balears, amb aiguats devastadors que van deixar localment més de 200 l/m² i rècords de pluja en un sol dia.

Per tant, podríem dir que la DANA d’aquest estiu a l’arxipèlag i els aiguats de principis de setembre a Catalunya ha estat un avís del que poden ser capaços de provocar els temporals d’aquesta tardor. En aquesta època de l’any són habituals les tempestes i les pluges abundants, però el context d’escalfament global a causa de la crisi climàtica està extremant els fenòmens. Aquest ha estat l’estiu més càlid des que es tenen registres a Europa i l’agost més calorós a Espanya fins ara, segons dades del programa europeu Copernicus i l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), respectivament. Tenim el terreny ben calent i preparat per viure una tardor ben moguda.

Cargando
No hay anuncios

Però per què no hem tingut grans temporals els últims anys si també ha fet una calor extraordinària? L’explicació la trobem en el fet que aquests últims tres anys hem viscut la pitjor sequera de la història a casa nostra, i tot i que teníem tots els ingredients per viure grans temporals, no comptàvem amb un dels factors més importants que sembla que aquests mesos sí que tindrem: borrasques i aire fred en altura. Tot i això, vam tenir algunes excepcions, com ara el fort temporal que va castigar les Terres de l’Ebre a principis de setembre de l’any passat, amb greus i extraordinaris aiguats que van deixar més de 200 l/m².

Cargando
No hay anuncios

Una gran oportunitat per als embassaments

Si la tardor ens portés les esperades pluges, els embassaments de les conques internes rebrien un gran impuls. Les reserves han baixat del 37% de principis d’estiu a poc per sota del 30% actual, fet totalment normal durant els mesos estiuencs. Els pantans es mantenen un 6% més alts que fa un any gràcies a les pluges abundants de la primavera. Per tant, una tardor plujosa podria confirmar la millora dels embassaments i qui sap si començar a veure la llum al final del túnel de la sequera. L’aigua és especialment urgent en comarques com el Priorat o el Baix Camp, on les reserves estan només al voltant de l’1%. Aquests últims dies ja ha plogut amb ganes en aquesta zona. Esperem que sigui el preludi d’una tardor humida.