La Fiscalia demana dos anys de presó a un exconseller aranès per enverinar i matar l'ós Cachou
José Antonio Boya i l'agent rural Aran Meda estan acusats de planificar la mort del plantígrad el 2020
BarcelonaEn un primer moment, l'aparició del cadàver de l'ós Cachou a la Vall d'Aran el 9 d'abril del 2020, en ple confinament per la pandèmia de la covid, va fer pensar en una mort accidental, però les investigacions posteriors van revelar que, en realitat, el plantígrad havia sigut assassinat seguint un pla orquestrat entre l'exconseller del Consell General d'Aran, José Antonio Boya, i Aran Meda, un agent rural de l'administració aranesa. Davant d'aquesta hipòtesi, la Fiscalia demana per al primer una condemna de dos anys i quatre mesos de presó, mentre que per al segon la petició és de dos anys i tres mesos, segons avança el diari Segre. De moment encara no hi ha data per a l'inici del judici oral, que es farà en un jutjat penal de Lleida.
La Fiscalia considera que els dos homes van col·laborar per enverinar el Cachou, aparegut mort al bosc de Soberpera de Les. L'animal estava geolocalitzat constantment per Medi Natural per a la seva protecció i, segons l'escrit, al qual ha tingut accés l'ARA, Meda va aprofitar que tenia informació confidencial sobre els moviments d'aquest ós bru. Malgrat saber que "era restringida i que no havia de ser divulgada, va facilitar-ne la localització" a Boya, que li havia manifestat la seva intenció de posar fi a la vida de l'animal.
En aquell moment, Meda treballava a l'equip de seguiment i control de l'ós i tenia accés a la geolocalització de l'animal a través d'un collar que se li havia col·locat. Aquest collar donava informació constant als agents rurals sobre l'activitat de l'ós, la seva temperatura corporal i les seves pautes de mobilitat. L'acusació pública atribueix a Meda un delicte de violació de secrets per haver compartit aquesta informació amb Boya.
Un esquer amb anticongelant
De fet, els dos acusats s'havien posicionat al costat del grup que protestava per la presència i recuperació dels óssos al Pirineu perquè atacava els ramats dels pastors. Amb la informació de la localització de l'animal que li va facilitar Meda, Boya va situar-hi "un esquer untat amb un producte amb alta concentració d'etilenglicol" per atraure l'animal i que aquest ingerís el verí, com va passar. Es tracta d'un component de l'anticongelant, molt tòxic i amb “efectes letals sobre qualsevol mamífer que habiti a l'àrea”. Ho van fer en plena etapa de confinament per la pandèmia de la covid.
La Fiscalia acusa Boya d'un delicte contra la fauna per la mort de l'ós i reclama una condemna de dos anys i quatre mesos de presó. A banda, sol·licita també que quedi inhabilitat durant tres anys i mig per poder treballar de ramader o per tenir permís de caça. Pel que fa a Meda, l'acusació pública el considera cooperador necessari del delicte contra la fauna i li reclama una condemna de dos anys i tres mesos de presó i una multa de 5.400 euros pel delicte de violació de secrets. Per als dos acusats, el fiscal té en compte que se'ls ha d'aplicar una atenuant de dilacions indegudes perquè la causa va estar paralitzada des del novembre del 2021 fins al juny del 2023.
"Es juga l'expulsió"
L'ós Cachou va prendre protagonisme per la seva voracitat fa quatre anys: l'exemplar va arribar a devorar tres egües en només una setmana i va causar molt malestar entre els ramaders i les administracions. De fet, els tècnics s'hi referien com a "força depredador" i l'aleshores síndic d'Aran, Francés Boya, va arribar a anunciar que l'animal "es jugava l'expulsió" dels Pirineus si continuava amb un comportament "tan agressiu".
Amb tot, l'ós Cachou formava part d'una espècie protegida i en perill d'extinció, l'ós bru, emparada per normatives estatals i catalanes relacionades amb el patrimoni natural i la biodiversitat. Per això, matar exemplars d'aquesta espècie està prohibit per llei. Als Pirineus n'hi ha una població molt petita: al moment de la mort de l'ós Cachou, es calcula que hi havia 52 exemplars d'ós bru en aquesta serralada.