Canvi climàtic

L'Ebre i Ponent, les zones zero d'un estiu que pot ser dels més calorosos

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i Copernicus auguren temperatures molt més altes del normal

BarcelonaL’estiu arriba oficialment aquest dijous a les 22.51 hores coincidint amb el solstici estiuenc, i la pregunta que es fa tothom és evident: tornarà a fer tanta calor com els últims anys? Fins ara, aquest juny l’ambient càlid s’ha mantingut força a ratlla, sense arribar a cap extrem, però sembla que aquest estiu seguirà els passos dels últims i pot tornar a ser un dels més càlids viscuts a Catalunya des que hi ha registres. Això és el que projecten els mapes de temperatures previstes entre juliol i setembre facilitats pel programa europeu Copernicus. Uns termòmetres que quedarien clarament per sobre de la mitjana al Mediterrani i a tota la Península.

Inscriu-te a la newsletter Cimeres climàtiques sí, en països petroliers noUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha detallat en una roda de premsa les previsions estacionals i ha assegurat que l’estiu 2024 pot quedar entre el 20% dels més càlids registrats fins ara. ‘’Hi ha una probabilitat força alta que la temperatura d’aquest estiu sigui molt superior a la normal’’, ha explicat el portaveu de l'agència, Rubén del Campo. En aquest sentit, els mapes xifren en un 50% o 70% les opcions que tot Catalunya pateixi molta més calor del normal aquest estiu, dades que s’eleven a gairebé el 100% al sud del país. Unes previsions que segueixen la tendència d'escalfament global accelerat en el context actual de crisi climàtica.

Cargando
No hay anuncios

Això és el que indica el model europeu de previsions a llarg termini, però el model estacional americà també va en aquesta línia. En aquest sentit, els models climàtics de l’Administració Atmosfèrica i Oceànica Nacional (NOAA) dels Estats Units auguren un estiu més càlid del normal en el conjunt de Catalunya, però molt més calorós en el cas de les Terres de l’Ebre i de Ponent. Les temperatures pujarien especialment al juliol i a l’agost. En canvi, la zona que podria tenir un estiu més proper a la mitjana seria el nord-est del país.

Cargando
No hay anuncios

Si analitzem les dades a escala territorial, aquestes previsions encaixarien perfectament amb la distribució de les pluges caigudes abans de l’estiu. Hem de recordar que la sequera ajuda a disparar més fàcilment les temperatures, com s’ha pogut comprovar els últims anys, i els mapes apunten que allà on pot fer més calor és precisament on ha plogut menys últimament i on la sequera territorial continua sent molt greu. En concret, el pla de Lleida i les Terres de l'Ebre.

Per tant, cal seguir amb molta atenció fins on s’acaben enfilant les temperatures. El 2022 va ser l’any més càlid registrat mai a Catalunya des que es tenen dades, i el 2023 el segon any més calorós, amb un estiu molt tòrrid. De moment aquest estiu ha començat amb temperatures força normals per a l’època i sense calorades a la vista.

Cargando
No hay anuncios

Estiu amb poca pluja?

Pel que fa a les precipitacions, els diferents models discrepen. L'europeu suggereix que l’estiu seria més sec del normal a Catalunya, amb una probabilitat del 50% que aquest escenari acabi passant. No obstant això, el model americà es decanta per un estiu amb les pluges habituals per a l’època.

Cargando
No hay anuncios

A Catalunya, l'estiu és una estació força seca, especialment durant la primera meitat de la temporada. Ara bé, també és cert que són uns mesos (sobretot a partir de l’agost) en què les tempestes de tarda són habituals al Pirineu i al Prepirineu. Per tant, el model americà de prediccions deixa entreveure que les precipitacions es mantindrien de forma més o menys regular en aquesta àrea del país. Això seria una bona notícia per tal d’anar aportant aigua a les principals conques internes.

En tot cas, es tracta de previsions a llarg termini que són una guia important de futur però que s’han d'interpretar amb precaució. S’haurà d’anar seguint l’evolució de la previsió meteorològica setmana rere setmana, fins al 22 de setembre, per veure si les tendències s’acaben complint.