Crisi Climàtica

L’estiu del 2024, el més càlid al món i a Europa des que hi ha registres

El programa europeu Copernicus també confirma que l’agost iguala el rècord de calor del mateix mes del 2023 a escala global

3 min
Onada de calor a Barcelona, l'estiu 2019.

BarcelonaLa Terra continua batent rècords de calor i els últims mesos no han estat una excepció. Les dades confirmen que aquest estiu ha estat el més càlid de la història al món i a Europa des que es tenen registres. Així ho confirma l’últim butlletí climàtic mensual del programa europeu Copernicus, emès aquest divendres. Segons aquestes dades, la temperatura mitjana global de l’estiu meteorològic –que comprèn els mesos de juny, juliol i agost– ha quedat 0,69 °C per sobre de la mitjana de referència dels anys 1991-2020, i ha superat el rècord assolit l’estiu passat (+0,66 °C).

Pel que fa a Europa, les dades de l’informe indiquen que aquest estiu també ha estat el més càlid amb una temperatura mitjana d'1,54 °C per sobre de la mitjana 1991-2020. Aquesta xifra supera àmpliament el rècord assolit l’estiu del 2022 (+1,34 °C). Una calor disparada que a la zona del Mediterrani ha anat acompanyada de poca pluja en general a causa de la sequera.

‘’Durant els últims tres mesos del 2024, el món ha experimentat el juny i l'agost més càlids, el dia més calorós i l'estiu boreal més càlid des que es tenen registres", assegura Samantha Burgess, directora adjunta del servei de canvi climàtic de Copernicus. ‘’Aquesta sèrie de temperatures rècord augmenta la probabilitat que el 2024 sigui finalment l'any més càlid de la història", afegeix l’experta, que avisa que els fenòmens meteorològics extrems relacionats amb l’increment de la temperatura seran ‘’més intensos i amb conseqüències més devastadores per a les persones i el planeta si no prenem mesures urgents per reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle".

Pel que fa al mes d’agost, es va igualar el rècord de calor del mateix mes del 2023 amb una temperatura mitjana global de 16,82 °C, dada que se situa 0,71 °C per sobre de la mitjana d’agost del període 1991-2020 i 1,51 °C per sobre de la mitjana del període preindustrial (1850-1900). De fet, és el tretzè mes consecutiu en què se superen els fatídics 1,5 °C respecte als nivells preindustrials a tot el món, una de les principals línies vermelles dels acords climàtics. A Europa s’ha registrat el segon agost més càlid fins ara amb una temperatura mitjana d’1,57 °C per sobre de la mitjana d’aquest mes del període 1991-2020, clarament per sota del rècord dels 1,73 °C assolits l’agost del 2022. Per la seva banda, l'Àgencia Estatal de Meteorologia (Aemet) ha confirmat que el conjunt d'Espanya també ha registrat l'agost més tòrrid des que es tenen dades, amb fins a 2 ºC per sobre de la mitjana del 1991-2020.

L’informe de Copernicus també destaca que els últims dotze mesos la temperatura mitjana global ha estat la més alta que s'ha registrat mai durant un període d’un any, amb 0,76 °C per sobre de la mitjana del 1991-2020 i 1,64 °C per sobre de la mitjana del període 1850-1900. De fet, tal com indica Burgess, les dades indiquen que aquest 2024 pot esdevenir l’any més càlid de la història al món des que es tenen registres i superar el rècord del 2023. Ara mateix aquest any ja supera en 0,23 °C la temperatura mitjana del període gener-agost de l’any passat. Haurem de veure si les dades pateixen canvis d’aquí al desembre.

Calor desbocada també al mar

Pel que fa a la temperatura de l’aigua del mar, a escala global ha estat la segona més alta des que es tenen registres. Amb una temperatura marina mitjana de 20,91 °C, la xifra s’ha quedat tan sols 0,07 °C per sota de la registrada l’agost del 2023. Cal recordar que recentment s’han assolit rècords de calor al nostre mar Mediterrani, concretament a les aigües de l’Estartit (Baix Empordà) i de sa Dragonera (Mallorca).

L'extensió del gel marí de l'Àrtic ha quedat aquest últim mes un 17% per sota de la mitjana, i ha ocupat la quarta posició més baixa en un mes d’agost en el registre per satèl·lit. Les anomalies de concentració de gel marí han estat molt per sota de la mitjana en pràcticament tot l'oceà Àrtic. Pel que fa a l’Antàrtida –on és hivern–, l'extensió del gel marí ha estat un 7% inferior respecte a la mitjana, la segona extensió més baixa en un mes d’agost en el registre de dades per satèl·lit.

 

stats