Crisi Climàtica

Una quarta part de la població mundial ha patit més de 30 dies de calor extrema aquest estiu

El 25% de la població mundial ha estat sotmesa a temperatures excepcionals per la crisi climàtica tots els dies de l'estiu

Onada de calor a Kandahar, a l'Afganistan, el 31 de maig.
2 min

BarcelonaL'estiu del 2024 ha estat el més calorós registrat fins ara, tant a Europa com en general al planeta. Però aquesta dada estadística té conseqüències reals i directes sobre la població, tal com demostren les dades de mortalitat per calor extrema que han anat augmentant en els registres oficials. Doncs bé, aquest estiu fins a 2.000 milions de persones al món (una quarta part de la població mundial) han patit més de 30 dies d'una calor extrema que posa en risc la seva salut. En alguns països d'Europa, com Espanya, han estat més de 40 dies.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Però un de cada quatre habitants del planeta ho van patir cada dia en aquests tres mesos que ha durat l'estiu a l'hemisferi nord. Tots els dies de juny, juliol i agost, aquestes persones (també 2.000 milions) "van experimentar temperatures causades pel canvi climàtic", conclou l'anàlisi publicada aquest dimecres per Climate Central, una organització mundial -d'origen estatunidenc- de comunicació i recerca sobre el canvi climàtic.

El pitjor dia va ser el 13 d'agost, quan la meitat de la població mundial, uns 4.000 milions d'éssers humans, van patir temperatures extremes, molt per sobre del que és habitual a les seves regions respectives, segons l'estudi. De fet, l'anàlisi se centra en els dies de risc per calor que són aquells, diu, que registren temperatures més altes que el 90% de les temperatures registrades en aquella zona entre 1991 i 2020. L'organització científica considera que aquestes temperatures excepcionalment altes, que avui dia són "tres cops més probables a causa del canvi climàtic", incrementen "els riscos per a la salut relacionats amb la calor".

Segons la seva anàlisi, el ciutadà mitjà del planeta experimenta ara 17 dies extra a l'any d'una calor extrema i això posa en risc la seva salut. I tot plegat és conseqüència directa de la crisi climàtica. Però hi ha indrets al món amb molt més impacte: Caracas (Veneçuela) i Georgetown (Surinam) han patit 91 dies de calor extrema aquest estiu, igual que algunes ciutats d'Indonèsia. A Europa, la pitjor part se l'emporta la zona del sud: més de 30 milions de persones a l'estat espanyol (el 63% de la població) i 51 milions d'habitants d'Itàlia (el 87% de la població) han patit almenys 30 dies de calor extrema aquest estiu.

"L'amenaça mortal creada per la crema de combustibles fòssils"

"Les altes temperatures que han estat clarament influenciades pel canvi climàtic han posat en perill la salut de milers de milions de persones al món els últims tres mesos", afirma el vicepresident científic de Climate Central, Andrew Pershing. "Cap regió, cap ciutat ni cap país se salva de l'amenaça mortífera creada per la crema de combustibles fòssils", afegeix.

Un total de 72 països han experimentat el seu estiu més calorós des del 1970 i fins a 180 ciutats de l'hemisferi nord han patit aquests últims tres mesos almenys una onada de calor, segons l'estudi. Aquestes onades de calor, diu Climate Central, són 21 cops més probables per culpa de l'emergència climàtica "ocasionada per la crema de gas, petroli i carbó".

stats