Crisi Climàtica

L'ONU alerta d'un possible "pic en l'escalfament global" aquest estiu a causa del Niño

L'Organització Meteorològica Mundial diu que hi ha un 60% de possibilitats que el fenomen arrenqui ja al maig

Barcelona"El món s'ha de preparar per al desenvolupament del Niño, que s'associa amb un augment de la calor, la sequera o les pluges a diferents parts del món", adverteix aquest dimecres l'Organització Mundial de la Meteorologia (OMM) de l'ONU. Els càlculs d'aquest organisme confirmen el que ja havia apuntat l'agència nord-americana NOAA, i és que aquest estiu s'espera un nou episodi d'aquest fenomen conegut com el Niño, que acostuma a fer pujar les temperatures. "Acabem de tenir els vuit anys més calorosos mai registrats, tot i que hem tingut el refredament de la Niña en els últims tres anys i que aquest fenomen ha actuat com un fre a l'augment de temperatures", advertia el secretari general de l'OMM, Petteri Taalas.

Inscriu-te a la newsletter Cimeres climàtiques sí, en països petroliers noUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

L'impacte del Niño, que arribarà amb tota probabilitat al juliol però que podria avançar-se fins i tot a aquest mes de maig, "molt probablement portarà un nou pic a l'escalfament global i augmenta les possibilitats de batre rècords de temperatura", afegia Taalas. Segons l'última actualització de dades de la seva organització, les possibilitats que el Niño arribi entre maig i juliol són del 60%, però pugen al 70% entre juny i agost i al 80% entre juliol i setembre.

Cargando
No hay anuncios

Tal com recorda l'organització, l'any 2016 va ser el més calorós mai registrat precisament per l'impacte del Niño, que aquell any va deixar 60 milions de persones en situació d'emergència alimentària per les sequeres i inundacions que va provocar en diversos indrets del món, segons dades de l'ONU d'aquell any. El retorn d'aquest fenomen aquest 2023 fa presagiar una situació similar o fins i tot pitjor, atès que va precedit ja d'un nou rècord: la temperatura dels oceans va arribar al seu màxim històric a principis del mes d'abril passat.

Cargando
No hay anuncios

L'organització adverteix que la seva arribada, ja confirmada, "pot desencadenar esdeveniments meteorològics i climàtics més extrems", i per això reclama concentrar esforços en els sistemes d'alerta primerenca davant de catàstrofes naturals. Tanmateix, no tot és negatiu. L'arribada del Niño "pot donar un respir de la sequera a la Banya d'Àfrica i altres impactes relacionats amb la Niña", assenyala també l'OMM.

Es desconeix quant durarà, però sol durar de 9 a 12 mesos

El Niño és un fenomen natural que s'explica pel moviment de rotació terrestre i pel desplaçament de les marees de l'hemisferi nord a l'hemisferi sud, sempre dins de la zona intertropical. El que acaba provocant és un escalfament de l'aigua de l'oceà Pacífic que modifica el clima de manera temporal en molts indrets del món. El fenomen contrari, quan l'aigua de l'oceà es refreda més del compte, es coneix com la Niña. Tècnicament, amb la fi de la Niña, aquests mesos ens trobem en un període de transició cap al Niño, segons ha confirmat també aquest dimecres l'OMM. L'ens de l'ONU, però, diu que en aquest moment no té prou dades per saber quina serà aquest any "la seva força o la seva duració".

Cargando
No hay anuncios

Segons explica la mateixa OMM, el Niño es produeix de mitjana en intervals d'entre dos i set anys i els episodis solen durar de nou a dotze mesos. Els esdeveniments del Niño s'associen normalment amb un augment de les pluges en parts del sud d'Amèrica del Sud, el sud dels Estats Units, la Banya d'Àfrica i Àsia central. Al mateix temps, pot provocar sequeres greus a Austràlia, Indonèsia i parts del sud de l'Àsia. Durant l'estiu boreal, l'aigua càlida del Niño pot alimentar huracans a l'oceà Pacífic central i oriental, mentre que dificulta la formació d'huracans a la conca atlàntica, especifica l'organització.