Pols en suspensió

Cada cop hi haurà més irrupcions de pols en suspensió

El programa europeu Copernicus detecta un augment d’aquests fenòmens a causa del canvi climàtic

BarcelonaLes irrupcions de pols en suspensió provinents del nord de l’Àfrica han augmentat al llarg dels últims anys a Europa. Així ho explica en un comunicat emès aquest dilluns el programa europeu Copernicus, que assegura que s’ha detectat un augment de la freqüència i de la intensitat d’aquest tipus de fenòmens.

Inscriu-te a la newsletter Cimeres climàtiques sí, en països petroliers noUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Segons es conclou des del programa europeu, aquesta situació estaria relacionada directament amb el context actual de canvi climàtic. ‘’Hi ha hagut un augment en la intensitat i en la freqüència d'aquests episodis en els últims anys, cosa que es pot atribuir a canvis en els patrons de circulació atmosfèrica", afirma en el comunicat Mark Parrington, científic del Servei de Monitorització de l'Atmosfera de Copernicus.

Cargando
No hay anuncios

D’aquesta manera, i segons les dades registrades recentment pel programa europeu, ens haurem d’anar acostumant a unes glopades de pols en suspensió que cada cop seran més freqüents a casa nostra a causa del canvi climàtic provocat per l’escalfament global. En definitiva, un temps cada cop més propi de latituds ubicades més al sud, com hem experimentat aquesta última dècada.

Un comunicat que té lloc just quan ens trobem en plena irrupció de pols africana. Aquest episodi afecta Catalunya i part d’Europa, i és dels més significatius dels últims mesos, amb concentracions de més de 50 micrograms per metre cúbic de partícules PM10 en suspensió en alguns casos. Unes dades elevades que han provocat un cel molt terrós i un clar empitjorament de la qualitat de l’aire.

Cargando
No hay anuncios

Les irrupcions de pols en suspensió provinents del nord de l’Àfrica no són estranyes a Europa, sobretot a l’àrea del Mediterrani. No obstant això, i en la línia de les conclusions de Copernicus, no acostumen a ser tan freqüents com està passant últimament.

La pols africana ha afectat aquestes últimes hores sobretot la península Ibèrica, França, Alemanya i Escandinàvia. Segons Copernicus, aquesta és la tercera irrupció de pols en suspensió que viu Europa en les últimes dues setmanes. Una situació que ha provocat un ambient clarament més suau o càlid per a l’època als països occidentals del continent.