La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre preveu una llarga sequera, però garanteix aigua de boca per a tothom

L'organisme demana contenció a la població i preveu més restriccions en usos hidroelèctrics i industrials

El canal d'Urgell al seu pas per Vilanova de Bellpuig
Albert González Farran
18/05/2023
3 min

SaragossaLa Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) preveu que la sequera persistirà irremeiablement i que la situació de les seves reserves d’aigua empitjoraran en les pròximes setmanes. Les seves previsions per a finals de maig són que la meitat de totes les unitats territorials de la conca del riu Ebre acabin entrant en situació d’emergència (actualment són un terç). Cinc d’aquestes zones, sobretot la de la conca del riu Segre a Lleida, però també la del Baix Ebre, ja es troben en una situació excepcional, i és possible que se’n vagin afegint amb l’arribada de l’estiu. Les últimes pluges al nord de la Península no han estat prou significatives i no modifiquen res.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

La situació és, per a les conques més afectades, totalment inèdita. “No és comparable a res del que s’ha viscut fins ara”, indiquen fonts de la CHE. La situació també és nova en tota la curta història de l’embassament de Rialb, que es va omplir per primer cop el 2006. Gràcies a les últimes pluges i al tancament del reg agrícola (com el dels canals d’Urgell i el Segarra-Garrigues), les reserves del sistema Oliana-Rialb han augmentat lleugerament en aquests últims quinze dies, i han passat de 58,8 hectòmetres cúbics als 67,4 actuals. “Però només un canvi radical en les precipitacions, i de manera generalitzada, podria alterar la situació d'emergència”, avisen les mateixes fonts. I això no està previst.

En qualsevol cas, la presidenta de la CHE, María Dolores Pascual, ha fet una crida a la calma i garanteix que hi haurà aigua de boca en tot moment. “Ningú es quedarà sense beure”, ha assegurat aquest dijous a Saragossa. Ho ha fet uns instants abans de convocar, per primer cop, la Comissió Permanent de Sequera, un organisme que avaluarà regularment les mesures preses per la situació actual. La comissió està integrada per 27 membres, entre els quals els representants del govern espanyol i de les nou comunitats autònomes de la conca, així com els seus usuaris (regants i indústries) i organitzacions empresarials, sindicals i mediambientals. “A mesura que vagi empitjorant la situació, anirem prenent més decisions”, avança Pascual, que, malgrat garantir l’aigua de boca, reconeix que segurament hi haurà encara més restriccions per als usos hidroelèctrics, industrials i agrícoles.

Precisament aquest dimecres es van reunir, també a Saragossa, María Dolores Pascual amb representants del sindicat Unió de Pagesos, que recentment van organitzar una tractorada a la ciutat per protestar contra “la manca de planificació” de la CHE a l’hora de gestionar la sequera. Li reclamen que “informi de manera més transparent sobre la gestió dels recursos hídrics”. La CHE va garantir ahir durant la seva reunió amb els sindicalistes que estudiarà totes les propostes que pretenguin millorar el pla de sequera.

Crida a la contenció

Malgrat garantir l’aigua de boca per a tothom, la presidenta de la CHE ha insistit que la població ha de prendre més consciència de la situació: “La societat ha d’entendre que les sequeres són fenòmens de caràcter progressiu i lent”. També ha demanat que “es reforcin els controls i l’agenda de contenció dels usos que no són prioritaris”. Malgrat tot, continua sense determinar quines han de ser exactament aquestes prioritats i ho deixa en mans dels ajuntaments.

María Dolores Pascual ha confirmat que “aquesta és una de les sequeres més greus de la història de la CHE” i per això emfasitza que un dels papers de la Comissió Permanent serà, un cop hagi finalitzat aquesta emergència, fer-ne una avaluació exhaustiva. “Analitzarem els impactes que ha tingut la sequera i també totes les mesures que hàgim pres, farem una anàlisi global de tota aquesta gestió”, promet. I és que, com en la majoria d’administracions i organismes públics, hi ha la certesa que els períodes de sequera s’aniran repetint de manera més assídua en un futur pròxim.

stats