Onada de calor

Caront asfixia Itàlia: "Això no és normal; és un autèntic forn"

Roma arriba als 42 graus, rècord històric, per l'onada de calor africana que ha posat en alerta vermella vint ciutats del país

RomaL'estiu del 2021 va ser Llucifer; un any més tard va arribar l'Apocalipsi i ara és el torn de Caront, el barquer que conduïa les ànimes dels morts fins a l'infern segons la mitologia grega. Així han batejat a Itàlia l'anticicló africà que des de diumenge asfixia el país amb temperatures extremes. A la capital aquest dimarts els termòmetres han marcat 42 graus, mentre que en altres parts del país està previst que els pròxims dies se superin els 45 graus.

Inscriu-te a la newsletter La crisi climàtica, a judiciUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

“A Roma estem acostumats a la calor de l'estiu, però això d'aquest any no és normal. És un autèntic forn, un infern”, es lamenta l'Alessandra mentre espera resignada a la parada del tramvia i s'eixuga la suor del front amb una tovalloleta humida.

Cargando
No hay anuncios

L'onada de calor africana ha obligat les autoritats locals a posar en alerta vermella vint ciutats italianes, a més de la capital, entre les quals hi ha Venècia i Verona, al nord del país, i també Nàpols i Palerm al sud. L'illa de Sardenya també es prepara per marcar un nou màxim històric que superi els 48,8 graus assolits l'11 d'agost del 2021, que és la temperatura més alta registrada a Europa fins ara. Mentrestant, a Sicília i la Pulla veuran pujar el mercuri fins als 45 graus els dies vinents.

A Roma, els barris de la perifèria estaven ahir deserts i qui va poder va fugir cap al litoral o va quedar-se a casa. Però al centre de la ciutat els turistes van desafiar Caront i els 42 graus que marcaven els termòmetres de les farmàcies, un rècord absolut després que l'any passat s'assolissin els 40,7 graus al juny.

Cargando
No hay anuncios

Una massa d'homes i de dones carregats amb càmeres de fotos i mòbils inundaven els voltants dels Fòrums Imperials fins a plaça Venècia, tot i que les autoritats locals van aconsellar evitar les atraccions turístiques durant les hores centrals del dia i es van plantejar clausurar-ne algunes. Al migdia, la cua per entrar al Colosseu era més curta del que és habitual, però n'hi havia que no volien renunciar a visitar-lo. "Estarem només un parell de dies a Roma i no ens podem quedar tancats a l'hotel", es justificava una parella de turistes alemanys, perfectament equipats per fer front a la calor asfixiant amb gorres, ulleres de sol, molta protecció solar i ampolles d'aigua. Al seu costat, dues dones asiàtiques es refugiaven sota un paraigua per trobar una mica d'ombra on no n'hi havia.

Cargando
No hay anuncios

L'Ajuntament de Roma va desplegar 28 equips de Protecció Civil distribuïts als principals llocs turístics per fer front a possibles emergències. "És una manera d'estar preparats per a intervencions ràpides de rescat mèdic", explicava el cap de Protecció Civil de Roma, Giuseppe Napolitano, que va subratllar que el principal consell era "evitar sortir al carrer durant les hores més caloroses del dia". Al del Colosseu, un dels voluntaris va explicar a l'ARA que fins ara no havien hagut d'atendre ningú i va recordar que també distribuïen ampolles buides perquè puguin omplir-se en una de les 4.000 fonts de la ciutat, que es poden localitzar gràcies a una aplicació mòbil. A més, les autoritats locals van engegar un protocol que preveu tutelar persones vulnerables de més de 65 anys, que rebran assistència domiciliària immediata en cas de necessitat.

Cargando
No hay anuncios

El Centre Meteorològic Italià (CMI) ha reconegut que es tracta de “l'onada de calor més intensa de l'estiu, però també una de les més intenses de tots els temps” al país. Segons els experts, el 2023 és considerat el vuitè any més calorós a Itàlia des del 1800, quan van començar els registres. La calor també és un dels fenòmens meteorològics més mortífers, va recordar recentment l'Organització Meteorològica Mundial. L'estiu passat, les altes temperatures van causar a Europa més de 60.000 morts, de les quals prop de 18.000 es van registrar a Itàlia, el més afectat, segons un estudi recent de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'Institut d'Investigació en Salut i Medicina de França (Inserm). Fins aquest dimarts, l'onada de calor africana havia causat la mort d'almenys dos treballadors a Itàlia, segons va denunciar el líder del sindicat CGIL, Maurizio Landini.